ABD'nin Somali'ye Yeniden Asker Konuslandirilacagi Öne Sürüldü

ABD Baskani Joe Biden’in yaklasik 500 ABD askerini yeniden Somali’ye konuslandirilmasina yönelik plani onayladigi öne sürüldü.

ABD'nin Somali'ye Yeniden Asker Konuslandirilacagi Öne Sürüldü
ABD Baskani Joe Biden’in yaklasik 500 ABD askerinin yeniden Somali’ye yerlestirilmesine onay verdigi öne sürüldü. Üst düzey bir yönetim yetkilisi yaptigi açiklamada, "Baskan Biden, Savunma Bakani’nin, Es-Sebab’a karsi daha etkili bir mücadele saglamak için Somali’de kalici bir ABD askeri varliginin yeniden kurulmasi talebini onayladi" ifadelerini kullanarak, "Bu, önceki yönetimin geri çekilme karari almasindan bu yana, Somali’ye giris çikis yapan ve halihazirda operasyonda olan güçlerin yeniden yerlestirilmesidir" dedi.

Yetkili, "Es-Sebab’in ABD’lileri hedef alma niyeti ve kabiliyetine sahip olduklarina dair net kanitlar gördük" ifadelerini kullanarak, Biden yönetiminin bu konudaki tutumu, "Somali’de küçük, kalici bir ABD varligi" seklinde degistirdigini aktardi.

Somali’de yeniden konuslandirilacak olan asker varliginin 500’den az olacagini ifade eden yetkili, ABD’nin eski Baskan Donald Trump döneminde askerleri geri döndürme politikasinin bir "kuvvet koruma riski" meydana getirdigini belirtti.

Yetkili, Baskan Biden’in "özel operatörlerin güvenligini ve etkinligini artirma karari aldigini" açikladi.

Trump’in Aralik 2020’de Somali’deki ABD askerlerini geri çekmesinden önce yaklasik 700 ABD askerie, Somali’de kendi yönetimini kurmaya çalisan terör örgütü El Kaide baglantili Es-Sebab’a karsi mücadelede yerel güçlere yardim ediyordu.
Kaynak: İHA