Tarihçi Senel, Basiskele'nin Tarihini Anlatti

Ramazan etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programa konuk olan Tarihçi ve yazar Volkan Senel, Basiskele’nin tarihini anlatti. Senel, "Izmit tarihinden daha eski bir medeniyete sahip bir ilçede yasiyoruz" dedi.

Tarihçi Senel, Basiskele'nin Tarihini Anlatti
Tarihçi ve yazar Volkan Senel, Basiskele Belediyesi’nin Ramazan etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen programa konuk oldu. Volkan Senel, katilimcilara Basiskele’nin tarihi hakkinda önemli bilgiler anlatti. Basiskele tarihini çok önemsediklerini ifade eden Senel, "Bu topraklarda 2700 yil önce Astakoz adiyla kurulan bir antik kent var. Milattan önce 8. yüzyilda birçok tarihçiye göre bu bölgede antik bir kent kuruldugunu görüyoruz. Bu dönemde bu stratejik bölgeye birçok medeniyetin hakim olmak için mücadele verdiklerini biliyoruz. Bu mücadeleler sonucunda tahrip olan bu antik kent yerine Izmit tarafinda M.Ö. 264 yilinda Nicomedia diye bir antik kent kuruldugunu biliyoruz. Yani Izmit tarihinden daha eski bir medeniyete sahip bir ilçede yasiyoruz" dedi.



"Roma Imparatorlugu uzun süre hüküm sürdü"

Basiskele topraklarinda Roma Imparatorlugu’nun uzun süre hüküm sürdügünü söyleyen Senel, "Pasadag Mahallesi’nde Roma dönemine ait bir kalemiz var. Bu kaleden herhangi bir yerden yapilacak saldiri kolaylikla gözlemlenerek gerekli tedbirler aliniyordu. Osmanli Devleti kurulduktan sonra Sultan Orhangazi bu güzel topraklarin fetih sürecini gerçeklestiren padisahimiz. 1326 yilinda Bursa’nin alinmasiyla Kocaeli topraklarinin da hemen fetih edildigini görüyoruz. Bu yillarda Yalova’nin, Karamürsel’in Basiskele’nin Kandira’nin, Sapanca’nin ve daha sonrasinda Istanbul Samandira’ya kadar birçok topragin fethedildigini görüyoruz" diye konustu.



Basiskele ismi nereden geliyor?

Basiskele isminin nereden geldigini anlatan Senel, su ifadeleri kullandi:

"Körfez’in solunda bir iskelemiz var. Bu iskele Körfez’in hemen basindaki iskele. Bunun disinda askeri ve ticari amaçli kullanilan onlarca iskele yine var. Yani basimizda hemen Seymen iskelesi var. Bu iskelelerden sadece deniz ulasimi için degil, birçok ürünün Istanbul’a tasinmasi da gemilerle saglaniyordu. Buraya birkaç tarihi belge ve haritalarla geldim. Burada 100, 200 ve 300 yillik üç harita ve fotograflar var. Bir Ingiliz, bir Fransiz ve bir Osmanli haritasi var. Haritalarda Körfez’in sonunda antik dönemden kalma bir iskele oldugunu göreceksiniz. Iste bu antik dönemden beri 2700 yil önceden bu yana kullanilan iskele ilçemize ismini vermistir. Bu da Basiskele’nin tarihi açisindan çok önemli bir detaydir"

Program sonunda Basiskele Belediye Baskani Yasin Özlü’ye ve katilimcilara tesekkür eden Senel, yeni hizmete açilan Kitaphane’de mayis ayindan itibaren kültür ve sanat üzerine söylesiler, konferanslar ve imza günleri düzenlenecegini söyledi.

Kaynak: İHA