Türk Devletleri Ombusdmanlari, Fetih Müzesi'ne Hayran Kaldi

Türk dillerini konusan ülkeler arasindaki bagin güçlendirilmesi amaciyla kurulacak, Türk Devletleri Ombudsmanlar Birligi (TÜRKOMB) kurulus toplantisi için Bursa’ya gelen Türk Dünyasi Ombudsman heyeti, ziyaret ettikleri Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin, Bursa’nin tarihi geçmisini taçlandiran bir eser oldugunu söyledi.

Türk Devletleri Ombusdmanlari, Fetih Müzesi'ne Hayran Kaldi
Türkiye Kamu Basdenetçisi (Ombudsman) Seref Malkoç liderligindeki heyetin Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ziyaretine Azerbaycan Ombudsmani Sabina Aliyeva, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Ombudsmani Ilkan Varol, Kazakistan Ombudsmani Elvira Azimova, Kirgizistan Ombudsmani Atyr Abdrahmatova, Özbekistan Ombudsmani Feruza Eshmatova, Özbekistan Ulusal Insan Haklari Merkezi Baskani Akmal Saidov ile Kamu Denetçisi uzman ve yöneticileri katildi.

Ziyaret sirasinda konuklara müze hakkinda bilgi veren Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin 42 metre kubbe açikligi ile dünyanin en büyük tam panoramik müzesi oldugunu, ayni zamanda kendi enerjisini üreten, ekolojik özellikler barindiran ve yesil bina konseptine uygun olarak insa edildigini söyledi.



“Türk Dünyasi Kültür Baskentini taçlandiran eser”

Heyete baskanlik eden Türkiye Kamu Basdenetçisi (Ombudsman) Seref Malkoç, Türk Dünyasi Kültür Baskenti ilan edilen Bursa’nin, tarihi, dogasi, kültürel zenginlikleri, tarim ve sanayisi ile çok önemli önemli bir sehir oldugunu söyledi.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin, Bursa’nin sahip oldugu bu degerleri taçlandiran bir eser oldugunu söyleyen Malkoç, “Bizler de, Türk Dünyasi Kültür Baskenti seçilen Bursa’da, Türk Dünyasi Ombudsmanlari Birligi’nin kurulus beyannamesini Bursa’da imzalayalim dedik. Böyle bir birliktelik, ancak böyle kutlu bir sehre yakisir. Panoramik müze de, Bursa’nin sahip oldugu bu degerleri taçlandiran bir eser olmus. Burayi görmeden Anadolu’da Türk tarihini bildim demek mümkün degil. Yerli ve yabanci, herkesi burayi görmeye davet ediyorum. Bu emek bunu hak ediyor. Türk Devletleri Ombudsmanlar Birligi’nin temellerini burada atmanin da bereketli olacagina inaniyorum” diye konustu.

Konuk heyette yer alan Azerbaycan Ombudsmani Sabina Aliyeva da Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin büyük Türk tarihini görmek adina heyecan verici bir yer oldugunu söyledi.

Aliyeva, “Müzeyi gezerken, Osmanli Devleti’nin kurulusunu, büyüklügünü ve azametini gördük. Biz, bu tarihi koruyup, saklamaliyiz. Bizden sonraki nesiller de, bu büyük tarihi koruyup saklamali, sonraki nesillere aktarmalilar. Çünkü Osmanli Imparatorlugu Türk tarihinde kurulmus en büyük imparatorluk. Böyle bir müzede bulunmaktan son derece mutluyum” dedi.

Kazakistan Ombudsmani Elvira Azimova ise yaptigi açiklamada panoramik müzenin Bursa’nin en büyük kültürel merkezi oldugunu belirterek, “Geçmisle bugünü bagdastiran bir özellige sahip. Müzeyi gezerken gördüm ki, çok sayida genç ziyaretçisi var. Özellikle çocuklara geçmisin müzelerle daha iyi anlatildigini gördüm. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, geçmisi yeni bir sunumla gelecege aktaran çok önemli bir eser olmus. Burada emegi geçenleri kutluyorum” diye konustu.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Ombudsmani Ilkan Varol da, müzenin büyük bir emek verilerek yapilmis, son derece etkileyici bir yer oldugunu söyledi.



Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, ziyaretin sonunda asli Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanligi’nda sergilenen, Osmanli Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oglu Orhan Gazi’ye ait olan migferin replikasini hediye etti.
Kaynak: İHA