Türk Mutfak Sektörü, Ihracatta Birim Degeri Artirarak Büyüyecek

Geçtigimiz yili yüzde 35’lik artisla 3.4 milyar dolar ihracatla tamamlayan ev ve mutfak esyalari sektörü, Invitation Only Europe’da, Avrupali müsterilerle Polonya’da bulustu.

Türk Mutfak Sektörü, Ihracatta Birim Degeri Artirarak Büyüyecek
Ev ve Mutfak Esyalari Sanayicileri ve Ihracatçilari Dernegi Yönetim Kurulu kurucu üyesi ve Yurtdisi Projeler Komitesi Baskani Beyhan Baycar, sektör olarak hedeflerini küresel bazda ilk 3 içerisinde yer almak ve ihracatin kilogram degerini 3.6 dolardan 6 dolara yükseltmek olarak belirlediklerini söyledi.



Avrupa’nin 11 ülkesinden 45 aliciyi, 36 Türk firmasi ile bulusturduklarini ve çok iyi sonuçlar aldiklarini belirten Baycar, "Yeni alicilarla bulusmak ve hedef pazarlari genisletmek için etkinligi Güney Afrika ve Latin Amerika’da da tekrarlamak istiyoruz. Gittigimiz ülkedeki satin almacilari ülkemizin üreticileriyle bulusturarak ihracatimizi artirmayi hedefliyoruz. Bu etkinlikler ihracat hedeflerimizi artirmakta bize oldukça kolaylik sagliyor. Önceden randevu almakta zorlandigimiz müsterilerimiz bizlerle görüsmek için bu sefer kendileri geliyor" dedi.

Hedef globalde ilk üçe girmek

Baycar, bundan sonra ihracata daha farkli bir bakis açisi gelistireceklerine dikkat çekerek, "2025 yili hedefimizi ihracatta küresel bazda ilk 3 içerisinde yer almak olarak belirledik. Türk ev ve mutfak esyalarini dünya siralamasinda en yukarilara tasimak istiyoruz. Ayni zamanda da kilogram birim degerimizi 3.4 dolardan bu yilin sonunda 4 dolara, ardindan da 6 dolarlara çikarmak istiyoruz. Polonya özelinde bakildiginda ise en çok elektrikli mutfak aletleri ürün grubundan ihracat yapiliyor. Bunu plastik ev ve mutfak esyalari ile metalden mamul ev ve mutfak esyalari pisirme gruplari takip ediyor" dedi.

Son dönemde dünya genelinde yasanan hammadde fiyat artislarina da dikkat çeken Baycar, "Buradaki fiyat dalgalanmalari çok önemli bir sorun. Yurtdisi müsterilerimizle uzun vadeli anlasmalar yaparken maliyetlerimizi öngörebilmemiz gerekiyor" dedi.

Kaynak: İHA