Lavrov, BM Genel Sekreteri Guterres Ile Görüstü

Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüstükten basin toplantisinda konusan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, “Ukrayna tarafinin Rusya ile müzakerelerdeki davranisi iç karartici. Rusya, Ukrayna’daki duruma müzakerelerde çözüm bulmak istiyor” dedi.

Lavrov, BM Genel Sekreteri Guterres Ile Görüstü
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bugün Rusya’nin baskenti Moskova’da Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov ile Ukrayna’yi görüstü. Görüsmenin ardindan gerçeklestirilen basin toplantisinda açiklamalarda bulunan Lavrov, Rusya’nin Ukrayna’daki askeri operasyonlarina isaret ederek Rusya’nin bu karari NATO’nun genisleme politikasi nedeniyle verdigini söyledi.

Lavrov, “BM Genel Sekreteri ile yapilan görüsmelerin ana odak noktasi Avrupa’daki, Ukrayna çevresindeki, Luhansk ve Donetsk’deki durumdu. Biz Ukrayna’daki sivil nüfusa yardim saglama konusunda BM ile isbirligi yapmakla ilgileniyoruz. BM Genel Sekreteri ile Ukrayna’daki sivillere insani yardim saglanmasinda olasi bir isbirliginin güçlendirilmesini görüstük” dedi.



“Ukrayna’nin Rusya müzakerelerindeki davranislari iç karartici”

Ukrayna ile Rus heyetler arasinda sürdürülen fakat insani koridorlarin açilmasi disinda hiçbir konuda uzlasama saglanamayan müzakereler hakkinda Ukrayna tarafini suçlayan Lavrov, “Ukrayna tarafinin Rusya ile müzakerelerdeki davranisi iç karartici. Görünüse göre müzakerelerle özellikle ilgilenmiyorlar. Rusya, Ukrayna’daki duruma müzakerelerde çözüm bulmak istiyor. Ancak Ukrayna tarafinin bu çizgisini sürdürmesi halinde Ukrayna ile müzakerelerin sonuç verme olasiligi çok düsük” ifadelerini kullandi.

"Veto hakki hiçbir yere gitmeyecek"

BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin veto etme hakkini azaltmaya yönelik sunulan tasariyi elestiren Lavrov, "BM Genel Kurulu’na sunulan Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin veto yetkisine iliskin karar hiçbir sekilde durumu etkilemeyecektir. Veto hakki hiçbir yere gitmeyecek. Bunu size sorumlu bir kisi olarak söyleyebilirim. Veto hakki BM’nin destek direklerinden biridir. O olmadan kurum altüst olur" diye konustu.



“Baris ne kadar erken saglanirsa o kadar iyi olur”

BM Genel Sekreteri Guterres ise yaptigi açiklamada, Lavrov ile oldukça samimi bir görüsme gerçeklestirdigini ifade ederek, Ukrayna’da insan haklari ihlalleri yapildigina ve savas suçu islendigine iliskin gelen bilgilerden endise duydugunu söyledi.

Donbass’taki savasin dogu Ukrayna’da çok sayida insanin ölmesine ve büyük bir yikima yol açtigini belirten Guterres, “Baris ne kadar erken saglanirsa o kadar iyi olur” dedi.

Guterres, BM ve Moskova’nin Ukrayna’daki savas hakkinda farkli bakis açilarina sahip olmasina ragmen her iki tarafin da eski Sovyet ülkesindeki insanlarin acilarini en aza indirmek için birlikte çalisabilecegini ifade etti.

Guterres, bugün Moskova’da Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile de bir araya gelecek. BM Genel Sekreteri, Moskova’daki görüsmelerinin ardindan Ukrayna’nin baskenti Kiev’e gidecek.
Kaynak: İHA