Dikenine Katlanarak Evlerine Ekmek Parasi Götürüyorlar

Sakarya’nin Kaynarca ilçesinde ormanlik alanda ‘tavsan memesi’ yandak dikeni olarak ta bilinen bitkiyi toplayan kadinlar zorlu sartlar altinda çalisarak evlerine ekmek parasi götürüyorlar.

Dikenine Katlanarak Evlerine Ekmek Parasi Götürüyorlar
Ormanlik alanda tavsan memesi adli bitkiyi zor sartlar altinda toplayan kadinlar evlerine ek gelir sagliyor. Dikenin verdigi zarara aldiris etmeden, zorlu sartlar altinda çalisan ve bitkinin demetini 2 liradan toplayan kadinlar günlük ortalama 200 lira kazanç elde ediyor. Tarim ve Orman Müdürlügünden alinan izinler sonrasinda is basi yapan kadinlar, Kayacik Mahallesinde bulunan ormanlik alanda topladiklari bitki, Izmirli bir firma tarafindan satin alinarak süs bitkisi yapiminda kullaniliyor.

“Dikenler canimizi yakiyor ama eve katki saglamak için buna katlaniyoruz”

Daglarda kadin baslarina zor sartlar altinda para kazanmaya çalistiklarini ifade eden Zeynep Kapisiz, “Köyde daglarda diken kesiyoruz, sabah 7’de çikiyoruz, aksam 7’de birakiyoruz. Isimiz çok zor. Günlük 150 demet kesiyoruz. Eve maddi katkida bulunabilmek için çok emek sarf ediyoruz. Haftada 3-4 gün geliyoruz bu dikenler her yerimize batiyor canimizi da yakiyor ama is imkanimiz olmadigi için buna katlaniyoruz. Daglarda kadin basimiza zor sartlarda para kazanmaya çalisiyoruz” dedi.



“Kadinlarimiz evlerine para götürebiliyor”

Nagihan Kurcan, “Findik toplatirken birisiyle tanistim. Bana ‘tavsan memesi’ yani eskilerin bildigi yandak dikenini keser misiniz diye teklifte bulundu. 15 kisilik bir arkadas grubu ile beraber daglarda buldugumuz dikenleri kesmeye basladik. Ortalama 2 bin 500 diken kesiyoruz ve kisi basi 300-350 lira kazanç oluyor. Haftada bir kamyon dolduruyoruz. Bu sayede çalisan kadinlarimiz evlerine para götürebiliyor. Bizden alan kisi bunu alarak süs bitkisi ticareti yapiyor. Yilin 12 ayinda bu diken oluyor daglarimizda. Bölge bölge her yerde bulunabiliyor. Gerçekten zor bir is, dikenli bir ortamda çalisiyorsun. Dikenler her tarafina batiyor. Demeti 25 adet olup, 2 liradan veriyoruz. 100 demette 200 lira kadar para kazaniyor insanlarimiz” diye konustu.



“Harçligimi kazaniyor ve kimseye muhtaç olmuyorum”

58 yasindaki Cevriye Turali ise, “Esim vefat etti, kendi ayaklarimin üzerinde durmaya çabaliyorum. Allah razi olsun Nagihan hanimla birlikte çalisiyorum, harçligimi kazaniyor ve kimseye muhtaç olmuyorum. Kimseden yardim almiyor, kendi kazancimi sagliyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA