Mavi Yüzgeçli Orkinos Avciligi 15 Mayis'ta Basliyor

Türkiye’ye yillik 100 milyon dolarin üstünde ihracat geliri saglayan mavi yüzgeçli orkinos avciligi 15 Mayis’ta basliyor.

Tarim ve Orman Bakanligina bagli Balikçilik ve Su Ürünleri Genel Müdürlügü’nce yapilan açiklamada bu yil mavi yüzgeçli orkinos avciliginin 15 Mayis - 1 Temmuz arasinda yapilacagi duyuruldu.

Bakanlik olarak kota tahsis süreçlerinde uluslararasi platformlarda gösterilen üstün gayret ve basari neticesinde Türkiye’nin 2017 yilinda 943 ton olan mavi yüzgeçli orkinos kotasi 2022 yili için 2 bin 305 tona çikartildi.

Mavi yüzgeçli orkinos avciligi, Türkiye’nin de içerisinde yer aldigi 52 üye ülkenin taraf oldugu Atlantik Ton Baliklarinin Korunmasi Uluslararasi Komisyonu (ICCAT) tarafindan belirlenen kurallara ve noter huzurunda çekilen kura sonucuna göre bakanlik tarafindan, balikçi gemilerine tahsis edilen avlanma kotalarina uygun olarak yürütülüyor. Bakanlik tarafindan kota tahsis edilen balikçi gemilerinin avlanma kotalarinin 1 Temmuz’dan önce dolmasi halinde kotalari dolan balikçi gemileri için avcilik sonlandirilacak.

2022 yili kotasi dahilinde orkinoslar, bakanlik tarafindan belirlenen sartlari yerine getirerek avlanma kotasi elde eden 26 balikçi gemisi tarafindan avlanilacak. Avlanan orkinoslarin yetistiricilik amaciyla kafeslere aktarilmasi ve çiftliklere tasinmasi gibi islemlerde kullanilmak üzere 54 balikçi gemisi de tasima ve destek faaliyetinde bulunacak.

Avciligi ve akabinde yetistiriciligi yapilan orkinos baliklarinin hemen hemen tamami basta Japonya olmak üzere ABD ve Uzakdogu ülkelerine ihraç edilmekte olup, Türkiye’ye yillik 100 milyon dolarin üzerinde ihracat geliri sagliyor.
Kaynak: İHA