Uzmanindan 'Bayram' Uyarisi Açiklamasi Ramazan Sonrasi Beslenmeye Dikkat

Diyetisyen Eda Ünal, Ramazan sonrasinda nasil beslenilmesi gerektigi hakkinda açiklamalarda bulunarak, “Gece yatmadan 3 saat öncesinde mutlaka yemekle ilgili bütün iletisimizi kesmeliyiz. Vücudu dinlenme durumuna birakmamiz gerekiyor” dedi. Ramazan ayinin gelmesiyle kahvalti ve ögle yemegine bir süre ara verildi. Iftar ve sahur sofralariyla birlikte beslenme aliskanliklari da degisti. Medicana Sivas Hastanesi Diyetisyeni Eda Ünal, Ramazan sonrasinda nasil beslenilmesi gerektigine dair önemli açiklamalarda bulundu. Diyetisyen Eda Ünal, “Uzun süren açlik ve sululuktan dolayi metabolizmamizda ciddi yavaslama görülüyor. Bundan dolayi ramazan süresinde 2 ögün olan sayimizi öncelikle 3 e çikartarak baslamamiz gerekiyor” dedi.

Uzmanindan 'Bayram' Uyarisi Açiklamasi Ramazan Sonrasi Beslenmeye Dikkat


“Bu bizim için çok önemli bir nokta”

Diyetisyen Eda Ünal, ramazandan sonra ilk is ögün sayimizi 3’e çikarmak oldugunu söyleyerek, “Ramazan ayindan sonra besin tüketiminin kisitlandigi bir dönemden çiktigimiz için her besini bolca tüketme elimimiz oluyor. Ama oruçtan çiktiktan sonra asiri yemek yeme hazimsizlik ve kilo alma gibi nedenlere yol açabiliyor. Uzun süren açlik ve sululuktan dolayi metabolizmamizda ciddi yavaslama görülüyor. Bundan dolayi ramazan süresinde 2 ögün olan sayimizi öncelikle 3 e çikartarak baslamamiz gerekiyor. Bu bizim için çok önemli bir nokta ve bunun yaninda günlük 2 litre su tüketmemiz lazim” dedi.

“Insülin salinimin az oldugu besinler tüketmek”

Diyetisyen Ünal, bayramda yapacagimiz ilk kahvalti hakkinda bilgiler vererek, “Ramazanda baslayacagimiz ilk ögün ramazan kahvaltisinda da dikkat edecegimiz sey insülin salinimin az oldugu besinler tüketmek. Sofralarimizda baklava, börek, sarma gibi besinler bulunuyor ancak bunda dikkat etmemiz gereken sey metabolik hastaliklarimizda bunlari tüketmek yerine sütlü tatlilara agirlik verdigimiz yiyecekler yememiz lazim. Ana besin ögesi olarak uzun süre tok tutacak peynir, yumurta, bal, zeytin ve bol yesilligin oldugu bir kahvalti etmek olmali. Herhangi bir rahatsizligi olmayan kisilerde de küçük porsiyon dahilinde ögünlerin hepsinde olmayacak sekilde tüketile bilir elbette. Öglen ve aksam ögünlerinde ise az yagli ve az salçali yiyecekler tercih etmeliyiz. Kahvalti sonrasinda da öglen yemeginde daha çok protein agirlikli besin tercih edip aksam yemeginde de sebze agirlikli, sindirimi daha kolay yiyecekler tercih etmeye özen göstermemiz gerekiyor. Ramazanda sahurda gece yeme aliskanligimiz var onu ramazanin bitmesiyle birakmaliyiz. Gece yatmadan 3 saat öncesinde mutlaka yemekle ilgili bütün iletisimizi kesmeliyiz. Vücudu dinlenme durumuna birakmamiz gerekiyor. Bayram ziyaretinde de sik tutulan, ikram edilen çay kahve miktari da bizim için çok önemli. Maksimim 2 fincan kahve tüketecegimiz sekilde belirlemeliyiz ve bunun yaninda bol su mutlaka tüketmeliyiz” diye konustu.

Kaynak: İHA