Ingiltere Basbakani Johnson Açiklamasi 'NATO Kimse Için Tehdit Olusturmaz, Amaci Karsilikli Savunmadir'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ile düzenledigi ortak basin toplantisinda “NATO kimse için tehdit olusturmaz, amaci karsilikli savunmadir” ifadelerini kullanirken, Finlandiya Cumhurbaskani Niinistö ise, “NATO’ya katilmak, güvenligimizi en üst düzeye çikaracaktir ve bu hiç kimseye karsi olmayacaktir" dedi.

Ingiltere Basbakani Johnson Açiklamasi 'NATO Kimse Için Tehdit Olusturmaz, Amaci Karsilikli Savunmadir'
Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Isveç’e yaptigi ziyaretin ardindan Finlandiya’ya geldi. Johnson, Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ile baskent Helsinki’de bir araya gelirken, Ingiltere ve Finlandiya arasinda askeri egitim, savunma ve tatbikat gibi unsurlari kapsayan bir güvenlik anlasmasi imzalayarak anlasmasini imzaladi.

"Yarinin tehditleri ve bugünün zorluklariyla yüzlesirken bizi daha da yakinlastiran kalici bir güvence sagliyoruz"

Niinistö ile düzenledigi ortak basin toplantisinda konusan Johnson, "Bugün Finlandiya ve Birlesik Krallik’in daha da yakinlastigini söylemek dogru olur. Bugün imzaladigimiz güvenlik anlasmasi, iki ulusun ortakligini yogunlastirmasini ve benzersiz bir sekilde yükseltmesini sagliyor. Kuzeyden, Baltiklara ve daha ötesine, silahli kuvvetlerimiz birlikte egitim ve tatbikat yapacak, savunma ve güvenlik yeteneklerimizi birlestirecek ve her zaman birbirine yardim edecegiz" dedi.

Johnson, "Yarinin tehditleri ve bugünün zorluklariyla yüzlesirken bizi daha da yakinlastiran kalici bir güvence sagliyoruz" ifadelerini kullandi.

“Rusya’nin Ukrayna’yi isgali Avrupa’nin güvenlik denklemini degistirdi”

Johnson, "Bu aksam, ortak tarihimizde çok önemli bir andayiz. Rusya’nin Ukrayna’yi isgali Avrupa’nin güvenlik denklemini degistirerek, gerçekligimizi yeniden yazdi ve gelecegimizi yeniden sekillendirdi. Bu istila iki nedenden dolayi basarisiz oldu. Birincisi, savasan ve dünyayi arkalarinda toplayan Ukrayna halkinin yenilmez gücü nedeniyle. Ikincisi ise, Ukrayna’nin özgürlük için verdigi kahramanca mücadele, dünyayi bir araya getirdi” dedi.



“NATO kimse için tehdit olusturmaz, amaci karsilikli savunmadir”

Bugün Isveç’le imzalanan anlasmayla benzer özellikleri tasiyan Ingiltere - Finlandiya Güvenlik Anlasmasinin taraflar arasinda askeri yardimlasmayi saglayacagini belirten Johnson, "Her iki ülkeden birinde bir felaket olmasi durumunda, birbirimize yardima gidecegiz. Yardimin niteligi elbette karsi tarafin talebine bagli olacaktir, ancak ayni zamanda askeri yardim da dahil olarak güvenligimizin ve savunma iliskimizin yogunlastirilmasi temel olarak amaçlanmaktadir" ifadelerini kullandi.

Johnson ayrica, NATO’nun "kimseye tehdit olusturmadigini" yineleyerek, "NATO bir savunma ittifakidir, NATO kimse için tehdit olusturmaz, amaci karsilikli savunmadir" dedi.



“NATO’ya katilmak, güvenligimizi en üst düzeye çikaracaktir ve bu hiç kimseye karsi olmayacaktir"

Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ise yaptigi açiklamada, "Finlandiya ve Birlesik Krallik çok iyi ve güçlü güvenlik ortaklaridir. Halihazirda sahip oldugumuz isbirligini derinlestirmek için her kosulda yan yana duracagimiza ve birbirimize destek olacagimiza dair ortak bildiriye imza attik" dedi.

Niinistö, "Finlandiya olarak, NATO’nun açik kapi politikasina ve Finlandiya’nin potansiyel üyeligine verdiginiz güçlü destegi takdir ediyoruz. Bu bizim için çok degerli. Fikirlerinizi ve desteginizi duymak bizi cesaretlendiriyor. NATO’ya katilmak, güvenligimizi en üst düzeye çikaracaktir. Ve bu hiç kimseye karsi olmayacaktir" dedi.



Finlandiya’nin NATO hakkinda kararini yarin açiklamasi bekleniyor

Finlandiya Savunma Komitesi, NATO üyeligine dair raporunu dün hükümete sunmus, Finlandiya Savunma Komitesi Baskani Petteri Orpon yaptigi açiklamada, ülkenin savunma açisindan iyi oldugunu fakat Rus tehdidine karsi yeterli olmadigini aktararak, “Ülkenin güvenligini gelecekte garantiye almak için en iyi çözüm NATO üyeligi" demisti.

Finlandiya Cumhurbaskani Sauli Niinistö ise Finlandiya’nin NATO’ya üyeligine iliskin karari yarin açiklamasi bekleniyor.
Kaynak: İHA