Iran'in 'Kuzey Ekspresi' Seferlerine Yeniden Basladi

Iran’in “Kuzey Ekspresi” adiyla anilan turistik treni, Covid-19 kisitlamalarinin kalkmasinin ardindan faaliyetlerine yeniden basladi.

Iran'in 'Kuzey Ekspresi' Seferlerine Yeniden Basladi
Iran’in Hazar Denizi kiyilarinda bulunan Mazenderan eyaletindeki Sari sehrinden baslayarak baskent Tahran’a gelen ve “Kuzey Ekspresi” adiyla anilan turistik tren, Covid-19 kisitlamalarinin kalkmasinin ardindan 12 Mayis’ta ilk misafirlerini agirlayarak seferlerine yeniden basladi.

Kuzey demiryolu üzerinde bulunan turistik tren, yerli ve yabanci turistler tarafindan büyük ilgi görüyor. Hareket ettigi güzergah boyunca tarihi yapilarin ve dogal güzelliklerin bulundugu istasyonlarda mola veren tren, yolculara bu alanlarla vakit geçirme imkâni sunuyor.

Elburz Daglari’ndan geçen tren güzergahinda Sari, Gaimsehr, Sirgah, Zirab, Pol Sefid, Sevadkuh, Sorkhabad, Veresk, Firuzkuh gibi birçok önemli ve tarihi nokta bulunuyor. Dolambaçli tepelerden ve tarihi köprülerden geçen tren, yol boyunca misafirlerine kuzey ormanlarinin ve heybetli daglarin olusturdugu görsel bir sölen sunuyor. Italyan mühendis Cesare Delleani önderliginde 1934-1935 yillari arasinda insa edilen Veresk Köprüsü, Kuzey Ekspresi’nin ilk duragi olarak tarihi bir öneme sahip. Köprü, Ikinci Dünya Savas’inda oynadigi stratejik rol nedeniyle dönemin Ingiltere Basbakani Winston Churchill tarafindan "Zafer Köprüsü" olarak adlandirildi. Hitlere karsi savasan Sovyetler Birligi için Iran’in Basra Körfezi’nden Türkmen Limani’na gönderilen askeri yardimlar, Tahran’i Hazar Denizi’ne baglayan Veresk Köprüsü üzerinden sevk edildi. Dönemin Ingiltere Basbakani Churchill bu nedenle Veresk Köprüsü’nü "Zafer Köprüsü" olarak adlandirdi.

“Insanlarin ve doganin sanat eseri”

Kuzey Demir Yollari Kurumu Halkla Iliskiler Müdürü Ali Hüseyin Nejad, Iran’in kuzey bölgelerinin yüksek daglara ve zorlu bir cografyaya sahip oldugunu belirterek, "Ülkemizin kuzeyini güneyine baglayan Mazenderan tren yolu, insanlarin ve doganin sanat eseridir. Bu daglar üzerinde bir tren yolu insa etmek hiç kolay degil. Tarihi Veresk Köprüsü de buna dahil. Mazenderan demir yolu ekonomik anlamda ülkenin kuzey ve güneyini birbirine baglarken ayni zamanda turistler için büyüleyici doga seyahati de sunuyor" dedi.

Trenin bir sonraki duragi olan Sirgah’ta turistlere ceviz ve mese agaçlarindan kendi el yapimi ahsap ürünlerini satan Ahmet Rizayi, "Turistik trenin burayi da ziyaret etmesinden memnunuz. Buraya sadece tren ile ulasiliyor. Biz de kendi el yapimi ürünlerimizi burada satiyoruz" ifadelerini kullandi.

“Haftada bir gün turistler için seferler yapmayi planliyoruz”

Uzun bir aradan sonra seferlerine yeniden baslayan Kuzey Ekspresi’ni karsilayan Sari Vali Yardimcisi Muhammed Ali Nobaht, bölgenin dogal güzellikler ile dolu oldugunu belirterek, "Bu bölgeye sadece trenle geliniyor. Büyüleyici bir dogal güzellige sahip. Haftada bir gün turistler için Kuzey Ekspresi seferleri yapmayi planliyoruz. Bu seferlerde yerli ve yabanci turistler, kuzeyden baslayarak güney eyaletlere kadar Iran’i seyahat edebilecekler" seklinde konustu.

Esiyle birlikte tren seyahatine katilan Lübnanli Hüseyin Ahz, Iran’in kuzey bölgesini merak ettiklerini ve bunu havayolu yerine trenle yapmayi tercih ettiklerini söyleyerek, "Mazenderan eyaletinin dogal güzelliklerini duyuyorduk. Esimle birlikte bu bölgeyi trenle gezme firsati yakaladik. Simdi de bu seyahatin keyfini çikartiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA