'Türkiye Ile Rusya Arasinda Karadeniz Üzerinden Yeni Tasima Hatlarini Hayata Geçirmek Istiyoruz'

- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Pazar günü Resmi Gazete’de yayimlanan yönetmeliklerle Bakanligimizca verilen yetki belgeleri için istenilen imza sirküsü yerine artik sicil tasdiknamesi yeterli sayilacak. Bu uygulama ile tasimacilarimiz, imza sirküsü için artik ücret ödemeyecek ve bürokrasi de bu yolla azalacak” dedi.

'Türkiye Ile Rusya Arasinda Karadeniz Üzerinden Yeni Tasima Hatlarini Hayata Geçirmek Istiyoruz'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Ankara Lojistik Üssü Yönetim Merkezi’ndeki iftar programinda çalisanlar ve nakliye soförleri ile bir araya geldi. Iftar sonrasi konusan Bakan Karaismailoglu, lojistik sektörünün Türkiye’nin gelismesinde önemli bir faktör oldugunu ve bu sektörün gelismesi ve sektördeki kalitenin artmasi için durmadan çalistiklarini söyledi.

Türkiye’nin ihracat rakamlarinin artmasinda lojistik sektörünün önemli oldugunu ve bu alanda yatirimlarin ve çalismalarin hizla devam ettigini belirten Bakan Karaismailoglu, “2021 yilinda 21 farkli ülkeden 200 bini askin ilave geçis belgesi aldik. Aldigimiz toplam geçis belgesi sayisi 1,5 milyonu asti. Önceki yillarda Macaristan’da çok ciddi bir transit belge krizi vardi, bunu çözdük. Transit belge sayisini 36 binden 130 bine yükselttik. Transitte kotanin sinirsiz oldugunu, talep üzerine verilecegi protokol ile güvence altina aldik. Sirbistan’da ücretli geçis belgesi uygulamasini kaldirdik, 25 bin çok girisli belge alarak kota sorununu kesin olarak çözdük. Azerbaycan, Yunanistan, Özbekistan gibi ülkelerde kotalari arttirdik. Kirgizistan ve Tacikistan ile Orta Asya ülkeleri arasinda serbestlestirme sürecini baslattik” ifadelerini kullandi.

“HER DAIM TASIMACILARIMIZIN YANINDA DURDUK”

Karayolu tasimaciliginda tasima sayisini 1,2 milyondan 1,5 milyona çikararak rekor kirdiklarini ifade eden Bakan Karaismailoglu, “Subat ayinda Bulgaristan ile yapilan KUKK Toplantisi’nda transit geçis belgesi sayisini 250 binden 375 bine, ikili belge sayisini da 32 binden 50 bine yükselttik. Istanbul’da yapilan Romanya KUKK toplantisi ile transit belgelerin serbestlestirilmesi ve tasimaciliktan geçis ücretlerinin tamamen kaldirilmasini sagladik. Bu, AB’ye yönelik tasimalarimiza büyük kolaylik saglayacak önemli bir kirilma noktasidir. Özellikle pandemi sonrasi tasimaciligin gelisimi dikkate alindiginda AB ile bu sorunlara kalici bir çözüm bulunmasi amaciyla görüsmelerimiz devam ediyor. Romanya’yi da bunun bir baslangici olarak görüyoruz. 7 Nisan tarihinde Italya’dan 5 bin adet ilave geçis belgesi konusunda anlasma sagladik. Italya ile tarihimizde ilk defa bu kadar ilave geçis belgesi temin etmis olduk. Belge konusunda anlasir anlasmaz, tasimacilarimizin beklememeleri için Italya belgelerinin kullanimini öne çektik. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak her daim tasimacilarimizin yaninda durduk, onlarin sorunlarini çözmek, önlerini açmak için yogun bir gayret içerisinde olduk” diye konustu.



“TÜRKIYE ILE RUSYA ARASINDA KARADENIZ ÜZERINDEN YENI TASIMA HATLARINI HAYATA GEÇIRMEK ISTIYORUZ”

Ukrayna-Rusya savasinda da tasimacilarin güvenligi konusunda yogun çalistiklarini belirten Karaismailoglu, “Kriz nedeniyle Ukrayna’da kalan veya Ukrayna üzerinden kuzey ülkelerine giden tasitlarimizin güvenli bir sekilde ülkemize dönebilmesi için hizla harekete geçtik. Alternatif koridorlar belirleyerek, kisa süre içerisinde Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan gibi ülkelerden tasitlarimizin geçis belgesiz, sürücülerimizin vizesiz dönebilmelerini sagladik. Uygulamamiz diger ülkelere de örnek oldu. Birçok ülke tahliye sürecine devam ederken, biz Türkiye olarak ihracat için alternatif güzergâhlarimizi belirleyerek ara vermeden tasimalarimiza devam ettik. Orta Asya’ya tasimalarimiz Türkmenistan üzerinden giderken, bu güzergâhin kapanmasi üzerine Ukrayna-Rusya veya Gürcistan-Rusya güzergâhi kullanilmaya baslanmisti. Ilgili ülkelerle sürekli temas halindeyiz. Alternatif olarak Ro-Ro hatlari ön plana çikmakta. Samsun-Kavkaz arasi Ro-Ro tasimalari basladi.

Ancak, Ro-Ro hatlarinin daha da gelistirilmesi, alternatif limanlarda da Ro-Ro seferlerinin baslamasi, bölgedeki tasimaciligin sürdürülebilmesi için önemli. Bunun için Rus makamlari ile iki haftadir yogun görüsmelerimiz var. Kisa süre içerisinde ülkemiz ile Rusya arasinda Karadeniz üzerinden yeni tasima hatlarini hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürünün yarin Gürcistan’a gidecegini ifade eden Karaismailoglu, “Orada Rus-Gürcü sinir kapisinda incelemelerde bulunacak. Gürcistan üzerinden geçislerin hizlanmasi için temaslari olacak. Heyetlerimiz önümüzdeki dönemde ayrica Kazakistan, Azerbaycan ile görüsmeler gerçeklestirecekler. Italya, Çekya, Hollanda, Almanya, Ispanya gibi ülkelerle Kara Ulastirmasi Karma Komisyon Toplantilari yapacagiz” ifadelerini kullandi.

“BAKANLIGIMIZCA VERILEN YETKI BELGELERI IÇIN ISTENILEN IMZA SIRKÜSÜ YERINE ARTIK SICIL TASDIKNAMESI YETERLI SAYILACAK”

Sektör paydaslari ile toplantilar düzenlediklerini ve toplantilarda sektörün sorunlarini dinleyerek çözüm yollari olusturduklarini ifade eden Bakan Karaismailoglu, “Tasimacilikta yasanan gelisimleri ve sektörümüze gelen talepleri dikkate alarak çesitli düzenlemeleri hayata geçirdik. E-Devlet’ten islem yapilmasini tesvik için e-Devlet üzerinden yapilan islemlere yüzde 5’e varan indirimler uygulamaya basladik. 66 olan sürücü yas sinirini 31 Aralik 2023 tarihine kadar uygulanmak üzere 69 yasa çikarttik. Sürücülerin haftalik 54 saat olan çalisma süresini ilgili diger bakanliklarin da düzenlemeleriyle 56’ya çikardik. Bu sürenin arttirilmasina yönelik çalismalarimiz da devam etmektedir. 2022 yili için yetki belgesi, tasit karti ve uyarma ücretlerinde yüzde 12 indirim sagladik. Karayolu Tasima Yönetmeligi kapsaminda yetki belgesi alanlar için belge ücret farkina ve belge süresine göre TIO yetki belgesi ücretlerinde yüzde 89’a varan indirim uygulamaya basladik. Ilk defa TIO yetki belgesi alacaklar için yüzde 49 indirim uygulamaya basladik. Mevcut TIO yetki belgelerine 10 yillik süre ilave ettik. TIO yetki belgelerine iliskin yaptigimiz düzenleme 28 Subat 2022 tarihinde bitmistir. 60 günlük süre içerisinde toplam 3 bin 120 firma indirimli TIO yetki belgesi almistir. Pazar günü Resmi Gazete’de yayimlanan yönetmeliklerle Bakanligimizca verilen yetki belgeleri için istenilen imza sirküsü yerine artik sicil tasdiknamesi yeterli sayilacak. Bu uygulama ile tasimacilarimiz, imza sirküsü için artik ücret ödemeyecek ve bürokrasi de bu yolla azalacak. Sizlerin önemli bir talebi olan taban- tavan fiyat uygulamasi, yani sektörde bilinen adiyla ton-km uygulamasini gündemimize aldigimizi belirtmek isterim. Ayrica indirimli K1 yetki belgesi düzenlenmesi konusunda da çalismalara basladik. Sektörde faaliyet gösteren ve belirli kosullari saglayanlara bu hakkin taninmasi yönünde çalismalarimiz var” dedi.

(Ömer Faruk Karatas - Hidayet Türkyilmaz/IHA)
Kaynak: İHA