Bayramda Saglikli Beslenmenin Püf Noktalari

Medline Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Selva Oturakçiibogil, bayram boyunca rehavete kapilip yanlis beslenme nedeniyle saglik problemleri yasanmasinin mümkün oldugunu söyledi.

Bayramda Saglikli Beslenmenin Püf Noktalari
Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Selva Oturakçiibogil, Ramazan ayi süresince degisen beslenme tarzi ile birlikte ögün sayilari azalirken ardindan gelen bayram günlerinde kimi zaman kahvaltilarin atlanabildigini, kizartma, börek, kavurma gibi agir yiyeceklerin yer aldigi sofralar kuruldugunu, bu durumun ise özellikle kalp, sindirim ve endokrin sistemde bazen can sikici sorunlar yasanmasina yol açtigini kaydetti.

Dyt. Selva Oturakçiibogil, bayram boyunca tatilin de etkisiyle rehavete kapilip yanlis beslenme nedeniyle saglik problemleri yasanmasinin mümkün oldugunu ifade etti.

Oturakçiibogil, bu süreçte saglikli beslenmenin püf noktalarini su sekilde siraladi:

"1. Ramazan ayini uzun süreli gündüz açiligi ile geçirdiniz ve mide hacminiz küçüldü. Bu nedenle uyaninca açlik hissetmeyebilirsiniz. Fakat sabahlari ufak bir ögün ile güne baslamak, ilerleyen saatlerde asiri acikip normalden fazla yemek yemenize engel olacaktir.

2. Birdenbire ögün sayilarini artirmak yerine yavas yavas artirmayi deneyin. Kahvalti, ara ögün, aksam yemegi seklinde baslayip ögün sayisini zamanla ihtiyaciniza göre ayarlayin.

3. Bayram ve sonrasinda uzun süreli açlik durumunuz olmayacagindan acele ve iyi çignemeden yemek yemenize de gerek kalmadi. Kisa sürede büyük miktarlarda yemek mideye gittiginde sindirim enzimlerinin isi zorlasacak ve hazimsizlik, siskinlik, sindirememe gibi sikâyetler ortaya çikacaktir. Bu nedenle ögünleriniz iyice çignedikten sonra yutmaya özen gösterin.

4. Artik açlikta degilsiniz ve dilediginiz zaman yemek yiyebilirsiniz. Bundan dolayi porsiyonlarinizi bir anda büyütmenize de gerek yok. Doydugunuz zaman yemek yemeyi birakip sofradan kalkin.

5. Özellikle aksamlari daha çok sebze yemekleri tüketmeye, et grubu ve sofranizda olacaksa tatliyi gündüz vaktinde yemeye çalisin. Bu sekilde beslenmeniz bayram süresince kilonuzu korumada size fayda saglayacaktir.

6. Simdi Ramazan ayinda vücudun kaybettigi suyu geri kazanmanin tam zamani. Havalarda hazir iyiden iyiye isinmaya baslamisken su tüketimini artirmaya dikkat edin, hatta bunu genel bir aliskanlik haline getirin. Eger su içmekte zorlaniyorsaniz suyunuzu tarçin çubuklari, limon dilimleri ile tatlandirabilirsiniz.

7. Ramazan Bayrami, nam-i diger seker bayrami. Belki de bu nedenle akla ilk gelen yiyecekler genellikle tatli gidalar oluyor. Ancak agir ve serbetli tatlilar yerine daha çok sütlü tatlilarin veya meyve ile tatlandirilmis tariflerin tercih edilmesi özellikle diyabet sorunu ve kilo kontrolü açisindan dogru bir davranis olacaktir.

8. Ramazan ayinda sikça yasanan kabizlik problemini ortadan kaldirma adina semizotu, kabak, pazi gibi lifli sebzeler, keten tohumu, chia tohumu, yulaf ezmesi gibi lifli tohum ve tahillara sofranizda mümkün oldugunca yer açin. Ayrica bol bol su tüketin ve günlük hareketliliginizi artirin.

9. Geçen bir ayin sonunda iyice düsmüs olan bagisikliginizi güçlendirmek için simdi tam da mevsimi olan kirmizi, mor renkli meyvelerden ve koyu yesil yaprakli sebzelerden bol miktarda tüketmekte fayda var. Çörek otu, sumak, kekik, biberiye gibi baharatlari yemeklere eklemek ise size fazladan lezzet ve saglik getirecektir.

10. Özel beslenme durumuna sahip diyabet, kalp, tansiyon gibi rahatsizligi olan bireylerin bayram boyunca da rutin diyetlerine dikkat etmeleri ve herhangi bir sorun hissettiklerinde ise doktorlarina danismaktan çekinmemeleri gerektigini unutmayin".
Kaynak: İHA