''Rusya'dan Gelecek Olan Turist Sayisinda Azalma Yok''

Turizm Haftasi çerçevesinde turizmin gelecegi, Rusya-Ukrayna Savasi ve Ramazan Bayrami ile ilgili degerlendirmelerde bulunan Turizm Rehberligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Dilbar Guliyeva, Ramazan Bayrami’nin yurt içi hareketliligi artiracagini belirterek, ‘‘Rusya’dan gelecek olan turist sayisinda azalma yok’’ dedi.

''Rusya'dan Gelecek Olan Turist Sayisinda Azalma Yok''
Dünya bir yandan Covid-19 salgini ile mücadele ederken, bir yandan da gözler Rusya-Ukrayna Savasi’nin meydana getirdigi etkilerde. Özellikle Türkiye için önemli bir turist sayisi olusturan Rusya savasinin etkileri ile birlikte turist sayisinda bir azalma olup olmayacagi ise merak konusu.

Rusya Ukrayna savasi turizmi de etkiledi

Istanbul Gelisim Üniversitesi Iktisadi, Idari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Turizm Rehberligi Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Dilbar Guliyeva, yaz ayinin gelmesi ile birlikte Türkiye’deki turizm hareketliliginin nasil olacagini degerlendirdi. Guliyeva sunlari ifade etti:

‘‘Türkiye’ye gelen turistlerin ikisinden biri Rusya veya Ukrayna’dan gelmekteydi. Halen devam eden Ukrayna - Rusya Savasi söz konusu ülkelerdeki turistleri ciddi anlamda etkilemektedir. Potansiyel turistlerin göçmen olarak siginma kamplarinda kendine yeni hayat kurma mücadelesi mevcut pazarin varligini ciddi anlamda tehdit etmis ve belirli anlamda da ortadan kaldirmistir. Bu da Alanya ve Antalya bölgelerindeki konaklama isletmelerine çok önceden rezervasyon yaptiran, bu bölgelerde ve Türkiye’nin diger tatil beldelerinde birkaç hafta konaklamaya gelen turistlerin sayisini ciddi anlamda etkilemektedir. Ukrayna ve Rusya arasindaki savas Ukrayna’dan gelecek olan turistleri ciddi boyutta etkilemis olsa da Rusya’dan gelecek olan turistleri azaltmamakta aksine her halükârda bu artisi gözlemlemek mümkün olacaktir.’’

‘‘Ramazan Bayrami tatil süresi uzatilirsa, yerli turistte artis olur’’

Ramazan Bayrami’nin Türk-Islam toplumu için kültürel ve toplumsal öneminin altini çizen Guliyeva, Ramazan Bayrami’nin yurt içi hareketliligi arttirmasinin kaçinilmaz oldugunu belirtti.

Tatil sürelerinin uzatilmasi durumunda özellikle de yerli turist sayisinda ciddi artislarin olacagi birçok uzman tarafindan da ön görülüyor. Bu baglamda birçok konaklama isletmeleri de özel indirimler ve tesvik edici promosyonlarla kendi müsteri portföyünü çesitlendirmeye çalisiyor.

En çok Antalya ve Alanya tercih ediliyor

Covid 19 küresel salgini ile birlikte evinde kalmak zorunda olan insanlarin kum, günes ve deniz eksenli bir tatil tercihi yaninda ekoturizm kapsamindaki turistik faaliyetlerde bulunmasi bekleniyor. Bu anlamda Türkiye’de Antalya ve Alanya bölgelerinin tatil için en çok tercih edilecek yerler listesinde ilk siralarda yer alacagini söylemek mümkün.

Turizm sanayisinin kendisini çagin yenilikleri ile donatmasi gerektigini vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Guliyeva, teknoloji ile entegre olmus, turist/tüketici kimliginin yerine turist/üretici kimliklerinin eglence olgusu ile birlestirildigi TA-TU-TA gibi projeler ve yaklasimlarin yaygin bir sekilde uygulanmasi gerektigini belirtti.

Kaynak: İHA