Depsas Enerji Mardin'de UNESCO Listesindeki Tarihi Yapilarin Estetik Aydinlatmasini Gerçeklestirdi

Mardin’in Nusaybin ilçesinde UNESCO Dünya Mirasi Listesinde yer alan Zeynel Abidin Camisi ve Mor Yakup Kilisesinin olusturdugu Kültür Inanç Parkinin aydinlatma projesi Depsas Enerji tarafindan gerçeklestirildi.

Depsas Enerji Mardin'de UNESCO Listesindeki Tarihi Yapilarin Estetik Aydinlatmasini Gerçeklestirdi
Depsas Enerji hizmet bölgesinde egitime ve kültüre katki sunmak için sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. Mardin’in Nusaybin ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesinde yer alan Zeynel Abidin Camisi ve Mor Yakup Kilisesinin olusturdugu Kültür Inanç Parkinin estetik cephe aydinlatma projesi Depsas Enerji tarafindan gerçeklestirildi.

Mardin Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile yapilan is birligi ve Anitlar Yüksek Kurulunun denetiminde bir süredir yürütülen çalismalar tamamlandi. Proje bünyesinde Kültür Inanç Parki alani, çevresi, caminin dis aydinlatmasi ve kilisenin ise iç-dis aydinlatmasi gerçeklestirildi.

Projejede ayrica güvenlik kamera sistemi de kuruldu.

Projenin tamamlanmasi dolayisiyla bir tören düzenlendi.

Depsas Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel’in açilisini yaptigi törene Mardin Valisi Mahmut Demirtas, Nusaybin Kaymakami ve Belediye Baskanvekili Ercan Kayabasi, Mardin Il Kültür ve Turizm Müdürvekili Sabahattin Genç, Mardin Müftüsü Ali Hayri Çelik ve Mardin Süryani Metropolitvekili ve Kirklar Kilisesi Papazi Gabriel Akyüz’ün yani sira bölgede yasayan çok sayida vatandas da katildi.



“Dicle Elektrik’e tesekkür ediyoruz”

Mardin Valisi Mahmut Demirtas, açilista yaptigi konusmada Mardin’in bir kültür ve turizm sehri oldugunu belirterek, “Burasi medeniyetlerin besigi olan bir sehir. Ben göreve geldigimden bu yana sehri her gezdigimde ayri bir heyecan duyuyorum. Aydinlatma projesi Depsas Enerji tarafindan gerçeklestirilen Kültür Inanç Parki’nda cami ve kilise bin yildir huzur içinde beraber. Mardin’in her yerindeki tarihi eserleri restore etmek için gayret gösteriyoruz. Istiyoruz ki, ilimize her gelen turist hayran kalsin. Mardin’in turizmine bu proje vesilesiyle katki verdigi için Depsas Enerji’ye çok tesekkür ediyoruz” dedi.



“Hosgörü sehri Mardin’in turizmine katki sunmaktan mutluyuz”

Açilis töreninde konusan Depsas Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, Mardin’in hosgörü sehri oldugunu belirterek, “Farkli kültürlerin ve inançlarin bir arada baris içinde yasadigi bu kadim sehirde böyle bir projeye katki sunmaktan dolayi çok mutluyuz. Bugün açilisini yaptigimiz Kültür ve Inanç Parki içindeki Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi UNESCO’nun Dünya Mirasi Listesinde yer aliyor. Tek avluda iki inanca ev sahipligi yapan bu park sadece sehrimizin ve ülkemizin degil insanligin ortak bir degeri. Kültür Inanç Parki çevresi ile cami ve kilise alanlari Anitlar Yüksek Kurulunun öneri ve yönlendirmesiyle uluslararasi standartlarda yürütülen bir çalismayla aydinlatildi. Bundan böyle bu park ve ibadet yerleri sadece gündüzleri degil geceleri de ziyaretçiler tarafindan gezilebilecek. Gece ziyaretlerinin estetik açidan daha da keyifli olacagini düsünüyorum. Mardin’de gezilecek ve görülecek yerler listesine de giren Kültür ve Inanç Parki sehir ve bölge turizmine, ekonomisine de katki saglayacak” diye konustu.



“2 milyon aboneye hizmet veriyoruz”

Murat Karagüzel ayrica, hizmet bölgesinde görevli tedarik sirketi olarak 68 hizmet noktasiyla yaklasik 2 milyon aboneye hizmet verdiklerini belirterek, "Tüm paydaslarimizin beklentilerini karsilamak için üzerimize düsen sorumluluklari eksiksiz yerine getirmeyi ve Türkiye’de örnek gösterilen lider perakende satis hizmeti sunmayi hedefliyoruz. Yakin zamanda devreye aldigimiz dijital dönüsüm projesiyle yeni dönemde tüm faaliyet alanlarinda müsterilerimize sundugumuz hizmetin kalitesini arttiriyoruz. Uygulama sadece Türkiye’de degil tüm dünyada bir kerede devreye alinan en genis enerji yönetim sistemi projelerinden biri. Dijital dönüsüm sayesinde müsteri hizmetlerinde, sahadaki kaynaklarin performansinda, operasyonel verimlilikte ve kesinti sürelerinde önemli iyilestirmeler yasanacagini ön görüyoruz. Hizmet sloganimizda hep dedigimiz gibi ‘Siz neredeyseniz, biz oradayiz.’ Bu aksam da burada, Nusaybin’de, Kültür ve Inanç Parki’nda siz degerli hemsehrilerimizleyiz” seklinde konustu.



Yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekiyor

Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi, Mardin’in Nusaybin ilçesinde Suriye sinirina 250 metre mesafede yer alan iki farkli yapidan olusuyor. Yapilarin bulundugu alan Kültür Inanç Parki adiyla aniliyor. Mardin’in çok kültürlü yapisinin en güzel örnekleri arasinda yer alan Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi 2015 yilinda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edildi. 2013 yilinda Diyarbakir Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan restore edilen Zeynel Abidin Cami 2016 yilindan bu yana ise ibadete açik durumda. Mardin Il Kültür ve Turizm Müdürlügü verilerine göre, cami ve kilisenin olusturdugu Kültür Inanç Parki son yillarda yerli ve yabanci turistlerin yogun ilgisini çekiyor. Ayni avluda Zeynel Abidin cami ile bitisigindeki Mor Yakup Kilisesinin bulundugu alan, yaz aylarinda ziyaretçi akinina ugruyor. Ilgi rakamlara da yansimis durumda. Örnegin 2021 yilinda pandemi sartlarina ragmen Mardin’i ziyaret eden turist sayisi 2 milyona ulasti. Bunun yüzde 15’ini ise yabanci turistler olusturdu.
Kaynak: İHA