Mesih Ali Pasa Camii Restorasyonun Ardindan Yeni Yüzüne Kavustu

Istanbul’da tarihi yarimadada bulunan Mesih Ali Pasa Camii, 2018 Yilinda baslayan restorasyonu 2022 yilinda tamamlanarak yeni yüzüne kavustu. Tarihi camii 20 Mayis Cuma günü son hazirliklarin ardindan açilmasi planlaniyor.

Mesih Ali Pasa Camii Restorasyonun Ardindan Yeni Yüzüne Kavustu


Istanbul Fatih’te bulunan Mesih Ali Pasa Camii, 1585 ile 1586 yillari arasinda insa edildi. Caminin restorasyonu ise 2018 yilinda baslayip 2022 yilinda tamamlandi. Restorasyon sürecinden yapi zarar görememesi için geçici çati insa edilirken, yapinin minaresi sökülerek hasarli kisimlari onarilarak yenilendi. Caminin iç kisminda bulunan ve essiz bir güzellige sahip olan kalem isleri yapildigi klasik, barok ve noe klasik üslupla restorasyonu yapildi. Yapinin tüm yüzeyleri de kumlama teknigi temizlenerek siyah olan görünümden arindirilip beyaz görüntüsüne kavusturuldu. Restorasyonun maliyeti yaklasik 8,5 milyon TL olurken, 20 Mayis Cuma Günü yapilan son hazirliklarin ardindan caminin açilmasi planlaniyor.

“Restorasyon maliyeti yaklasik 8,5 Milyon TL oldu”

Mesih Ali Pasa Camii 1834 büyük Istanbul depreminde büyük zarar gördügünü ifade eden Vakiflar Istanbul 1. Bölge Müdürlügü Sanat eserleri ve yapi isleri Sube müdürü Feyyaz Fidan, “2018 yilinin Haziran ayinda restorasyon çalismalarina baslanmistir. Restorasyon sürecinde iç ve dis alanlarda iskeleler kuruldu. Yapinin zarar görmemesi için geçici çati yapildi. Yapi üzerindeki kursun levhalar toplandi. Horosan ve çamur siva yapilarak kursun levhalar yenilenerek üst örtüye kaplandi. Restorasyon yaklasik 8,5 Milyon TL maliyeti oldu. Restorasyon süreçlerinde öngörülemeyen durumlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle koruma kuruluna gidip onay alinmasi gerekiyor bu nedenle bir gecikme meydana gelmistir. 2018 yilinda baslanan restorasyon tamamlanmistir, 20 Mayis Cuma Günü yapilan son hazirliklardan sonra açilmasi planlanmaktadir” diye konustu.



“Mesihlik kavrami Osmanli’da devsirmelerde kullaniliyor”

Caminin gerçek isminin Mesih Mehmet Pasa oldugunu ancak halk arasinda Mesih Ali Pasa diye geçtigini ve bu isimle bilindigini ifade eden arastirmaci Yazar Halit Develioglu, “Mesih Mehmet Pasa, kendisi Bulgar Hristiyan ailenin bir çocugu daha sonra devsirme ile Osmanliya gelerek sarayda göreve basliyor. Daha sonra çesitli kademelerde görev alarak Misir valiligine kadar yükseliyor. Ardindan 3. Murad Han’in bir yil kadar sadrazamligini yapiyor. Kendisi çok önemli bir devlet adamidir. Mesihlik kavrami Osmanli’da genel olarak devsirmelerin kullandigi bir terimdir. Osmanlida Mesihlik kavrami devsirme olanlarda ve önemli konuma gelen sahsiyetlerde kullanildigini görebiliriz. En alt düzeyden en üst sadrazamliga kadar yükseldigi için Mesihlik kavramini vermisler. Orijinal ismi hadim Mehmet Pasadir. Mesihlik havrami Osmanli Devleti tarafindan resmi olarak taninmis bir isimdir” dedi.

Kaynak: İHA