Ukrayna Ve Moldova Disisleri Bakanlari, G7 Disisleri Bakanlari Ile Görüstü

G7 Disisleri Bakanlari toplantisinin 2. gününde Ukrayna Disisleri Bakani Dmitriy Kuleba ve Moldova Disisleri Bakani Nicu Popescu, Almanya’da G7 Disisleri Bakanlari ile bir araya geldi.

Ukrayna Ve Moldova Disisleri Bakanlari, G7 Disisleri Bakanlari Ile Görüstü
G7 Disisleri Bakanlari, Almanya’daki Schleswig-Hostein eyaletinin Wangels bölgesinde dün baslayan toplantinin ardindan Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarini görüsmek üzere bugün tekrar bir araya geldi. Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock’un ev sahipliginde gerçeklesen oturuma bugün Ingiltere, Almanya, Kanada, Fransa, Italya, ABD ve Japonya’dan olusan G7 ülkelerinin disisleri bakanlarinin yani sira Ukrayna ve Moldova Disisleri Bakanlari da katildi.

Toplantinin gündeminde Ukrayna’daki savasin neden oldugu gida güvenligi endiselerinin oldugu belirtildi.

Almanya Disisleri Bakani Baerbock konuyla ilgili yaptigi açiklamada, "Ukrayna’nin Odesa limaninda su anda engellenmis 25 milyon ton tahil var. Bu da basta Afrika ülkeleri ve Orta Dogu olmak üzere dünyada milyonlarca insan için gida anlamina geliyor. Iste bu yüzden bugün net bir mesaj gönderiyoruz. Sizi görüyoruz, duyuyoruz ve destekliyoruz” dedi.

Baerbock, "Simdi, daha önce tartistigimiz gibi dünya çapindaki sonuçlara bakiyoruz. Savas sadece tanklarla, füzelerle, yalan haber ve propagandalarla degil, ayni zamanda dünyanin her yerinde gördügümüz bir gida savasidir. Rusya’nin dünyaya milyonlarca ton misir ihraç edilmesine izin vermemesi ve misirin Ukrayna’da tutulmasi büyük bir tehlike. Bu nedenle, simdi ufukta görünen küresel gida krizine odaklanmamiz gerekiyor. Dünyanin en sanayilesmis ülkeleri, Bati demokrasileri olan G7 olarak siyasi bir cevap vermemiz gerektigi konusunda zaten hemfikirdik. Yaklasan bu krizlere meydan okumak ve hizli hareket etmek için üzerimize düsen sorumlulugu üstleniyoruz. Bugün sadece tartismakla kalmayip, sonunda G7 ülkeleri olarak bu gida savasina karsi koymaya hazir oldugumuzu gösteren taahhütlerimizin çok önemli oldugunu düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

“Putin üzerindeki baskiyi artirmak çok önemli”

Ingiltere Disisleri Bakanligi’ndan bugün gerçeklesen toplantiya iliskin yapilan açiklamada ise, "G7 Disisleri Bakanlari, Ukrayna ve Moldova Disisleri Bakanlari, Ukrayna’daki mevcut durumu ve G7’nin Ukrayna’yi Rus saldirganligina karsi mücadelede nasil destekleyebilecegini tartisacaklar" denildi.

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss ise, "Bugün, G7 için Almanya’dayim. Ukrayna’ya daha fazla silah saglayarak, Rusya’ya yaptirimlari arttirarak Vladimir Putin üzerindeki baskiyi artirmak çok önemli. G7, bu kriz sirasinda özgürlük ve demokrasiyi korumak için hayati önem tasiyor ve bunu yapmak için birlikte çalismaya devam edecegiz" dedi.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitriy Kuleba, toplanti öncesi Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss ile bir araya geldigini belirterek, "Ingiltere ve Ukrayna arasindaki stratejik ortakligi görüsmek, Ukrayna’ya daha fazla askeri yardim, Rusya’ya yeni yaptirimlar ve Rusya’yi sorumlu tutmanin yollarina odaklandik" dedi.

Kuleba, G7’den Rus varliklarini dondurmasini ve Ukrayna’nin yeniden insa edilmesi için Ukrayna’ya yardim etmelerini istedigini söyleyerek, "Rusya, ekonomik, siyasi ve finansal olarak ödemek zorunda" ifadelerini kullandi. Kuleba ayrica, "Tartismalara müdahale etmiyoruz, ancak Avrupa Birligi’nin (AB) devam edip etmeyecegini görecegimiz kritik bir an" dedi.

G7 Disisleri Bakanlari toplantisina katilan Moldova Disisleri Bakani Nicu Popescu ise yaptigi açiklamada, "Transdinyester çatismasini barisçil bir diyalog ve diplomasi yoluyla çözmek istiyoruz. Gördügümüz su ki, Transdinyester bölgesindeki vatandaslarin çogu bir savas bölgesinde yasamak isteniyor, baris istiyorlar" dedi.

Rusya ve Ukrayna arasindaki savas ve küresel gida krizinin ele alindigi G7 Disisleri Bakanlari toplantisinin yarin da devam etmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA