Don Vuran Kayisilarin Yerine Üreticiler Sebze Ekimine Yöneldi

Dünyanin kayisi baskenti Malatya’da geçtigimiz günlerde meydana gelen don olayinin ardindan bazi kayisi bahçeleri zarar görmüstü. Don hadisesi sebebiyle kayisi bahçeleri zarar gören ve bu yil ürün elde edemeyecek olan üreticiler ise sebze ekimine yöneldi.

Don Vuran Kayisilarin Yerine Üreticiler Sebze Ekimine Yöneldi
Malatya’nin Battalgazi ilçesindeki üreticiler, bu yil kayisida yasanan don olayindan dolayi kayisida verim alamadiklari ve sebze fiyatlarinin da yüksek olmasi sebebiyle biber, domates, patlican ekimine yöneldiklerini ifade ettiler. Battalgazi ilçesinde yaklasik 45 yildir sedir üreticiligini yaptigini belirten Yusuf Ulutas, kayisisi yanan vatandaslarin biber, patlican, domates ekimine agirlik verdiklerini ifade ederek, “Isimiz Subat’in 1’den basliyor Haziran’in sonuna kadar devam ediyor. Yaklasik 45 yildir ugrasiyoruz. Biber, domates, patlican sedirleriyle ugrasiyoruz. Sedir destesi 8 TL’den satiyoruz. Ama toptan alimlarda indirim yapiyoruz. Geçen yil destesi 5 TL’ydi. Bu sene sartlar zor naylon, tohum, isçilik, sulama, gübresi pahali oldugu için. Kayisisi yanan vatandaslar biber, patlican, domates ekiyor. Kayisi meyve tutmayinca üretici sebze ekiyor” dedi.

Yetistirdikleri sebze sedirlerin yerli olduklarini ifade eden sedir yetistiricisi Ayfer Ulutas ise “Tohumlarimiz kendi üretimimiz ve yerli hibrit tohum degil. En güzel üretim yerli üretim. Çapalama yapiyoruz, gübresini atiyoruz, tirmikliyoruz, tohum atiyoruz tekrar tirmik yapiyoruz fiskiyelerini düzüyoruz ugrasiyoruz. Isi çok zor ama ugrasiyoruz” seklinde konustu.

Seralarinin agaçtan olmasi nedeniyle zarar gördügünü ve bu konuda yetkililerden destek beklediklerini belirten Ulutas, “Yalniz seralarimiz agaçtan oldugu için köylüye bir destek çiksinlar. Bana agaç olan sera yerlerinden bir kismini demirden yapsalar diger yerleri kendi imkanlarimin yettigi kadar yapabilirim. Sedirlerin destesinde 20 tane var 8 TL’den veriyoruz. Köylünün alim gücü düsük oldugu için bizler de düsük fiyattan veriyoruz. Vatandaslar yerli sedirleri tercih ediyor” diye konustu.

Sedir almak için gelen üreticiler ise Malatya’da don olayindan dolayi kayisinin az olmasi ve sebze fiyatlarini yüksek olmasiyla birlikte sebze üretiminde yogunluk yasandigini belirterek, verim alamadiklari kayisilarin yerine sebze üretimine agirlik vereceklerini belirtti.

Kaynak: İHA