12. Emiralem Çilek Festivali Kapilarini Açti

Izmir’in Menemen Belediyesi tarafindan 12.’si düzenlenen Emiralem Çilek Festivaline katilan AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Izmir Milletvekili Hamza Dag, çilek üretiminde Türkiye’nin dünya dördüncüsü oldugunu ancak ithalatin az yapildigini belirterek, “Bundan sonra taze tüketimin disinda soguk havayi kullanarak çilegi isleyip yurtdisina satacagiz” dedi.

12. Emiralem Çilek Festivali Kapilarini Açti
Menemen Belediyesi tarafindan düzenlenen Emiralem Çilek Festivali, bu yil 12. kez kapilarini açti. Pandemi nedeniyle iki yildir yapilamayan festival, kortej yürüyüsüyle basladi.

Emiralem sokaklarina kurulan stantlarda üreticiler çilek ve çilekten elde ettikleri ürünlerin satisini yaparken, vatandaslar da hem alisveris yapti hem de festival alaninda yapilan etkinliklerle keyifli vakit geçirdi. 15 Mayis Pazar günü (yarin) aksamina kadar sürecek olan festivalin açilisina AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Izmir Milletvekili Hamza Dag, AK Parti Izmir Milletvekili Yasar Kirkpinar, Menemen Kaymakami Fatih Yilmaz, Menemen Belediye Baskan Vekili Aydin Pehlivan, AK Parti Izmir Il Baskani Kerem Ali Sürekli, Izmir Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Özen ve çok sayida vatandas katildi.



Çilek üretiminde Türkiye, Dünya dördüncüsü

Festivalde konusan AK Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Izmir Milletvekili Hamza Dag, çilek üretiminin 1970’li yillarda 9 bin ton iken 2020’de 546 bin tona ulastigini söyledi.

Hamza Dag, “Dünyada çilek üretiminde ABD, Çin ve Meksika’dan sonra 4’üncü siradayiz. Üretim her yil artiyor. Ithalatimiz neredeyse sifirda. Ama ihracat da az. Çilegi çok seviyoruz ve tüketiyoruz. Bundan sonra taze tüketimin disinda soguk havayi kullanarak çilegi isleyip yurtdisina satacagiz. Tarimda her yil 26-27 milyar dolar ihracat yapiyoruz. Izmir ise 2.2 milyar dolarla bu ihracata destek sagliyor. Ayni üretime devam edecegiz. Pandemi gösterdi ki bir tarim ve üretim en önemli alanlardan biri ikincisi de böyle festivallerle bir arada olmayi özledik" dedi.



Ankara-Izmir hizli tren projesi 2025’in Temmuz ayinda hayata geçecek

Izmir’e güzel bir müjde vermek istedigini söyleyen Hamza Dag, konusmasini söyle sürdürdü:

“Izmir-Ankara hizli tren projesinde müteahhit firmadan kaynaklanan aksamalar oldu. Subat ayinda Hazine Maliye Bakanligi ile Ingiltere Exim Bank 2.16 milyar Euro’luk kredi anlasmasi imzaladi ve çalismalar 3 etapta devam ediyor. Polatli Banaz, Banaz Salihli, Salihli Menemen Izmir bu 3 etabi olusturuyor. Insallah subattan itibaren Polatli Banaz arasi 28 ayda bitecek. Menemen Emiralem Manisa Salihli arasi da 28 ayda bitecek Salihli Banaz arasi ise 40 ayda bitecek. 2025 Temmuz’da Izmir Ankara hizli tren projesi hayata geçirilmis olacak. Bu güzergah yani Menemen’den geçecegi için hepinize hayirli olsun diyorum.”

7 bin ton çilek hasadi hedefleniyor

Dag’in konusmasinin ardindan kürsüye gelen Menemen Belediye Baskanvekili Aydin Pehlivan ise 14 Mayis Dünya Çiftçiler Gününde böyle bir festival gerçeklestirmekten dolayi memnun olduklarini söyledi.

Pandemi sürecinde saglikli besin ihtiyacinin daha da öne çiktigi ifade eden Pehlivan, çiftçilerin gününü kutlayarak, "Bereketli Menemen Ovasi’nda önemli tarim ürünleri var. Çilek de bunlardan biridir. Izmir’in çilek üretiminin yüzde 93’lük kismini Emiralem karsiliyor. Bu yil 7 bin ton hasat hedefliyoruz. Çilek Menemen için sadece bir meyve degildir, emektir, ekmektir, festivaldir. Ürünün tanitimina katkida bulunmak için festivali gerçeklestiriyoruz” dedi.



Emiralem’e zeytinyagi fabrikasi müjdesi

Menemen Belediyesi olarak tarimin önemini bildiklerini ve bunun için çalistiklarini belirten Pehlivan, “Çilek simgesini hemserilerimizle bulusturacagiz. Ilçemizde bulunan zeytinyagi fabrikasi icra yoluyla satilmisti. Menemen Belediyesi olarak bizim malimizi biz aldik. Emiralem zeytinyagi fabrikamizi kuruyoruz. Sezona yetisecek. Ilçemizdeki ve yakin köy mahallelerindeki üreticiler yaglarini kendi fabrikalarindan çikaracak. Buradan müjdemiz olsun. Sizin desteginiz bizleri motive ediyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA