'Her Diyet Saglikli Kilo Vermeyi Saglamaz'

Yaza fit bir vücutla girmek isteyenleri diyet konusunda uyaran Eskisehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tip Fakültesi Hastanesi’nde Diyetisyen Mutlu Oguz, “Her diyet saglikli kilo vermeyi saglamaz” dedi.

'Her Diyet Saglikli Kilo Vermeyi Saglamaz'
Tatil sezonunun gelmesiyle birlikte fit bir vücuda sahip olmak isteyenler hazirliklarini hizlandirdi. Yogun diyet programlarina ilave egzersizlerle birlikte yaz tatiline girerken kilolarindan kurtulmak isteyen birçok kisi, kontrolsüz hareket etmesi sonucu büyük saglik problemleriyle karsi karsiya kalabiliyor. Uzmanlar ise diyet yapan vatandaslari, kontrollü hareket etmeleri ve bol su tüketmeleri konusunda uyariyor.

“Sok diyetlere ve düsük karbonhidratli diyetlere dikkat etmeliyiz”

Uygulanan diyetlerin kontrollü sekilde yapilmasi gerektigini belirten Diyetisyen Mutlu Oguz, su tüketimine dikkat çekti. Hava sicakliklarinin artmasiyla su tüketiminin arttirilmasi gerektigini belirten Oguz, metabolizma hizinin kontrol edilmesinin önemli oldugunu da ilave ederek, “Havalarin isinmasiyla montlar, kazaklar rafa kalkti. Yazlik kiyafetler beden algimizi da degistiriyor. Yaza girerken uygulanan sok diyetlere ve düsük karbonhidratli diyetlere dikkat etmeliyiz. Bu tarz diyetler metabolizmaya zarar verdigi için uzak durmaliyiz. Kisa sürede verilen kilolarin tekrar alindigini unutmamamiz gerekiyor. Diyetlere baslanan su dönemde fiziksel aktivitelerinde de unutulmamasi gerekiyor. Güne yumurtali bir kahvaltiyla baslanmali ve ögün atlanmamalidir. Bol miktarda da su tüketilmelidir. Kilo basina 30-35 mililitre su yeterlidir. Fakat havalar isindigi için bu miktar artirilabilir. Vücuttaki sivi miktarinin azalmasi metabolizmayi yavaslatir. Sindirim, emilim, kas, doku gibi sistemlerin daha az çalismasina neden olur. Hizli kilo vermek metabolizmanin çalisma hizini bozacaktir. Ana ögünler mutlaka yapilmalidir ve ara ögünler atlanmamalidir. Ara ögünler, ana ögünlerden 2-3 saat sonra yapilmalidir. Özellikle mevsim meyveleri, yogurt, ayran, peynir, kuru yemis tercih edilmelidir” dedi.



“Her diyet saglikli kilo vermeyi saglamaz”

Kontrolsüz sekilde yapilan diyetlerin kilo verdirmekten ziyade sagligi olumsuz yönde etkiledigini belirten Mutlu Oguz, su ifadeleri kullandi:

“Yaz sezonuna hazirlanirken kontrolsüz sekilde yapilan diyetler sagligi olumsuz yönde etkileyebiliyor. Fit bir vücutla yaz sezonuna girmek isterken saglik problemleri yasamamak için yapilan diyetlere dikkat edilmesi gerekiyor. Her diyet saglikli kilo vermeyi saglamaz. Kilo vermek isterken saglik problemleri yasayabilirsiniz. Kulaktan dolma diyetleri tercih etmek yerine uzmanlara basvurmakta fayda var.”
Kaynak: İHA