15 Bin Ögrenci Ecdadini Hem Tiyatroyla Hem De Okuyarak Taniyacak

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, ilçede egitim gören 3 ve 4’üncü sinif ögrencilere yönelik olarak “Tarih Yazan Çocuklar Karatay’da” projesini baslatti. Proje ile 15 bin ögrenci ecdadini hem tiyatroyla hem de okuyarak taniyacak.

15 Bin Ögrenci Ecdadini Hem Tiyatroyla Hem De Okuyarak Taniyacak
Karatay Belediyesi, ilçede egitim gören ilkokul 3 ve 4’üncü sinif ögrencilerine yönelik olarak “Tarih Yazan Çocuklar Karatay’da” projesini hayata geçirdi. Projeden 15 bin ilkokul ögrencisi faydalanacak. Söz konusu proje çerçevesinde aralarinda Piri Reis, Ali Kusçu, Kasgarli Mahmud, El Cezeri, Aksemseddin, Ibn-i Sina, Hezarfen Ahmet Çelebi, Oktay Sinanoglu ve Fuat Sezgin gibi dünyada iz birakmis 10 ismin hayatlari ile insanliga olan katkilarini anlatan 10 kitaplik setler, 15 bin ögrenciye dagitilacak. Yine 15 bin ilkokul 3 ve 4’üncü sinif ögrencisi, 2021-2022 Egitim ve Ögretim Dönemi’nin sonuna kadar dagitilan kitaplardaki 10 ilim ve bilim insanini konu alan bir de tiyatro oyunuyla bulusacak. 13 gün devam edecek ve toplamda 25 gösterim yapilacak tiyatro oyununu toplamda 15 bin ögrenci izleyecek. Projeye dair tüm detaylar ve bilgilendirmelerin yapilacagi ve hazirlanan kitap setine ait dijital ve sesli kitaplarin, animasyonlarin ve sahsiyetlerin anlatildigi videolar ile çizim egitimlerinin de yer aldigi kurumsal web sitesi www.tarihyazancocuklar.com olarak olusturuldu. Web sitesi ziyaret edilerek projeye dair tüm bilgilere ve dokümana ulasilabilecek. Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ahmet Simsirgil, 15 bin ögrenciye sunulan kitap setinde yer alan öncü sahsiyetleri tek tek ele alarak hayatlarina dair önemli noktalari ögrenciler için anlatti. Bu videolara da yine www.tarihyazancocuklar.com kurumsal web sayfasi üzerinden erisilebilecek.

Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca, yeni neslin insanliga büyük fayda saglamis bu önemli isimlerin çok daha iyi taninmasi, anlasilmasi ve gelecege aktarilmasini amaçlayan bu önemli projenin ayrintilarini düzenledigi tanitim programinda kamuoyuyla paylasti. Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’ndaki programa Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca’nin yani sira Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Emine Arslan, Konya Il Milli Egitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Karatay Ilçe Milli Egitim Müdürü Sami Sagdiç, Karatay Ilçe Emniyet Müdürü Ali Çolak, Karatay’da görev yapan ögretmen ile ögrenciler katildi.

Tarih Yazan Çocuklar Projesi’ne büyük katki sunan Tarihçi-Yazar Prof. Dr. Ahmet Simsirgil de programa videolu mesaj göndererek projenin öneminden bahsetti ve projeyi hayata geçiren Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca’ya tesekkür etti.

“Ecdadimizin insanliga katkilarini anlatmak ve gelecege aktarmak yaptiklari kadar önemlidir”

Bilim ve teknolojinin bugün geldigi seviyede asil rolün bati kaynakli oldugu gibi yanlis bir alginin önüne geçilmesi, dahasi bu yanlis kaninin düzeltilmesi amaciyla “Tarih Yazan Çocuklar Karatay’da” projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Baskan Hasan Kilca, “Yüzyillardir oldugu gibi günümüzde de yasamimizi kolaylastiran birçok kesif, bulus ve yenilik; 8’inci yüzyildan 14’üncü yüzyila kadarki süreçte, hatta çok sonrasinda bile Türk-Islam medeniyeti çikisli oldugu açikça görülmektedir. Çünkü bu cografyanin insani tarihin hiçbir döneminde asla bos durmamis ve dönemlerinde dünyanin faydasina olacak büyük buluslari ve çalismalari bütün insanligin hizmetine sunmuslardir. Bu topraklarin insani tarihi bulmus, cografyayi kurmustur. Eskiden tarih, hikayelerden ibarettir. Ilk defa Ibn-i Haldun Mukaddime’sinde tarihin bir hikaye ilmi olmadigini ve bütün insanlarin, milletlerin yasayislarini sebepleriyle, neticeleriyle inceleyen, bunlarin tahlilini yapan bir ilim oldugunu belirtmistir ve ilk tarih kitabini yazmistir. Ilk defa cografya haritasini çizen yine bu cografyalarin insanidir. Yani matematikten tibba, astronomiden cografya ve kimya’ya, biyoloji ve daha birçok alana kadar önemli sonuçlar elde eden bu cografyanin insanlari; söz konusu çalismalariyla sinirlari asarak bunlari insanligin kullanimina sunmuslardir. Türk-Islam medeniyetinin hakim oldugu topraklarda yüzlerce bilim insani yetismis ve ortaya konan bilimsel faaliyetler, tüm dünyanin dikkatini çekmistir. Az önce de ifade ettigim gibi, bugün dahi gelismekte olan teknolojinin birçok temel kaynagi; ecdadimizin ortaya koydugu büyük buluslar ve fikirlerden olusmaktadir. Dolayisiyla; ömrünü bilime, insanligin sagligi, huzuru ve rahatina adamis birbirinden kiymetli sahsiyetlerin günümüzde bilinmesi, tanitilmasi ve gelecege aktarilmasi ise bizce bu insanlarin yaptiklari derecede önemlidir” dedi.



“Ecdadimizdan ilham alarak nesillerimizle birlikte yürümekte kararliyiz”

Hasan Kilca, Karatay Belediyesi olarak ecdada bir borçlarinin oldugunu aktararak bu borcu bir nebze de olsa ödeyebilmek adina projeyi Karatay’da hayata geçirdiklerini söyledi.

Kilca, “Proje çerçevesinde; Piri Reis, Ali Kusçu, Kasgarli Mahmud, El Cezeri, Aksemseddin, Ibn-i Sina, Hezarfen Ahmet Çelebi, Oktay Sinanoglu ve Fuat Sezgin gibi gönül cografyamizin evlatlarini ve yaptiklari çalismalari anlatan Tarih Yazan Çocuklar Karatay’da adli kitaplari ilçemizde 15 bin ilkokul 3 ve 4’üncü sinif tüm ögrenci kardeslerimizle bulusturuyoruz. Bununla yetinmiyoruz ve yine ilkokul 3 ve 4’üncü sinif tüm ögrencilerini 2021-2022 Egitim ve Ögretim Dönemi’nin sonuna kadar dagitacagimiz kitaplardaki 10 ilim ve bilim insanini konu alan bir de tiyatro oyunuyla bulusturacagiz. Hepinizi gelecegimizin ikbal isigi, yarinlarimizin emanetçileri olarak görüyoruz. Her biriniz ilçemiz, sehrimiz ve ülkemiz için çok degerlisiniz. Dolayisiyla belediye olarak egitime yönelik yaptigimiz her projenin siz kiymetli yavrularimizin gelecegine yapilmis yatirim oldugunun çok iyi bilincindeyiz. Yüklendigimiz bu sorumlulukla, nesillerimize katki sunmak ve ecdadimizdan ilham alarak sizlerle birlikte daha aydinlik yarinlara ve emin adimlarla yürümekte kararliyiz. Yarinlarimizin umudu olan sizler de inaniyorum ki tipki ecdadimiz gibi insanliga dokunacak nice çalismalar yapacak, ülkemizi dünya sahnesinde hep bir adim öne tasiyacaksiniz. Yeter ki geçmisimizden kopmayin ve yarinlarimiza emin adimlarla yürüyün. Bizler; her aninizda ve her adiminizda bütün imkanlarimizla yaninizda olmaya devam edecegiz. Yolunuz ve istikametiniz dogruluktan, dürüstlükten, iyilikten ve en önemlisi de güzel ahlaktan ayrilmasin” ifadelerini kullandi.

Projeyi hayata geçiren Karatay Belediyesi’ne tesekkür eden Konya Il Milli Egitim Müdürü Seyit Ali Büyük de, “Tarih Yazan Çocuklar Karatay’da” projesinin alaninda Türkiye’de ilk olduguna dikkat çekti. Seyit Ali Büyük, “Konya’mizda yapilan her is çok kiymetli, önemli ve bereketli. Niyet halis ve nesillerimizi yetistirme adina karsiliksiz önemli bir gayret, bir iyilik hareketi bu. Tarih tekerrürden ibarettir deniyor. Tarih yazan çocuklar da Karatay’da. Kitapta örnek olarak gösterilen sahsiyetler de sizler gibi bir zamanlar çocuklardi ve büyük hedefleri vardi. Sizlerin de hedefleri büyük olmasi gerekiyor. Alaninda Türkiye’de bir ilk olan bu çalismayi hayata geçiren Karatay Belediyemize tesekkür ediyorum. Tarih yazan çocuklardan ilham alarak insallah hep birlikte gelecege imza atacagiz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan proje çerçevesinde Piri Reis, Ali Kusçu, Kasgarli Mahmud, El Cezeri, Aksemseddin, Ibn-i Sina, Hezarfen Ahmet Çelebi, Oktay Sinanoglu ve Fuat Sezgin’nin hayatlari ile insanliga yaptiklari katkilari konu alan kitaplarin dagitimi yapildi. “Tarih Yazan Çocuklar Karatay’da” projesinin tanitim programinin son bölümünde ise dagitilan kitaplardaki sahsiyetleri konu alan bir de tiyatro oyunu sahnelendi.
Kaynak: İHA