Aydem Yenilenebilir Enerji Ilk Çeyrekte Gelirini 3 Kat Artirdi

Yilin ilk çeyreginde gelirini geçen senenin ayni dönemine göre 3 kat artirarak 849 milyon TL’ye çikaran Aydem Yenilenebilir Enerji, 2022 yilina hizli bir yükselisle basladi.

Aydem Yenilenebilir Enerji Ilk Çeyrekte Gelirini 3 Kat Artirdi


Türkiye’nin yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten en büyük sirketi Aydem Yenilenebilir Enerji, 2022 yili ilk çeyrek konsolide finansal raporunu, Kamuyu Aydinlatma Platformu’nda (KAP) açikladi.

Geçtigimiz yil kuraklik nedeniyle üretiminde yasadigi düsüse kiyasla, bu sene ülkemizde ortalama yagis seviyelerine tekrar dönülmesi ve döviz bazli kazanimlarin etkisiyle sirketin FAVÖK’ü, geçen yilin ayni dönemine göre 3 katin üzerinde artisla 721 Milyon TL’ye ulasti. Portföyünün yüzde 84’ü hidroelektrik santrallerden olusan Aydem Yenilenebilir Enerji, ilk çeyrekte gerçeklesen yagislarin olumlu etkisiyle, gelirini geçen yilin ayni dönemine göre 3 kat artisla 849 Milyon TL’ye tasidi. Yatirimlari ile büyümesini sürdürdügü 2022 yilina güçlü finansal sonuçlarla baslayan Aydem Yenilenebilir Enerji’nin ilk çeyrekteki net kari, geçen yilin ayni döneminde elde edilen net kâra göre yaklasik 12 katlik bir artisla 308 Milyon TL seviyesinde gerçeklesti.

Ömer Fatih Keha: “Ilk çeyrekteki yükselisimiz, finansal performansimiza önemli bir ivme saglayacak”

2022 yili ilk çeyrek performansini degerlendiren ve yeni yatirimlarla ilgili bilgi veren Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, “Geçtigimiz yil yasanan kuraklik, enerji üretimimizi olumsuz sekilde etkilemisti. Bu yilki yagislarla ilk çeyregi öngördügümüz sekilde, sirketimizin normal performansini gösterdigi bir dönem olarak basariyla geride biraktik. Meydana gelen yagislar, uzun yillar ortalamamizda da bekledigimiz yagislardi. Yil boyunca performansimiz beklentilerimizle uyumlu sekilde devam edecegini öngörüyoruz” diyerek, sözlerine söyle devam etti: “Ilk çeyrekte geçen yilin ayni dönemine oranla 3 kati gibi yüksek bir artis kaydederek 849 Milyon TL gelir elde ettik. Katma deger odakli yatirimlarimizin etkisiyle toplam aktiflerimiz, bir önceki yilin ilk çeyregine göre yüzde 83 oraninda artarak 23,1 Milyar TL’ye, öz kaynaklarimiz ise yüzde 74 oraninda yükselerek 9,4 Milyar TL’ye ulasti. Etkin portföy yönetimimiz ve santrallerimizin yüksek emreamadelik seviyesi sayesinde FAVÖK’ümüz ilk çeyrekte 721 Milyon TL olarak gerçeklesirken, yagislarin üretimlerimiz üzerindeki olumlu etkisi ve piyasa takas fiyatindaki artis sonucu, dönemi 308 Milyon TL kâr ile kapattik. Ilk çeyrek sonu itibariyla dolar cinsinden yapilan hesaplama sonucu, net finansal borcumuzun yillik FAVÖK’ümüze oranini da 4,9 seviyesinde gerçeklestirdik. 2022 yili ilk çeyregindeki hizli yükselisimizin gelecek finansal performansimiza olumlu yansiyarak, önemli bir ivme saglayacagini öngörüyoruz. Hibrit GES ve kapasite artisi yatirimlarimizi hayata geçirmenin yani sira yakindan takip ettigimiz yenilenebilir enerji firsatlarini en iyi sekilde degerlendirerek, bu yükselisimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz” dedi.



"Daha yasanabilir yarinlara ulasilabilmesinin yolunun, yenilenebilir enerjiden geçecegini düsünüyoruz"

Yilin ilk çeyreginde karli, sürdürülebilir ve güçlü büyümeyi devam ettirdiklerini ifade eden Ömer Fatih Keha, yenilenebilir enerji kaynaklarinin öneminin her geçen gün daha fazla anlasildigi bir konjonktürden geçtigimizi dile getirdi. Kendi sektörlerinin en büyük ve öncü oyuncularindan biri olarak da potansiyellerine güvendiklerini kaydeden Keha, “Türkiye’nin yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan üretim yapan en büyük sirketi Aydem Yenilenebilir Enerji’nin ilk çeyrekteki güçlü performansini yilin geri kalanina da yaymak için çalismalarimiza devam ediyoruz. Daha yasanabilir yarinlara ulasilabilmesinin yolunun, yenilenebilir enerjiden geçecegini düsünüyoruz. Ülkemizin enerjide disa bagimliliginin ve cari açigin azalmasina katki saglayan yenilenebilir enerji sektörünün en güçlü ve istikrarli oyuncularindan biri olmaktan gurur duyuyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA