ABD, Meksika'daki Silah Kaçakçiliginda Sorumlulugunu Kabul Etti

ABD Disisleri Bakanligi Müstesari Todd Robinson, ABD’nin Meksikali uyusturucu çetelerine yapilan silah kaçakçiligindaki sorumlulugunu kabul ederek, çetelerle mücadelede Meksika ile daha yakin isbirligi içerisinde çalisacaklarini söyledi.

ABD, Meksika'daki Silah Kaçakçiliginda Sorumlulugunu Kabul Etti
ABD Disisleri Bakanligi’nin Uluslararasi Narkotik ve Kanun Uygulama Islerinden Sorumlu Müstesari Todd Robinson, Meksika’yi ziyareti sirasinda ABD’nin Meksika Büyükelçisi Ken Salazar ile bir araya geldi. Meksika’nin California eyaleti sinirindaki uyusturucu çeteleri tarafindan açilan bir yeralti tünelini inceleyen Müstesar Robinson, önemli açiklamalarda bulundu. Robinson, halkin refahini olumsuz etkileyen uyusturucu ve silahli siddet sorunlarinin Meksika’ya oldugu gibi ABD’ye de zarar verdigini vurguladi. California siniri yakinlarinda 200’den fazla tünelin tespit edildigine dikkat çeken Robinson, her iki ülkenin bu tünellerin kaldirilmasi için ortak çalistiklarini söyledi.

Robinson konusmasinda Ispanyolca, “ABD olarak bizler, sinirimizdan güneye yapilan silah kaçakçiligi ve kara para aktarimi konusunda sorumlulugumuzu kabul etmeliyiz” diyerek, Meksika’ya silah geçisinin ciddi boyutlara ulastigini, bu nedenle kolluk kuvvetlerine bu sorunla mücadelede Meksikali meslektaslari ile isbirligi yapma emri verildigini ifade etti.

Meksika Disisleri Bakanligi, ABD’den kaçak yollarla getirilen silahlarin 2019 yilinda ülkedeki en az 17 bin cinayette kullanildigini öne sürerken, ABD Hastaliklari Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise ülkede asiri doz uyusturucu sebebiyle hayatini kaybedenlerin 2021 yilinda bir önceki yila göre yüzde 15 artisla 107 bin 622’ye ulasarak tarihi rekor kirdigini bildirdi.

Meksika hükümeti, geçtigimiz yilin agustos ayinda ABD’li silah üreticisi bazi sirketlere, ülkesindeki çetelere silah kaçakçiligini kolaylastiran ticari uygulamalari ve ihmalleri nedeniyle ABD’nin Massachusetts eyaletine bagli Boston sehrindeki federal mahkemede dava açmisti. Federal mahkeme ise Meksika hükümetinin açtigi davayi kabul ederek, silah sirketlerinden savunma istemisti.
Kaynak: İHA