On Binlerce Tohumluk Patatesi Elleriyle Toprakla Bulusturdular

Sivas’ta patates ekim sezonunun açilmasiyla beraber tohumluk patatesleri teker teker elleriyle toprakla bulusturdular.

On Binlerce Tohumluk Patatesi Elleriyle Toprakla Bulusturdular
Sivas’in Ulas Ilçesinde çiftçilikle ugrasan Eren Karakaya yemeklik patates üretimi için kollari sivadi. Mayis ayinin ortalarinda baslayan ekim zamani yaklasik 2 hafta sürüyor. Traktörün arkasina takilan patates ekim makinesinin üzerine oturan isçiler on binlerce tohumluk patatesi elleriyle toprakla bulusturuyor. Ortalama 5 ay gibi bir sürede tekrar hasadi yapilan patatesler sofrada ki yerlerini aliyor.

Hasat 5 ay sonra

Çiftçi Eren Karakaya, verilen destegin yetersiz oldugunu belirterek, “Patates ekimine basladik, on binlerce patatesi tek tek elimizle toprakla bulusturuyoruz. Ortalama 10 -12 gün sürüyor, arkadaslarimiz çalisiyor. Suan baslamis durumundayiz. Ortalama 5 ay sonra hasadi bekliyoruz. Mazot ve gübre fiyatlari yüksek oldugu için tarlamiza gübre atamiyoruz. Maliyetimizin karsilanmasini bekliyoruz. Gübre ve mazot destegi olmasini istiyoruz. Desteksiz hiçbir sey olmaz maliyet olarak, gübre destegi olarak ve 26 yasinda bir genç olarak kendi imkânlarimla aliyorum ama az miktarda aliyorum” seklinde konustu.



Destek verilirse üretim artar

Karakaya, devlet tarafindan desteklemelerin artmasi durumunda 24 dönüm ektigi tarlasini 100 dönüme çikaracagini vurgulayarak, “26 yasimda oldugum halde bu destek devlet tarafindan saglansaydi 24 dönüm 100 dönüm olurdu. Destekler daha da uygun olsa mazot ve gübre indirimli olarak verilse bunu 100 dekar olarak ekebiliriz. Ekimini zaten yapiyoruz, traktörümüz çalisiyor. Bir ay sonra ilk suyunu verecegiz. Havalar yagisli olmazsa, kurak gitmezse bir ay sonra sulamasini yapacagiz“ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA