Sil Bastan Dernegi'nden Savastepeli Kuzenler Davasina Çagri

Sil Bastan Kadina Yönelik Siddet ve Çocuk Istismariyla Mücadele Dernegi 22 Nisan’da Balikesir 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülecek Savastepeli Kuzenler davasi öncesinde basin açiklamasi yapti. Davanin 16 yildir sürdügünü hatirlatan Dernek Baskani Aysegül Küçükafacan tüm Balikesirlileri öldürülen kuzenlerin ailelerine destek vermek için adliyeye davet etti.

Sil Bastan Dernegi'nden Savastepeli Kuzenler Davasina Çagri
Balikesir’in Savastepe ilçesinde evlerinden okula gitmek için çikan ancak cesetleri 44 gün sonra bir menfezde bulunan 10 yasindaki Tugçe Yildirim ve Büsra Karabacak isimli kuzenlerin davasi 22 Nisan’da görülecek. Dava öncesinde sehir merkezinde açiklama yapan Sil Bastan Kadina Yönelik Siddet ve Çocuk Istismariyla Mücadele Dernegi Baskani Aysegül Küçükafacan davayi takip eden ailelere destek için durusma salonuna alinmalarini istedi.

“Kadin derneklerine üye olun”

Dernek olarak kadina yönelik siddet ve çocuk istismarinin önlenmesiyle ilgili çalismalar yaptiklarini hatirlatan Aysegül Küçükafacan herkesi kadin derneklerine üye olmaya çagirdi. Küçükafacan, “Sil Bastan Kadina Yönelik Siddet ve Çocuk Istismariyla Mücadele Dernegi olarak kadinin ve çocugun insan haklarini temel alan, kirmiziçizgisi ve odagi siddetle istismar olan bir örgütlenmeyiz. Siddetle mücadele etmek sadece sosyal medyadan begeni atmakla ve tepki göstermekle ne yazik ki olmuyor. Gerçek mücadele sahada veriliyor. Adalet, mahkemelerde araniyor. Temeline esitligi almis sivil toplum örgütleriyle güç birligi yaparak bu mücadelenin bir parçasi olabilirsiniz. Neden örgütlü mücadele diyoruz? Çünkü örgütlü mücadele, sorunlari sadece kisilerin kendi aralarinda konusuldugu degil, çözüm önerilerinin de getirildigi bir mücadele seklidir. Kadin derneklerine bagis yapin, üye olun, gönüllü olun ki sorunlarin karsisinda örgütlenelim. Devlet mekanizmalarinin sivil toplumla birlikte çalismasi zaman ve paranin bosa akitilmasini önler. Bu yüzden karar vericilerin karsimizda degil, yanimizda olmalari gerekir. Katillere ve istismarcilara alan açmamak için kadin hareketi her daim güçlü tutulmalidir” diye konustu.



“Dört yilda 398 basvuru aldik”

Kurulusundan bu yana Sil Bastan Dernegi’ne 398 basvurunun alindigini kaydeden dernek baskani Aysegül Küçükafacan, “Kadinin toplum içindeki sorunlari birlikte yasadigimiz herkesin de sorunlari degil mi aslinda veya çocuk istismari sadece kadinin sorunu mu? Kadinlar olarak biz sorunlarimizi biliyoruz. Çözüm yollarini da biliyoruz. Kadina yönelik siddetle mücadele kurullari ve komisyonlarinda kadinlar olarak bizler olmaliyiz. Erkeklerin toplanip bizim sorunlarimizi tespit etmesini istemiyoruz. Ancak mücadelede herkesi yanimizda görmek istiyoruz. Sil Bastan Dernegi olarak; 4 yilda 398 basvuru aldik. Bunlardan 391’i kadin ve çocuk, 7’si erkektir. Bu sayilarin her biri unutmayalim ki bir hayattir. Sorunlari biliyoruz, çözümleri de biliyoruz. Nitekim sivil toplum kuruluslarinin temel amaci toplumsal sorunlari bagimsiz sekilde ele alarak kamuoyunu bilgilendirmek, aydinlatmak ve buna yönelik öneri sunmaktir” ifadelerini kullandi.

“Tugçe ve Büsra tüm Balikesir’in çocuklari oldu”

Balikesir’de 22 Nisan tarihinde 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülecek Savastepeli Kuzenler Davasi’na herkesi ailelere destek olmaya çagiran Küçükafacan, “Savastepe’de öldürülen çocuklarimiz vardi; Tugçe’miz vardi, Büsra’miz vardi hatirliyor muyuz? Evet, hatirliyoruz. Bu dava bitmedi; 16 yildir failler hala yargilanmaktalar. Büsra ve Tugçe’nin failleri gibi suçlularin elini, kolunu sallayarak Balikesir sokaklarinda gezmesini istemiyoruz artik. Tugçe ve Büsra kuzenler belki öldürülmeden önce annelerinin, babalarinin çocuklariydi. Ama 16 yil önce en dogal haklari olan yasam haklari ellerinden alindigi zaman hepimizin çocugu olmadi mi bu çocuklar? Peki, durum böyleyse neden durusmalara sadece Büsra ve Tugçe’nin anne ve babalari giriyor? Bunlar bizim çocuklarimiz. Bu durusmalarda biz neden bu aileleri yalniz birakiyoruz? Balikesir halki neredesin? Biz dayanismaya davet ediyoruz. Ya bu çocuklar sizin çocuklariniz olsaydi? Toplumun bu denli duyarsiz oldugunu fark etseydiniz bu durum topluma küsmenize yol açmaz miydi? Sadece birazcik empati yapip düsünün istiyorum. Hak mücadelesi zordur, desteksiz olmaz. Tugçe ve Büsra’nin faillerinin yargilandigi bu dava 22 Nisan’da saat 11.00’de Balikesir 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Hepinizi bekliyoruz. Sadece bu durusmaya degil, sosyal medyadan çagrilarimizi takip edin. Sizin desteginize ihtiyaci olan çok fazla magdur var. Bu magdurlar gerek kadina yönelik siddete maruz kalmislar gerekse çocuk istismarina maruz kalmislardir. Lütfen destek olun. Balikesir biraz ses vermeli artik” degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA