Özel Ümit Çalisanlarindan Kök Hücre Bagisi

Eskisehir Özel Ümit Hastaneleri tarafindan hayata geçirilen ’Kök Hücre Bagisi Kampanyasi’ ile çok sayida hastane çalisani kök hücre bagisinda bulunarak, hastalara umut oldu.

Özel Ümit Çalisanlarindan Kök Hücre Bagisi
Özel Ümit Hastaneleri tarafindan ’Kök Hücre Bagisi Kampanyasi’ düzenlendi.

Hastanenin toplanti salonunda düzenlenen seminer ile kök hücre bagisi anlatilarak, hastane çalisanlari kök hücre bagisina davet edildi. Kizilay tarafindan düzenlenen egitim seminerine Kök Hücre Donör Kazanim Uzmani, Nejdet Ayduran, Kök Hücre Flebotomist Emre Yavas katildi.

Kizilay tarafindan verilen egitim sonrasinda çok sayida Özel Ümit çalisani, kök hücre bagisinda bulundu.

"TÜRKÖK hastalarin hayata tutunmasini sagladi"

Kök hücre bagisinin önemi ve süreç hakkinda bilgi veren Türk Kizilay Kök Hücre Donör Kazanim Uzmani, Nejdet Ayduran, Türkiye’de özellikle lösemi, lenfoma gibi kök hücre nakli bekleyen hastalara en uygun bagisçinin bulunabilmesi amaciyla Saglik Bakanligi ve Türk Kizilay tarafindan 2014’te hayata geçirilen TÜRKÖK’ün, çok sayida hastanin hayata tutunmasini sagladigini anlatti. Saglik sartlari uygun 18-50 yas arasindaki herkesin kök hücre bagisinda bulunabilecegine ve kök hücre bagisinin saglik açisindan hiçbir zararinin bulunmadigina deginen Ayduran, “TÜRKÖK, Saglik Bakanligi’nin, kemik iligi nakli bekleyen hastalar ve çok sayida gönüllü vericiye ait doku grubu antijeni bilgilerinin depolandigi Kemik Iligi Bankasinin (KIB) kurulmasi ve kemik iligi nakli ile ilgili merkezler arasinda koordinasyonun saglanmasi için olusturdugu Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’nin adidir.” dedi.

Bagis nasil yapiliyor

Kök hücre bagisinin kan vermek kadar kolay oldugunu dile getiren Ayduran, bir eslesme durumunda kök hücre nakil sürecinin nasil ilerledigini ise söyle anlatti: “Ilgili nakil merkezindeki hasta için bu sefer koordinasyon birimimiz devreye giriyor. Bagisçi evinden aliniyor. Muayene, tahlil ve kök hücre toplama öncesi gerekli enjeksiyonlari yapiliyor. Eger donörün il disina gitmesi gerekiyorsa konaklama, yeme-içme ve ulasim hizmetleri Bakanligimizca karsilaniyor.”

Nasil bagisçi olunacagi hakkinda da bilgilendiren Ayduran, “Bu, aslinda çok kolay; tek yapilmasi gereken sey Kizilay’a basvurmak. Saglik Bakanligi ve Kizilay bu konuda birlikte hareket ediyor. Bagisçi olmak isteyenler Kizilay’a basvurduktan sonra, yas, vücut agirligi, bulasici hastalik gibi saglik durumlari açisindan degerlendiriliyor. Uygun kriterleri tasiyanlardan kan numuneleri alinarak laboratuvarlarda analiz ediliyor, uygun bulunanlar kök hücre bankasina kaydediliyor.” ifadelerini kullandi.

Verilen egitim semineri sonrasinda çok sayida Özel Ümit çalisani kök hücre bagisinda bulundu.
Kaynak: İHA