Op. Dr. Isgören Açiklamasi 'Yanlis Beslenme Tarzi Böbrek Tasina Neden Olabilir'

Kum veya tas dökme sirtta veya yanlarda agri, idrarda kan ve agrinin yaninda mide bulantisi-kusma ile belirti verebiliyor. Çogu böbrek tasi nohut büyüklügünde iken, bir kum tanesi kadar küçük ya da bir golf topu kadar büyük de olabiliyor. Küçük taslar idrar yolundan geçebiliyor ancak daha büyük olanlar için ameliyat olunmasi gerekebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen Isgören, kum dökme ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Op. Dr. Isgören Açiklamasi 'Yanlis Beslenme Tarzi Böbrek Tasina Neden Olabilir'


“Birkaç faktör tas olusum riskini arttiriyor”

Tas olusum riskini arttiran durumlardan bahseden Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. A. Egemen Isgören, “Böbrek taslari böbreklerin içinde görülen mineral ve tuzlardan olusan sert tortulardir. Halk arasinda kum olarak adlandirilan hastalik 5 milimetreden küçük taslardir. Böbrek taslarinin genellikle kesin bir nedeni yoktur ancak birkaç faktör tas olusum riskini artirabilir. Diyet, fazla kilo, bazi tibbi durumlar, bazi gida takviyeleri ve ilaçlar böbrek taslarinin nedenleri arasindadir. Böbrek taslari, böbrekten mesaneye kadar idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Bir böbrek tasi genellikle böbregin içinde hareket edene veya böbrekleri ve mesaneyi birbirine baglayan tüpler olan üreterlere geçene kadar sikayete neden olmaz. Üreterlere geçerse, idrar akisini engelleyebilir ve dolayisiyla böbregin sismesine ve kramp benzeri agrilara neden olabilir” diye konustu.



“Böbrek tasi belirtileri”

Böbrek tasi belirtilerine deginen Isgören, “Böbrek tasinin neden oldugu agrinin siddeti ve hissedildigi bölge, tas idrar kanalinda yer degistirdiginde veya olusturdugu tikanikligin arttigi durumlarda degisebilir. kaburgalarin altinda, yanlarda ve sirtta siddetli, keskin, kramp benzeri agri, alt karin ve kasiklara yayilan agri, dalgalar halinde gelen ve yogunlugu degisen agri. Idrar yaparken agri veya yanma hissi, pembe, kirmizi veya kahverengi idrar, bulanik veya kötü kokulu idrar, sürekli idrara çikma ihtiyaci, normalden daha sik idrara çikma veya az miktarda idrar yapma, mide bulantisi ve kusma, bir enfeksiyon gelismisse ates ve titreme” dedi.



“Tedavi tasin türüne göre degisiyor”

Tedavilerin tasin türüne göre degistigini belirten Isgören, “Böbrek taslarinin tedavisi, tasin türüne ve nedenine bagli olarak degisir. Basit sikayetlere neden olan küçük taslar cerrahi tedavi gerektirmez. Böbrek taslarini düsürmek oldukça aci verici olabilir, ancak taslar zamaninda fark edilirlerse genellikle kalici hasara neden olmazlar. Kisinin durumuna bagli olarak, böbrek tasi düsürmek için agri kesici ve bol su içmekten baska bir seye ihtiyaç olmayabilir. Diger durumlarda örnegin; taslar idrar yolunda takilirsa, idrar yolu enfeksiyonuyla iliskiliyse veya ek sorunlara neden olursa ameliyat gerekebilir. Tekrar tas gelistirme riski yüksekse, uzman doktor tekrarlayan böbrek tasi riskini azaltmak için önleyici tedavi önerebilir” diye konustu.



“Küçük bir böbrek tasini düsürmek için yapilmasi gerekenler”

Küçük böbrek taslarini düsürmek için önerilerde bulunan Isgören, “Su tüketimini arttirin: Günde 2 ila 3 litre kadar içmek idrarinizi seyrelterek tas olusumunu engelleyecegi gibi tasin düsmesini de hizlandiracaktir. Agri kesici kullanin: Agri kesici ilaçlar tas düserken yasayacaginiz rahatsizligi azaltacagi gibi tasin böbrek kanalinda neden oldugu ödemi de azaltarak tasin düsmesini kolaylastirir. Prostat ilaçlari kullanin: Alfa bloker olarak bilinen bu tür ilaçlar üreterinizdeki kaslari da gevseterek böbrek tasini daha hizli ve daha az agriyla düsürmenize yardimci olur” seklinde konustu.



“Düsmeyen taslar için ciddi tedaviler gerekiyor”

Düsmeyen taslar için ciddi tedavilerin gerektigini belirten Isgören, “Kendiliginden düsemeyecek adar büyük olan; kanamaya, böbrek hasarina veya devam eden idrar yolu enfeksiyonlarina neden olan böbrek taslari daha ciddi tedaviler gerektirir. ESWL: Bu yöntemde, taslari idrarla düsebilecek küçük parçalara ayiran güçlü titresimler olusturmak için ses dalgalari kullanilir. Perkütan Nefrolitotomi: Böbrekteki çok büyük taslari çikarmak için yapilan ameliyattir. Küçük kamerali cihazlar ve sirttan küçük bir kesiden sokulan aletler kullanilarak böbrek tasinin cerrahi olarak çikarilmasidir. Fleksible Üreterorenoskopi: Idrar yapilan kanaldan girilerek böbrege kadar ulasan esnek cihazlar kullanilarak gerçeklestirilen bir ameliyat türüdür. Günümüzde büyük böbrek taslari için dahi kullanimi giderek artmaktadir. Rijit Üreterorenoskopi: Idrar yapilan kanaldan girilerek böbrek kanalindaki taslarin alinmasi için kullanilan cerrahi yöntemdir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA