'Gizemli Hepatit Riski Göz Ardi Edilmemeli'

Ingiltere’de ortaya çikarak farkli ülkelere yayilan gizemli bir tür hepatit virüsünün dünyada yeni salgin endisesine neden oldugunu belirten Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Türkiye’de bugüne kadar olgu bildirilmemesine karsin görülmesi olasidir. Yapilan testlerle etkenin belirlenemedigi sarilik olgulari mutlaka ileri arastirma için saglik müdürlüklerine bildirilmelidir” dedi.

'Gizemli Hepatit Riski Göz Ardi Edilmemeli'
VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Uzmani Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) tarafindan yapilan açiklamada dünyada 11 ülkede çocuklari etkileyen 169 akut hepatit olgusunun bildirildigini söyledi.

Dr. Leblebicioglu, bu çocuklardan birinin öldügünü ve 17 çocugun karaciger nakli gerektirdigine yer verilmesi üzerine yeni bir salgin endisesine neden olan Gizemli Hepatit ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Adenovirüs tip 41 bas süpheli

Akut hepatite en sik hepatit A, B, C, D, E virüslerinin neden oldugunu isaret eden Prof. Dr. Hakan Leblebicioglu, “Gizemli hepatit olgularinda bu virüslerin hiçbirisi etken olarak saptanmamistir. Hasta çocuklarin bazilarinin diskisinda adenovirüs tip 41 saptanmis olup, gerçekten etken olup olmadigi bilinmemektedir. Adenovirüs bagisikligi baskilanmis çocuklarda hepatite neden olabilir, bununla birlikte saglikli çocuklarda bugüne kadar hepatite neden oldugu gösterilmemistir. Hasta çocuklarin bir kisminda geçirilmis Covid-19 hikayesinin olmasi, Covid-19’un da etken olabilecegini düsündürmektedir” diye konustu.



Sarilik belirtisi olan kisiler saglik müdürlüklerine bildirilmeli

Bildirilen olgularda karaciger enzimlerinin belirgin sekilde yükseldigi, sarilik, karin agrisi, ishal ve kusma gibi akut hepatitte görülen belirtilerin oldugu, atesin genel olarak normal seyrettigini belirten Dr. Hakan Leblebicioglu, “Türkiye’de bugüne kadar olgu bildirilmemesine karsin görülmesi olasidir. Yapilan testlerle etkenin belirlenemedigi sarilik olgulari mutlaka ileri arastirma için saglik müdürlüklerine bildirilmelidir. Gözlerinde sarilik belirtisi olan kisiler mutlaka bir saglik kurulusuna basvurmalidir. Erken tani ile komplikasyonlarin gelisimi önlenebilir. Diski-agiz yoluyla bulasan tipte sariligi olan kisiler mutlaka izole edilmelidir” seklinde konustu.



El hijyenine dikkat edilmeli

Adenovirüs enfeksiyonundan korunmak için ailelerin çocuklarini düzenli olarak ellerini yikamaya tesvik etmesi gerektigini vurgulayan Prof. Dr. Leblebicioglu, “Özellikle yemekten önce, yemekten sonra, tuvaletten önce ve tuvaletten sonra eller sabun ve su ile yikanmalidir. Adenovirüs yüzeylerde kalabilir, bebek bezleri degistirildikten sonra mutlaka el hijyenine dikkat edilmelidir. Özellikle toplu yasam yerlerinde çocuk bezleri açikta birakilmamali, çöp kutusuna atilmalidir. Adenovirüs öksürük ve hapsirik ile de bulasan bir etkendir. Öksürme ve hapsirma sirasinda agiz el ile kapatilmamali, bu amaçla kâgit mendil kullanilmali veya öksürük, hapsirik sirasinda agiz kol ile kapatilmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA