Baskan Aras Ikinci Iklim Zirvrsi Bulusmasina Katildi

Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, Tepebasi Belediyesi’nin ev sahipliginde düzenlenen Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve Iklim Eylem Plani Belediyeler Bulusmasi zirvesine katildi.

Baskan Aras Ikinci Iklim Zirvrsi Bulusmasina Katildi
Ilki Karsiyaka Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen Belediyeler Bulusmasi’nin ikinci toplantisi “Iklim Dostu Kent Planlama ve Tasarim” temasi ile Tepebasi Belediyesi’nin ev sahipliginde gerçeklesti. Çok sayida uzman ve belediye baskaninin katildigi etkinlikte iklim konusu detaylari ile ele alindi.

Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras’in da konusmaci olarak katildigi etkinlige Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç, CHP Eskisehir Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Sevkin, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, Seyitgazi Belediye Baskani Ugur Tepe, Sisli ve Kadiköy Belediyesi bürokratlari, katilimci belediyelerden meclis üyeleri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve vatandaslar katildi.

“Gerçek hayat ve idealler arasinda fark var”

Paneldeki konusmasina Halikarnas Balikçisi Cevat Sakir Kabaagaçli’nin “Merhaba”siyla baslayan Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras, gerçek hayat ile idealler arasinda büyük çeliskiler yasandigini belirterek, “Tam ters yönlere gidiyor ikisi aslinda. Bunlari nasil bir araya getirecegimizi degerli hocalarimizin bu degerli fikirleriyle, küçük adimlarla, yavas yavas biz de tahayyül etmeye basladik, anlayabiliyoruz.” dedi.



Nüfus artisinin da kentlerin kimligini olumsuz etkiledigini, dogal yapinin bozulmasina neden olarak iklim kriziyle çok yakindan etkili oldugunu belirten Baskan Aras, sözlerini söyle sürdürdü:

“Kent kimligi derken kentin tarihsel kimligi, mimari kimligi, sosyal, kültürel, özellikle kültür yozlasmasi konusu, bu çok önemli bir sey. Bu, kentlerin kültürel kimligini ortadan kaldiriyor. Daha önce o kent sürdürülebilir bir kent iken bir bakiyorsunuz artik sürdürülemez hale geliyor. Bunu da Bodrum özelinde çok ciddi bir sekilde yasiyoruz. Kentler aynilasiyor bir de. Aynilasan, o küresellesme dedikleri olayin kentlere indirgenmesi. Aynilasma, nedir aynilasma? Artik her kent kendi tarihinden, kültüründen, sosyal ya da ekonomik ya da dogal çevresinden koparak ayni kentler haline geliyor. Bu bizim gibi turizm kentleri için idam fermani. Yani aslinda turizm bir kültürel faaliyettir, dogal bir faaliyettir. Bunun sürdürülebilir olmasi gerekir. Bunun için de sizin kendi özgün kimliginizi, yerel kimliginizi mutlaka korumaniz gerekir.”

Etkinligin açilis konusmasini yapan Tepebasi Belediye Baskani Ahmet Ataç ise sunlari söyledi:

“Yerel yönetimler olarak iklim degisikligine karsi tecrübe paylasimlari yapmayi, yenilikçi çözümler üretmeyi, belediyeler arasi dayanismayi önemsiyoruz. Bu bulusmaya ev sahipligi yapmaktan onur ve mutluluk duyuyoruz. Iklimle ilgili felaketler tüm dünyada gündemde, Türkiye de bu meselenin sonuçlarini en yogun yasayan cografyalardan bir tanesi. Iklim bilimi, uzun yillardir sera gazi emisyonlarini sifirlamazsak çok daha sik ve asiri hava olaylari ile karsilasacagimizi ortaya koyuyor. Hep birlikte günümüzün en önemli küresel çevre sorunu olan iklim meselesine odaklanmaliyiz. Ertelemeden, birbirimizden güç alarak ilerleyelim ve iklim degisikligine engel olarak dünyamiza sahip çikalim”

Açilis konusmalarinin ardindan Baskanlar Paneli gerçeklestirildi.

Moderatörlügünü Prof. Dr. Korayvelibeyoglu ve Stefano Salata’nin yaptigi oturumun konusmacilari Tepebasi Belediye Baskani Dt. Ahmet Ataç, Seyhan Belediye Baskani Akif Kemal Akay, Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay ve Bodrum Belediye Baskani Ahmet Aras oldu. Panelde söz alan baskanlar, Iklim Duyarli Kentlerin Üretiminde Mekânsal Boyut, Tasarim, Planlama, Iklim Uyum Sürecinin Hayata Geçirilmesinde Toplumla Birlikte Tasarlamak, Karar Verme Sürecine Dahil Etmek, Iklim Krizi Konusundaki Sorunlara Karsin Uygulama ve Projeler konularinda bilgiler verdi.

Etkinlik, Uygulamada Yenilikler ve Tasarruf adli ikinci oturum ile devam etti. Ardindan Tepebasi Belediyesi’nin Melih Savas Yasam Köyü, Mustafa Kemal Atatürk Su Sporlari Merkezi, Yeryüzü Ekoloji Okulu ve hizmet binasini kapsayan teknik gezi gerçeklestirilmesi ile bulusma sona erdi.
Kaynak: İHA