AB, Rus Petrolünün Yasaklanmasi Konusunda Anlasmaya Varamadi

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB Disisleri Bakanlari’nin Rus petrolüne ambargoyu da içeren Rusya’ya yönelik 6’nci yaptirim paketi üzerinde henüz anlasmaya varamadigini açikladi.

AB, Rus Petrolünün Yasaklanmasi Konusunda Anlasmaya Varamadi
Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari devam ederken, AB Rusya’ya yönelik 6’nci yaptirim paketi üzerinde tartismayi sürdürüyor. Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell Belçika’nin baskenti Brüksel’de düzenledigi basin toplantisinda, AB Disisleri Bakanlari’nin Rus petrolüne ambargoyu da içeren Rusya’ya yönelik 6’nci yaptirim paketi üzerinde henüz anlasmaya varamadigini açiklayarak, "Ne yazik ki bugün bir anlasmaya varmak mümkün olmadi" dedi.

Borrell, bugünkü toplantinin Macaristan’in Rus petrolüne uygulanacak yasak ile karsi karsiya kalacagi zorluklarla ilgili bazi konulara açiklik getirdigini ifade ederek, "Bugün bir anlasmaya varmaya çalismak gündemde bile degildi, çünkü bunun mümkün olmadigini biliyorduk. Bazi üye devletlerin isteksiz olmasinin nedenleri hakkinda sadece petrol yasagi degil, yaptirim paketinin diger unsurlari hakkinda da çok yapici bir tartisma yaptik" dedi.

Borrell, Disisleri Bakanlarinin Ukrayna’nin silah alimlarinin desteklemek için ek 500 milyon euro saglamaya karar verdiklerini ve AB’nin bu amaç için ayirdigi toplam paranin 2 milyar euroya ulastigini ifade etti.

AB, bu yilin sonuna kadar Rusya’dan tüm petrol ithalatini yasaklamayi ve ülkenin en büyük bankasi Sberbank’i SWIFT sisteminden çikarmayi planliyor.

Macaristan Disisleri Bakani Peter Szijjarto geçtigimiz çarsamba günü yaptigi açiklamada, Rus petrolüne uygulanacak yasagin Macaristan için olusturacagi sorunlara AB’nin çözüm bulmasi halinde Rus petrolüne yönelik AB yaptirimlarina onaylayacagini ifade etmisti.
Kaynak: İHA