'Rus Silahli Kuvvetleri Bazi 'Savas Suçlari' Iddialarinin Uydurma Oldugunu Birçok Kez Kanitlanmistir'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Ukrayna’nin Bucha kentinde iskence edilerek öldürülen sivillere dair görüntülerin Ukrayna ordusu ve istihbarati tarafindan provokasyon için çekildigini iddia ederek, “Rusya Silahli Kuvvetleri bazi ‘savas suçlari’ iddialarinin açik bir sekilde uydurma ve yanlis oldugunu birçok kez kanitlanmistir” dedi.

'Rus Silahli Kuvvetleri Bazi 'Savas Suçlari' Iddialarinin Uydurma Oldugunu Birçok Kez Kanitlanmistir'


Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK), Rusya’nin Ukrayna’nin Bucha kentinde sivil katliamlar gerçeklestirdigi gerekçesiyle yapilan toplanti sonrasi Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov açiklamalarda bulundu. Rusya ordusu tarafindan Bucha kentinde böyle bir katliam yapilmadigini savunan Lavrov, "Son günlerde Bati’nin ve Ukrayna’nin propaganda malzemesi olarak Ukrayna’nin Kiev bölgesindeki Bucha kentinde askeri ve güvenlik servisleri tarafindan çekilen bir video ile histeri sisirilmeye çalisiliyor. Özel bir askeri operasyon yürüten Rusya Silahli Kuvvetleri bazi ‘savas suçlari’ iddialarinin açik bir sekilde uydurma ve yanlis oldugunu birçok kez kanitlanmistir. Rusya Savunma Bakanligi’nin brifinglerde sundugu kanitlar BM Daimi Temsilcisi tarafindan basin toplantisi ile ayrintili bir sekilde aktarilmistir" dedi.



"MÜZAKERELERI BOZMAK IÇIN KULLANILIYOR"

Ukrayna ve Rus heyetleri arasinda Istanbul’daki müzakereler sirasinda varilan uzlasmanin bozulmasina dönük bir amacin oldugunu ima eden Lavrov, "Kesinligi imkansiz olan bu provokasyonun amaci nedir? Bunun devam eden müzakereleri bozma amaçli oldugu düsüncesindeyiz. Geçtigimiz 29 Mart’ta, Istanbul’da gerçeklesen müzakerelerde Ukrayna tarafi Ukrayna’nin statüsü ve güvenlik garantilerine dair yazili bir öneri sundu. Ukrayna tarafi ilk kez blok disi statü (NATO’ya katilmama), nükleer disi anlasmayi kagit üzerinde kabul etti. Ayrica Rusya da dahil olmak üzere muhtemel anlasmanin tüm garantörlerinin rizasi disinda, yabanci devletlerin silahlarini topraklarinda konuslandirmamayi ve topraklarinda yabanci askeri personelin katilimiyla tatbikat yapmayi reddetmeye hazir oldugunu ilan etti” dedi.



“Anlasmanin öngördügü güvenlik garantileri, NATO’nun doguya, özellikle Ukrayna’ya genislemesini tamamen dislayacak ve Avrupa kitasinda bölünmez güvenligi saglayacak sekilde müzakere ihtiyacinin farkina varilmasi yönünde ilerliyor” ifadelerini kullanan Lavrov, “Ukrayna tarafi, anlasmanin ana hükümlerinin bu taslaginda, bir anlasmaya varilmasi halinde Ukrayna’ya saglanacak güvenlik garantilerinin Kirim ve Donbass için geçerli olmayacagi tezini kendisi yazdi. Bu ayni zamanda Kiev’in bu bölgelerin durumuna iliskin farkindaliginin gerçekçiligi açisindan da önemli bir ilerleme gösterdi" dedi.



"RUS TARAFI, IYI NIYET GÖSTERGESI OLARAK ALANDA GERILIMI DÜSÜRME KARARI ALDI"

Istanbul’da müzakere heyetlerinin vardigi uzlasinin öneminden bahseden Lavrov, "Istanbul uzlasmasi uyarinca Rus tarafi, iyi niyet göstergesi olarak alanda gerilimi düsürme karari aldi. Öncelik olarak Kiev ve Çernihiv bölgelerinde. Ordumuzun Bucha’dan ayrilmasindan 3 gün sonra burada provokasyon bas gösterdi. Bati medyasi Bucha sehri hakkindaki sahte bilgileri dagitir dagitmaz, Ukraynali müzakereciler müzakere sürecini kesintiye ugratmaya çalisti" dedi.



Lavrov, bu durumun müzakerelerde varilan uzlasiya karsi dikkatleri dagitma girisimi oldugunu iddia etti.

"BÖYLE BIR KEDI FARE OYUNU OYNAMAK ISTEMIYORUZ"

Müzakerelerde Rusya’nin tutumunun samimi oldugunu ifade eden Lavrov, "Bati medyasi Bucha sehri hakkindaki sahte bilgileri dagitir dagitmaz, Ukraynali müzakereciler müzakere sürecini kesintiye ugratmaya çalisti. Kiev’in eylemlerine öncülük edenleri, Avrupa’daki güvenlik, dünya düzeninin gelecegi konusundaki sorumluluklarini gerçeklestirmeye ve uygulamada BM Sarti’nin tüm ilkelerinin yerine getirilmesini saglamaya bir kez daha uymaya davet ediyoruz. Görünüste degil gerçek bir ilerleme kaydedebilmemiz için, sabote etmemesi için Kiev’e açik bir baski uygulanmasinda israr ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Aksi takdirde Minsk Anlasmalarinin kaderini tekrar etme riskiyle karsi karsiya olundugunu belirten Lavrov, “Ukrayna tarafinin bir anlasmanin imzalanmasi durumunda tüm düsmanliklarin birkaç gün içinde durdurulmasini ve Rus Silahli Kuvvetlerinin Ukrayna’yi terk etmesini talep etmeye karar vermesi endise verici. Bundan sonra bir referandumun parlamentoda onaylanmasi gerekmektedir. Olumsuz sonuç çiktiginda müzakere sürecinin tekrar baslama gerekliligi yüksektir. Böyle bir kedi fare oyunu oynamak istemiyoruz" dedi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA