Yüzde 50 Yag Oranina Sahip Kanolanin Üretimi Katlanarak Artacak

Tohumunun yag orani yüzde 50 olan kanolanin (konza) Samsun’da 2 bin 250 dönüm alanda üretimi yapiliyor. Ayçiçegi yagina alternatif olarak üretilen kanolanin 2-3 yil içerisinde 10 bin dönüm alana kadar üretiminin yapilmasi hedefleniyor.

Yüzde 50 Yag Oranina Sahip Kanolanin Üretimi Katlanarak Artacak
Türkiye’de en çok kullanilan sivi yag çesidi, ayçiçegi yagi. Türk mutfagindaki kullanim orani yüzde 90 olan ayçiçeginin ardindan en çok kullanilan yag çesidi ise soya olarak dikkat çekiyor. Ileride yasanabilecek yag sikintilarinin önüne geçmek üzere Samsun’da ve Türkiye’de 15 ilde kanola ekimine agirlik verildi.

Bu çerçevede Samsun’da 2021’de 1250 dönüm alanda ekilen kanolanin ekim alani bu yil 2 bin 250 dönüme çikartildi. Konolaya verilecek destekler ile 2-3 yil içerisinde Samsun’da 10 bin dönüm alanda tohumluk kanola üretilmesi hedefleniyor.

“Kanola tohumunun yag orani yüzde 38 ile 50 arasinda”

Kanolanin çok yagli bir bitki oldugunu ve 238 dereceye kadar yanmama özelliginin olduguna dikkat çeken Samsun Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, “Kanola, konza ismiyle de bilinir. Hem kislik hem de yazlik olarak ekim yapilan bir yag bitkisidir. Kanola tohumunun yüzde 38 ile 50 oraninda bir yag oraninda var. Ayrica kanolanin yüzde 16 ile 24 arasinda protein orani mevcut. Ayni zamanda oleikasit ve linoleikasidin yüksek olmasinin yani sira yagdaki yanma derecesi 238 derece kadar yüksek olmasindan dolayi kaliteli bir yag bitkisidir. Türkiye’de kullanilan yaglarin yüzde 90’i yaglik ayçiçegidir. Ikinci sirada soya, üçüncü sirada ise kanola gelmektedir. Kanolanin tohumu çok küçük oldugu için ekimi yapilan yerde sulama imkaninin olmasi gerekir. Özellikle ilk çikista mutlak suretle sulama ihtiyaci olabilir” dedi.



“Iki bin 250 dönüm ekili alani 10 bin dönüme çikartmayi hedefliyoruz”

2-3 yil içerisinde Samsun’da ekili kanola alanlarini arttiracaklarina da deginen Ibrahim Saglam, “Son dönemde yaglar ile ilgili spekülasyonlar yapilmakta. Bizler de bununla alakali mutlaka artis saglayacagiz. 2021 yilinda bin 250 dönüm kanola ektik. Bunun karsiliginda 438 ton artis sagladik. Bu yil da bin dönüm daha fazla ekerek, 2 bin 250 dönüm alanda kanola ektik. Bakanligimiz destekleri çerçevesinde kanolaya kiloda 80 kurus destek veriyoruz. Ayni zamanda 20 TL mazot, 8 TL’de gübre destegi veriyoruz. Sertifikali tohumluk kullaniminda da dönüme 20 TL destek veriyoruz. Ekimin arttirilmasi ile ilgili Tarim ve Ormancilik Bakanligi tarafindan Tekirdag’da 15 ili kapsayan bir çalisma yapildi. Bu iller arasinda Karadeniz’den sadece Samsun vardi. Samsun’da da 6 bin dekar ile 10 bin dekar arasinda bir artis yapmayi taahhüt ettik. Bakanligin yaptigi, ‘nasil artis saglanir’ çerçevesindeki 3 günlük egitimin ardindan önümüzdeki ekim sezonlarinda kanolanin ekilis alanlarini arttiracagiz. Samsun’da ilk 2-3 yil içerisinde 6 bin ile 10 bin dönüm arasinda taahhüdümüz var. Insallah kanolayi desteklerimizle birlikte sadece Bafra’da degil Vezirköprü, Havza’da, Alaçam’da ve 19 Mayis’ta artisini saglayacagiz” diye konustu.



Faydalarinin yani sira görsel güzellik de sagliyor

Kanola bitkisi yag sanayine katkisinin yani sira ekildigi alanlarda görsel güzellik de sunuyor. Vatandaslar ayçiçegi gibi sari yapraklari olan kanola bahçelerini gördügümde arabalarini yol kenarina çekip, kanolalar arasinda fotograf çekiliyorlar. Özellikle sehirlerarasi yolculuk yapan vatandaslar daha önce görmedikleri kanola denizinin arasinda kosarak egleniyorlar.
Kaynak: İHA