Denizlililer 103 Yil Sonra 15 Mayis Ruhunu Yeniden Yasadi

Yunanlilarin Izmir’i isgal etmesinden sonra Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliginde Milli Mücadele atesini yakan Denizli, 103 yil sonra tarihi günü yeniden yasadi. Onbinlerce Denizlili 103 yil önce oldugu gibi Bayramyeri Meydani’na kadar Denizli Sancagi esliginde yürüyerek, tek yürek oldu. Baskan Zolan, 15 Mayis’in Denizli’nin onur ve seref günü oldugunu vurguladi.

Denizlililer 103 Yil Sonra 15 Mayis Ruhunu Yeniden Yasadi


Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin Milli Mücadele atesini yaktigi 15 Mayis 1919 Milli Mücadele Günü, Denizli Büyüksehir Belediyesinin düzenledigi etkinlikle kutlandi. Programa protokol ve Denizli Sancagi arkasindan yürüyen onbinlerce Denizlili katildi.

15 Temmuz Delikliçinar Sehitler Meydani’nda baslayan törende Denizli Büyüksehir Belediye Baskani Osman Zolan, Atatürk Aniti’na çelenk birakti. Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasinin ardindan binlerce Denizlili mehteran takimi esliginde 15 Temmuz Delikliçinar Sehitler Meydani’ndan Atatürk Caddesi’ni takip ederek Kayalik Caddesi’ne ulasti. 103 yil önce Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin çagrisi ile baslatilan Milli Mücadele Günü’nün canlandirildigi yürüyüs Bayramyeri Meydani’nda son buldu. Burada Denizli Büyüksehir Belediyesi Geleneksel Halk Oyunlari Toplulugu bir gösteri sundu.

Baskan Zolan: Millet iradesine sahip çikti

Baskan Osman Zolan, o günkü milli mücadele ruhu sayesinde 1206’da fethedilen Denizli’ye bir daha düsman postali degmedigini ifade etti.

15 Temmuz hain darbe girisimi ile Türkiye’yi isgal etmek isteyen güçlerin ayni sekilde cevap aldigini hatirlatan Baskan Zolan, "Millet, iradesine sahip çikti. Insallah yine ayni anlayisi devam ettirecegiz. Düsmanin oyunlari, taktikleri, yöntemleri bitmez. Bu vatan üzerindeki bakislari, arzulari bitmez. Onun için burada yurt olarak kalabilmek, bayragimizi dalgalandirabilmek için bizlerin çok çalismasi ve gayret göstermesi gerekiyor. Uyanik ve hazir olmamiz gerekiyor. Insallah bundan sonra bizden sonra gelecek nesiller de buraya düsman postali bastirmayacak" dedi.



“Tarihi tarihçilere birakmak lazim”

Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin 103 yil önce Bayramyeri Meydani’nda okudugu fetvayi okuyan Baskan Zolan, 15 Mayis 1919’un ortak bir deger oldugunu, bilgi karmasasi ve bilgi kirliligi yasanmamasi için 13’ü akademisyen olmak üzere 16 yazarin hazirladigi “15 Mayis Milli Mücadele’de Denizli” adli Büyüksehir Belediyesi Kültür Yayini kitabi tanitti. Baskan Osman Zolan, "Tarihi tarihçilere birakmak lazim. Onlarin arastirmasi, kaynaklari derlemesi, çalismasi, o günleri yasanlarla konusulmasi ile bu eser ortaya çikti. Bu eser Denizli’nin temel tasi, basucu kitabi haline gelecek. Tüm kütüphanelere gelecek ve 15 Mayis denildiginde bu esere basvurulmasi gerekiyor. Emek veren hocalarimiza çok tesekkür ediyorum. Ilelebet 15 Mayis’i anmaya, birlikte yasamaya ülkemizde bayragimizi dalgalandirmaya Istiklal Marsimizi söyletmeye Allah’im nasip etsin" dedi.

Kaynak: İHA