Osmanli Dönemine Ait Mezar Taslarindaki Yazitlar Gün Yüzüne Çikariliyor

Hitit Üniversitesi, Çorum’un Iskilip ilçesinde Osmanli dönemine ait mezar taslarindaki yazilarin günümüz Türkçesine aktarilmasi için çalisma baslatti. Her bir mezar tasinin yanina günümüz Türkçesiyle yazilmis tabelalar dikilecek.

Osmanli Dönemine Ait Mezar Taslarindaki Yazitlar Gün Yüzüne Çikariliyor
Iskilip Meslek Yüksekokulu Mimarlik ve Sehir Planlama Bölümü Ögretim Görevlileri Dr. Cemal Ekin ve Dr. Dogan Kosan tarafindan Mimari Restorasyon Programi ögrencileriyle birlikte ilçedeki Haci Karani Mezarligi’nda baslatilan restorasyonla Osmanli dönemine ait mezar taslarindaki yazitlar gün yüzüne çikariliyor.

Dr. Cemal Ekin, yaptigi açiklamada, Iskilip’te Osmanli dönemine ait çok sayida mezar tasi bulundugunu, ancak birçogunun kime ait oldugunun bilinmedigini söyledi.



“Yeni nesil Osmanli döneminde medfun dedelerinin mezarini bile bulamiyor” diyen Dr. Ekin, söyle konustu: “Osmanli döneminden günümüze ulasan yazili metinleri, kitabeleri yeni neslin anlayabilmesi için özel egitim almasi gerekiyor. Mezar tasindaki en basit bir yazinin anlasilamamasi gibi problemlerimiz var. Ilçedeki mezarliklarda Geç Osmanli dönemine ait, örnegin 100 yil önce medfun olmus kisilerin bile mezarlari kaybolmus ya da kaybolmak üzere. Hitit Üniversitesi olarak bu sorunu çözmek, Osmanli dönemine ait mezarlari gün yüzüne çikarmak amaciyla restorasyon çalismasi baslattik. Bu çalismada amaç, yok olmakla karsi karsiya olan mezar taslarinin tespiti, restorasyon ve konservasyonu yapildiktan sonra özgün yerlerine yerlestirmektir. Ardindan eski Türkçeyle (Osmanlica) yazilan yazilarin transkripsiyonu (harf çevirisi) yaptiktan sonra mezar taslarinin yanlarina günümüz Türkçesine aktarilmis tabelalar dikecegiz. Bu tabelalar sayesinde torunlari, atalarinin mezarlarini bulabilecek.”

50’nin üzerinde mezar tasi tespit edildi

Osmanli dönemine ait 50’nin üzerinde mezar tasi tespit edildi.

Mimari Restorasyon Programi ögrencilerine yönelik egitim amaçli atölye çalismasi çerçevesinde, ilçedeki Haci Karani Mezarliginda Osmanli dönemine ait 50’nin üzerinde mezar tasi tespit ettiklerini anlatan Dr. Ekin, söyle devam etti:

“Mezar taslarinin bakim ve onarimiyla birlikte ayni zamanda Osmanlica yazitlarin günümüz Türkçesine aktarimini yapiyoruz. Yeni akademik yilinin baslarinda Kasim ayinda basladigimiz bu çalismalarla tespit edilen mezar taslarindan 10’unun bakim ve restorasyonunu, yazitlarin transkripsiyonunu tamamladik. Bu yilin sonuna kadar geri kalan mezar taslariyla ilgili çalismayi da yürütmeyi planliyoruz.”

"Mezar taslarindan birinin Ayasofya Camisi dersiamlarindan Mehmet Hilmi Efendi’ye ait oldugunu tespit ettik"

Yazitlari incelerken, önemli bir sahsiyetin mezarina da ulastiklarini kaydeden Dr. Ekin, “Transkripsiyonunu yaptigimiz mezar taslarindan birinin Ayasofya Camisi dersiamlarindan Mehmet Hilmi Efendi’ye ait oldugunu tespit ettik. Iskilipliler de Iskilipli bir müderrisin, Geç Osmanli döneminde Ayasofya Camisi’nin dersiamlarindan Mehmet Hilmi Efendi’nin mezarinin ilçede bulundugunu bilmiyordu” diye konustu.

Kaynak: İHA