Meyer-Landrut Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'ya Açtigi Savas, Özgürlüklere Karsi Açilmis Bir Savastir'

Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Rusya’nin Ukrayna’ya açtigi savas, sadece Ukrayna’ya degil özgürlüklere karsi açilmis bir savastir. Kendi kaderini tayin etmek isteyen, kendi egemenligini elinden tutmaya çalisan bir ülkeye açilmis bir savastir. Bu yüzden hepimiz Ukrayna’nin yaninda durmaliyiz" dedi.

Meyer-Landrut Açiklamasi 'Rusya'nin Ukrayna'ya Açtigi Savas, Özgürlüklere Karsi Açilmis Bir Savastir'
AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Ankara’daki CerModern Sanat Galerisi’nde "Avrupa Günü" etkinliklerine katildi.

Burada düzenledigi basin toplantisinda Meyer-Landrut, Ankara ve Istanbul’un yani sira 19 sehirde etkinlikler düzenlenecegini söyledi.



Avrupa entegrasyonunun Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilariyla daha da önemli hale geldiginin altini çizen Meyer-Landrut, "Bu savas sürerken bu günü kutluyoruz. Bizim için bu günün temelinde degerlerimiz yatiyor. Bunlar hem savunmak hem de kutlamak istedigimiz degerlerdir. Barisin, insan haklarinin ve demokrasinin ne kadar önemli oldugunu görüyoruz" diye konustu.



"SAVAS SADECE UKRAYNA’YA DEGIL ÖZGÜRLÜKLERE AÇILMISTIR"

Basin toplantisina katilan gazetecilerin sorularini da yanitlayan Meyer-Landrut, bu yilin gençlere adandigina dikkati çekerek, "Gençler, her yerde ülkelerin umudu ve gelecegidir. Avrupa entegrasyonu da gençleri daha fazla dahil etmemiz gerektigini düsündügümüz bir proje" açiklamasinda bulundu.

Meyer-Landrut, Türkiye’nin en büyük mülteci nüfusuna ev sahipligi yaptigini vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Bu, bizim Türkiye’yi gerçekten takdir ettigimiz bir çalisma. Suriye’deki kriz 11 yildan uzun zaman önce basladi ve bu bütün göç krizi de uzun yillardir devam ediyor. Bu konu devaminda ne gelecek, ne olacak, Suriye’ye geri dönüs mümkün olacak mi konulari tartisiliyor. AB, güvenli ve onurlu dönüsten memnun olur tabii ki."

Ukrayna’ya her türlü destegin verilmesi ve Rusya’ya yaptirimlar uygulanmasi olmak üzere 2 tür tedbirin alindigini anlatan Meyer-Landurt, "Rusya’nin Ukrayna’ya açtigi savas, sadece Ukrayna’ya degil özgürlüklere karsi açilmis bir savastir. Kendi kaderini tayin etmek isteyen, kendi egemenligini elinde tutmaya çalisan bir ülkeye açilmis bir savastir. Bu yüzden hepimiz Ukrayna’nin yaninda durmaliyiz" ifadelerini kullandi.

"TÜRKIYE ILE AB ARASINDA SON BIR YILDA BIRÇOK ALANDA IS BIRLIGI YAPILDI"

Meyer-Landrut, Türkiye ile son bir yilda siyasi anlamda hayati öneme sahip alanlarda is birliginin arttiginin altini çizerek özellikle saglik, iklim ve göç alaninda is birligi yapildigini söyledi.



Meyer-Landrut, konusmasinin ardindan sanatçi Ugur Gallenkus’un resim sergisinin açilisini yapti. Serginin çagin savas-baris, yoksulluk-zenginlik gibi bütün zitliklarini ortaya koydugunu belirten Meyer-Landrut, "Ukrayna’daki bu korkunç savas devam ederken orada gördügümüz resimler, aslinda kelimelerin söyleyeceginden çok daha fazlasini anlatiyor bize" seklinde konustu.

Program La Caravane Pase konseri ve DJ Nihal Sandikçi konseri ile devam etti.

(Mevlüt Isli - Ibrahim Çakmak - Mert Cerrahoglu/IHA)
Kaynak: İHA