Domates Fiyatinda Son 7 Yilin Rekoru

Antalya Ticaret Borsasi (ATB), Mart ayi Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açikladi. Antalya hallerinde islem gören domates, sebze ve meyvelerin islem miktar ve fiyatlariyla ilgili endeks degerleri, 2022 Mart ayinda bir önceki aya göre ve geçen yilin ayni ayina göre degisim gösterdi.

Domates Fiyatinda Son 7 Yilin Rekoru
Mart ayi endeksleri miktarda bir önceki aya göre aylik domateste yüzde 14.99, sebzede yüzde 16.70 ve meyvede ise yüzde 2.27 artarken, miktar endeksleri geçen yilin ayni ayina göre yillik domateste yüzde 20.46 ve sebzede yüzde 8.95 azaldi, meyvede ise yüzde 32.98 artti.

Mart ayinda miktar endeksleri domateste, aylik son 7 yilin en düsük artisini gösterirken, yillikta ortalama bir azalis gösterdi. Sebze miktarinda aylik degisim 2019 yili hariç en düsük artisi yasanirken, yillikta ise ortalama bir azalis gösterdi. Meyve islem miktari endeksinde aylik degisim ortalama bir artis gösterirken, yillik degisim 2020 yilindan sonraki en yüksek artis oldu.

Fiyat endekslerinde domates, geçen yilin Mart ayina göre yillik yüzde 191.76 artti. Bu artis, son 7 yilin Mart ayi, açik ara yükselis rekoru oldu. Mart ayi itibariyle yillik gerçeklesmelerde sebze miktar endeksindeki yüzde 8.95’lik azalisa karsilik, fiyat endeksi yüzde 143.14 artis gösterdi. Bu artis, son 7 yilin en yüksek Mart ayi artisi oldu. Meyve miktar endeksindeki yillik yüzde 32.98’lik artisa karsilik, fiyat endeksi yüzde 26.91 artti.

Bir önceki aya göre aylik domates islem miktar endeksi, Mart ayinda yüzde 14.99 artarken, islem fiyat endeksi aylik yüzde 33.01 artti. Son 4 yilin Mart aylari endekslerinde, ortalama degisimler yasandi. Bir önceki aya göre aylik sebze islem miktar endeksi, Mart ayinda yüzde 16.70 artis gösterirken, islem fiyat endeksi aylik yüzde 10.87’lik artis gösterdi. Son 4 yilin Mart aylari dikkate alindiginda sebze miktar ve fiyat endekslerindeki aylik degisimler, ortalama civarinda gerçeklesti.

Bir önceki aya göre aylik meyve islem miktar endeksi, Mart ayinda yüzde 2.27 artis gösterirken, islem fiyat endeksi ise yüzde 25.75 artti. Antalya hallerinde islem gören meyvenin 2022 yili Mart ayi endeks degisimleri, miktarda ve fiyatta son 4 yilin ortalamasinda seyretti.
Kaynak: İHA