SANKO Üniversitesi III. Beslenme Ve Diyetetik Günleri

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafindan “Çocuk Hastaliklarinin Tibbi Beslenme Tedavisi Sempozyumu” oturumu ile sona erdi.

SANKO Üniversitesi III. Beslenme Ve Diyetetik Günleri
Abdulkadir Konukoglu Spor ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda, III. Beslenme ve Diyetetik Günleri çerçevesinde düzenlenen ve sunuculugunu SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2’nci sinif ögrencisi Nida Zeliha Çiçek’in yaptigi sempozyumun ikinci ve son gününde birbirinden degerli konusmacilar bilgi paylasti.

Sempozyumun oturum baskanliklarini SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Deniz Mihçioglu ile Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dalindan Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Almacioglu yapti.

Doç. Dr. Aysima Özçelik

Gaziantep Üniversitesi Sahinbey Egitim ve Arastirma Hastanesi Çocuk Nöroloji Bilim Dali’ndan Doç. Dr. Aysima Özçelik, Hastaliklar ve Görülme Durumunu anlatti.

Doç. Dr. Özçelik, “Çocukluk çaginda kronik nörolojik hastaliklar; epilepsi, serebral palsi, SSPE, dirençli epilepsi+motor gerilik, hipotonik infant, kas hastaliklari, spinal musküler atrofi, otizm, DEHB, sendromlar, metabolik hastaliklari içeren genis bir yelpazeye sahiptir” dedi.

“Epilepsi hemen her yasta görülebilen ve uzun süreli tedavi ve izleme gerektiren bir hastalik olup, yasam kalitesini önemli ölçüde etkiler” diyen Doç. Dr. Özçelik, sunlari kaydetti:

“Ketojenik diyet tedavisi 80 yildan askin süredir epilepsi tedavisinde kullanilan, yüksek yag ve düsük karbonhidrat içeren bir diyettir. Ketojenik diyetin de açlik periyoduna benzer sekilde epileptik nöbetler üzerine olumlu etkisi gösterilmistir. Serebral Palsi (SP) gelisimini sürdüren beyinde olusan bir hasara bagli kalici hareket ve postür bozuklugudur. SP’li çocuklar genellikle besinleri agza götürme, agiz içinde besini molar bölgeye tasima ve çigneme gibi yutma fonksiyonun önemli basamaklarini gerçeklestirmekte problem yasamaktadir. Türkiye’de 2018 yilinda yapilan çalismada 1108 SP tanili çocuk hastanin beslenme durumu degerlendirildiginde yüzde 94 oraninda malnütrisyon (yetersiz beslenme) oldugu görülmüstür.”

Dyt. Zeynep Akisin

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Zeynep Akisin da Ketojenik Diyetler konusunda bilgi paylasti.

Ketojenik diyeti, yüksek yag orta veya yüksek protein, düsük karbonhidrat içeren diyet çesidi olarak tanimlayan Akisin, “Ketojenik diyet tedavisi, dirençli epilepsi hastalarinda çoklu epilepsi ilaci kullananlarda ve/veya bazi metabolik hastaliklarda (GLUT1, kompleks 1 mitokondriyal bozukluklar, rett sendrom vb.) tedavi amaçli olarak yapilmaktadir” diye konustu.

Bu tedavinin multidisipliner bir ekiple yapilmasi gerektigini vurgulayan Akisin, özellikle çekirdek ekipte, Çocuk Metabolizma Uzmani, Çocuk Nöroloji Uzmani, Ketojenik Diyet Diyetisyeni olmasi ve bu ekip tarafindan saglik taramasindan geçirilen, uygun hastalara ketojenik diyet uygulanmasi gerektigini ifade etti.

Ars. Gör. Dr. Dyt. Fatma Ilgaz

Hacettepe Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Ars. Gör. Dr. Dyt. Fatma Ilgaz ise Nörolojik Hastaliklarin Tibbi Beslenme Tedavisi konusunu degerlendirdi.

Sempozyum, katilimcilara belge takdimiyle son buldu.
Kaynak: İHA