Çukurova'nin Efes'i Kastabala'da Kazi Çalismalari Basladi

Osmaniye’de 46. Turizm Haftasi kutlama etkinlikleri çerçevesinde, Çukurova’nin Efes’i olarak bilinen Kastabala Antik Kenti’nde kazi çalismasi baslatildi.

Çukurova'nin Efes'i Kastabala'da Kazi Çalismalari Basladi
Osmaniye merkez Cevdetiye Beldesi Karatepe Yolu üzerinde bulunan Kastabala Antik Kenti’nin tiyatro alaninda kazi çalismalari tekrardan basladi.

46. Turizm Haftasi kutlama etkinlikleri dahilinde düzenlenen programda Osmaniye Valisi Erdinç Yilmaz, Garnizon Komutani Topçu Albay Hakan Kocabas, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun ve Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun 2022 yilinda yeniden kaziya açilan tiyatro alanina ilk kazmayi vurdu. Tiyatro bölümünde oturma alanlari gün yüzüne çikartilan Kastabala Antik Kenti, turizme kazandirilacak

Bölgenin tam bir antik kent olduguna deginen Vali Erdinç Yilmaz, “Kastabala Antik Kenti’nde Çukurova’nin Efes’i olarak bilinen bu antik kentimizde kazi çalismalarimizi baslattik. Kazi çalismalarimiz devam edecek. Burasi tam bir antik kent. Içerisinde hamam bulunuyor, caddeleri mevcut, tiyatro alani var. Bu kazilar devam ettikçe buranin degerleri ortaya çikacak. Degerleri ortaya çiktiginda da turizm alaninda önemli bir merkez olacagini düsünüyoruz” diye konustu.

Kastabala Antik Kenti’nin tiyatro alaninda kazi çalismalarinin devam ettigini ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, “Bugün itibariyle kisa bir ara verdigimiz kazi kurtarma çalismasina Kastabala’da tekrar baslamis bulunmaktayiz. Burasi Kastabala ören yerinin tiyatro alani. Özellikle bu bölgeden kazi çalismasina basladik. Bu görmüs oldugunu açik renkli oturma düzenekleri son zamanda ortaya çikarmis oldugumuz alan. Hedefimizde burada bir buçuk metre kadar derine inip topragi tahliye etmek var. Buraya Çukurova’nin Efes’i de diyebiliriz. Çünkü burada hala ayakta kalan sütunlu yolun olmasi ve tiyatral alaninin olmasi ve Roma Döneminde buranin bir antik kent olmasi anlaminda degerlendirilmesi anlaminda gerçekten önemli bir yer” dedi.

Kaziya üniversite olarak tam destek verdiklerini belirten Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun, “2020 yilinda baslamisti kazilar. Daha sonra 2021 yilinda Cumhurbaskanligi Kararnamesi karari ile yeni bir asamaya geçildi. Teknik olarak Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi devraldi. Arkeoloji Bölümü’ndeki çok kiymetli arkadaslarimiz buradaki kaziyi yönetiyorlar. Kazi baskanimiz da Faris Demir hocamiz. Zaten kendisi bu alanda ve bölge konusunda da uzman birisidir. Biz de elimizden geldigi kadar bütün imkanlarimizi kullanarak kaziya destek olacagiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA