Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Kapali Mekanlardaki Maske Kullanma Zorunlulugu Tümüyle Kaldirilmistir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Korana virüs tedbirleri çerçevesinde yaklasik 3 yildir uygulanan kapali mekanlardaki maske kullanma zorunlulugu tümüyle kaldirilmistir. Sadece toplu tasima araçlari ile saglik kuruluslarinda maske uygulamasina vakalar binin altina düsene kadar bir müddet daha devam edilecektir" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Kapali Mekanlardaki Maske Kullanma Zorunlulugu Tümüyle Kaldirilmistir'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Bilim Kurulu toplantisi sonrasi alinan kararlari açikladi.

Salgin sürecinde dünya genelinde yasanan sorunlara dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Koskoca devletlerin havalimanlarinda, sinir kapilarinda maske takma kavgasina giristiklerine hep birlikte sahit olduk. Devletlerin yönetim becerileri bu dönemde sinandi. Türkiye tüm bu sinamalardan alninin akiyla çikabilen az sayida ülkeden biri olmustur. Dünyada örnek bir varolus mücadelesini ortaya koyan bu heyeti ayrica kutluyorum. Bir de bizim için çok çok önemli olan hocalarimizi ebediyete ugurladik. Salginda hayatini kaybeden hocalarimizin isimlerini verdigimiz hastaneleri bu mücadelenin sembolleri olarak görüyoruz. Diger ülkelerde insanlarin saglik kuruluslarina erisimi kisitlanirken, biz sadece salgin döneminde sehir hastaneleri, devlet hastaneleri ile 16 binin üzerinde yeni yatagi da hizmete açtik. Salginla en büyük mücadeleyi yürütürken toplumsal ihtiyaçlarin karsilanmasinda da herhangi bir zafiyete asla müsaade etmedik" dedi.

Yasanan süreçte kamu görevlilerinin ve gönüllülerinin olusturdugu Vefa gruplari gibi uygulamalarla insanlarin yaninda olduklarini kaydeden Erdogan, "Yönetim olarak bize en büyük destegi Saglik Bakanligimizin salgin tehdidinin dünyada duyulmaya baslamasiyla olusturdugumuz Bilim Kurulumuz ve alt çalisma gruplari vermistir. DSÖ de bu süreci yakindan takip ederek takdirlerini kendi platformlarinda ifade etmislerdir. Kriz dönemlerinde kamuoyu beklentilerini karsilamak, alinan kurallara uyulmasini saglamak, bunlarin muhtemel etkilerini yönetmek elbette kolay degildir. Hükümet olarak bilimsel verilerle toplumsal beklentileri en üst düzeyde bulusturmaya gayret ettik. Hep birlikte ülkemizi bu sancili dönemden sag salim çikartarak milletimize karsi sorumlulugumuzu yerine getirmenin huzuru içinde bir aradayiz" açiklamasinda bulundu.

Salginin baslangicinda bilinmeyen, sonucu kestirilmeyen bir virüsle karsi karsiya gelinmesinin yol açtigi belirsizlikler oldugunu ifade den Erdogan, "Virüsün kaynagi olarak gösterilen Çin’den gelen bilgiler, dehsetengiz bir tablo ortaya koymaktaydi. Hastalik dünyaya yayildikça bilim insanlarinin gözlem ve tespitleri tüm dünya ile birlikte bizi de hemen her gün yeni bilgilere, yeni tavsiyelere maruz birakti" dedi.

Vatandaslari virüse karsi korumak için dünyada gelistirilen her araci en hizli sekilde ülkeye kazandirarak mücadeleyi ön plana çikardiklarini söyleyen Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kendi verilerimizi analiz ettikçe bilgilerimizi gelistirdik, kendi mücadelemizi olusturduk. Bugün dünyada kendi asisini üretebilen 9 ülkeden biri konumundayiz. Elde ettigimiz her mücadele ve tecrübeyi dost ve kardes cografyalardaki halklarla paylasarak insani sorumluklarimizi yerine getirdik. Dünya genelinde 160 ülkeye ve iki uluslararasi kurulusa tibbi yardim destegi saglayarak gelismis ülkeler basta olmak üzere dünya bu konuda hiç de hayirla yad edilmeyecek bir yaklasim sergilemistir. Kendi güvenlikleri ve refahlari disinda hiçbir seyi umursamayan ülkelerin insanligin tamamina yönelik tehditler karsisindaki bu bencilligi tarihin utanç sayfalarina kaydedilmistir. Türkiye olarak bu süreçten çikardigimiz ders saglik altyapisi ve hizmetleri konusunda da kendi kendimize yeterli hale gelmemizin sarti oldugudur" degerlendirmesinde bulundu.

"1 milyon 300 bin kisilik saglik ordumuzun haftanin 7 günü verdigi hizmetleri asla unutmayacagiz"

Erdogan, "Insallah güçlü altyapimiz ve nitelikli insan kayagimizla bu hedefe hizla ulasacagiz. Tüm bu süreç boyunca Saglik Bakanligi ekibi ve Bilim Kurulu üyelerimizin çabalarina, emeklerine bizzat sahit oldugumuz son iki yildir mesaisinin neredeyse tamamini hiçbir maddi karsilik beklemeksizin salginla mücadeleye ayiran degerli bilim insanlarimiza milletim adina sükranlarimi sunuyorum. Bakanimiz ve ekibi basta olmak üzere 1 milyon 300 bin kisilik saglik ordumuzun haftanin 7 günü verdigi hizmetleri asla unutmayacagiz. Yürütülen mücadeleye destek veren bakanliklarimiz, Diyanet Isleri Baskanligimiz ve diger kurumlarimizin mensuplarini tebrik ediyorum. Saglik çalisanlarimiza tesekkürlerimizi en azindan bir kismini onlara yönelik siddetin önüne geçilmesinden, özlük haklarindaki iyilestirmelere kadar bir dizi düzenlemeyle ifade etmenin gayreti içindeyiz" ifadelerini kullandi.

"Yaklasik 3 yildir uygulanan kapali mekanlardaki maske kullanma zorunlulugu tümüyle kaldirilmistir"

Salginin artik kitlesel bir tehdit olmaktan çikmasiyla birlikte Avrupa ülkelerinin hemen hemen tamaminin kisitlamalari kaldirdigini hatirlatan Erdogan, "Ülkemizin bu asamaya geldigine inaniyoruz. Nitekim bugün yapilan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinda bu hususlar enine boyuna degerlendirilmistir. Bilim Kurulumuz bundan sonra olaganüstü bir durum olmadikça düzenli toplanti yapmasina ihtiyaç kalmadigi görüsüne varmistir. Saglik Bakanligimiz ise Salgin Yönetimi Eylem Plani çerçevesinde çalismalarini yine sürdürecektir. Korona virüs tedbirleri çerçevesinde yaklasik 3 yildir uygulanan kapali mekanlardaki maske kullanma zorunlulugu tümüyle kaldirilmistir. Sadece toplu tasima araçlari ile saglik kuruluslarinda maske uygulamasina vakalar, binin altina düsene kadar bir müddet daha devam edilecektir. Bilim Kurulumuzun önerisi, ileri yaslardaki kisiler ile kronik hastaligi, hastalik süphesi, riskli gruplarla temasi olanlarin maske kullanmaya devam etmeleri yönündedir. Yine Bilim Kurulumuz kronik hastaligi olanlar ve yaslilar basta olmak üzere tüm vatandaslarimizin salgina karsi en büyük kozumuz olan asilarin özellikle hatirlatma dozlarini ihmal etmemelerini de önermektedir. Ekinligi ispatlanmis olan kendi asimiz Turkovac hatirlatma dozlari konusunda özellikle tavsiye edilmektedir. Bunun için aile sagligi merkezleri ve kamu hastanelerinde asi uygulama merkezleri ihtiyaca cevap verecek sekilde faaliyetlerini sürdürecektir. Ülkemizde üretilen korona virüs ilaçlarinin vatandaslarimiza ücretsiz dagitimi devam edecektir. Güncel teknolojiler ve tedaviler de yakindan izlenecektir. Rabbimden basta kendi vatandaslarimiz olmak üzere tüm insanliga saglikli, güvenli, huzurlu, müreffeh bir gelecek temenni ediyorum" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA