Ahlat'ta 'Müzeler Günü' Kutlandi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 18 Mayis Uluslararasi Müzeler Günü düzenlenen programla kutlandi.

Ahlat'ta 'Müzeler Günü' Kutlandi
Ahlat Müze Müdürlügü bahçesinde düzenlenen program saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Daha sonra bir konusma yapan Ahlat Belediye Baskani Abdulalim Mümtaz Çoban, “Müzelerin varligi insanligin hafizasidir. Burada bir seyleri özellikle paylasmak istiyorum. Açik hava müzelerine iyi bakmak lazim. Burada var olan envanter insanliga muhtesem bir mazi ve medeniyeti hatirlatir. Bugün Ahlat’ta mahcup olmayacagimiz kalitede bir müzeyi ilçemize kavusturma sansini yakaladik. Insanlik tarihi, insanligin bekasi ve gelecegiyle ilgi muhtesem izler birakmistir. Türkler de bu konuda muazzam bir gayret içerisinde hizmet etmisler. Türk Islam dönemine girdikten sonrada insanligi kucaklayacak bu çalismalari Isfahan’da, Merv’de, Taskent’te, Hindistan’da veya Afganistan’da görürsünüz. Onunda bütün nevini Ahlat Selçuklu Meydan Mezarligi’nda görürsünüz” dedi.

Ahlat Müze Müdürü Mikail Ercek ise dünya kültür mirasinin korunmasi ve müzeciligin tanitilmasi amaciyla Uluslararasi Müzeler Konseyi (ICOM) tarafindan tüm dünyada 18 Mayis’in ‘Müzeler Günü’ olarak kutlandigini belirterek, “Düzenledigimiz etkinlik programina hos geldiniz. Bu etkinligimizde bizlere destek veren herkese ayrica tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan Kaymakam Dag ve beraberindekiler, Bitlis Güzel Sanatlar Lisesi ögrencileri tarafindan Ahlat Müzesi içerisinde açilan resim sergisi gezildi.

Daha sonra Kaymakam Dag ve Müze Müdürü Ercek tarafindan müzeye eser kazandiran Sabri Bozkurt’a plaket takdim edildi.

Program Türk Halk Müzigi dinletisiyle sona erdi.

Programa Ahlat Kaymakami Fikret Dag, Ilçe Jandarma Komutani Binbasi Hasan Emrah Alkan, Ilçe Emniyet Müdürü Isa Cosar, Ahlat Meslek Yüksekokulu Müdürü Harun Koçak, Bitlis Il Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, kurum amirleri ve vatandaslar katildi.

Kaynak: İHA