Ihtisamini Osmanli'dan Alan Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan Boyabat Kalesi, Kültür ve Turizm Bakanligi’nca siralanan en görkemli kaleler listesinde besinci sirada yer aliyor. Bir Osmanli görünüsüne sahip kale, yüzlerce yildir bütün ihtisamiyla kendisini sergiliyor.

Ihtisamini Osmanli'dan Alan Boyabat Kalesi
Sinop’un Boyabat ilçesi Gökirmak Vadisi’nde, karsilikli sarp iki kayalik tepeden biri üzerinde kurulan Boyabat Kalesi, kayalarin dogal yapisina uygun sekilde insa edilmis. Kalenin bir kitabesine rastlanilmadigi için, yapilis tarihi tam olarak bilinmemekte. Içinde Roma ve Bizans Dönemi’ne ait buluntularin da sergilendigi yapinin, Osmanli’da Fatih döneminde elden geçirilerek simdiki ihtisamli siluetinin ortaya çiktigi biliniyor. Tahminlere göre Boyabat Kalesi’nin temellerinin atilmasi, yaklasik 3 bin yila kadar uzaniyor. Kültür ve Turizm Bakanliginca 2018 yilinda yayimlanan Türkiye’nin en görkemli 13 kalesi arasinda besinci sirada yer aliyor.

Kalenin ihtisamli görüntüsüne Osmanli’da Fatih Sultan Mehmet Han hükmü döneminde kavustugunu dile getiren Sinop Il Kültür ve Turizm Müdür V. Metin Süren, “Boyabat Kalemiz Türkiye’nin en görkemli 5 kalesinden biri olmasiyla bizim de Sinop olarak önemli destinasyon unsurlarindan bir tanesi. Realistik dönemde Kaskalilar tarafindan yapimina baslanan, Roma ve Bizans döneminde de gelistirilen ve en son bugünkü ihtisamli dönemine Osmanli Fatih döneminde getirilen Boyabat Kalesi, 2000’li yillarda bakanligimiz tarafindan bir restorasyon çalismasiyla biraz daha bakim ve onarimi yapildi. Sehirle baglantisi olan tünel, arkeolojik kazilarla ortaya çikarildi” dedi.

Ilk yapim tarihinin milattan önce 600 yilindan da önceye dayandigini söyleyen Süren, milattan önce bin veya bin 500 yillarinda yapilmis olabilecegini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanligi ile Boyabat Belediyesi arasinda protokol imzalanarak çevre düzenlemesi çalismalarina baslanacagini belirten Süren, “Yüzde 50 yüzde 50 finansmanla bakanligimiz yatirim programina alindi. Çevre düzenleme çalismasi yapilacak Boyabat Kalesi’nde. Daha önce yapilan restorasyon çalismalariyla birlikte önemli bir gezi ve destinasyon haline gelecek” diye konustu.

Kaynak: İHA