Gaziantep Plastik Sektörünün Rekabet Gücünün Artirilmasi Toplantisi Yapildi

Gaziantep Sanayi Odasi (GSO), Sanko Üniversitesi ve Sabanci Üniversitesi Isbirliginde, “Gaziantep Plastik Sektörünün Rekabet Gücünün Artirilmasi” konulu çevrimiçi konferans gerçeklestirildi.

Gaziantep Plastik Sektörünün Rekabet Gücünün Artirilmasi Toplantisi Yapildi
Toplantida, plastik poset, plastik film, plastik enjeksiyon ürünleri, plastik hammadde kullanarak üretim yapan sektörlere yönelik, ürün gelistirme faaliyetleri, trendler, dünyadaki gelisim, konulari hakkinda bilgiler verilerek, plastik endüstrisinde gelecek vizyonu, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi, dünyadaki gelismeler, geri dönüsüm, ileri dönüsüm, nano teknoloji ve sektördeki firsatlar, AB yesil mutabakat konularinin plastik sektöründeki önemi anlatildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, bu tür etkinliklerin sanayimizin gelisimi için önemli oldugunu belirterek, biyoplastik ve biyomedikal ürünlerden bahsederek plastik sektörünün biyoplastik ve biyomedikal ürünlerin üretimi konusunu da degerlendirebilecegini belirtti.

Dagli, üniversite olarak Gaziantep Sanayi Odasi isbirliginde gerçeklestirilen etkinliklerin devam edecegini de sözlerine ekledi.

Toplantida katilimcilara sunum yapan Sabanci Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ziya Menceloglu, plastik sektörünün gelisimi için katma deger saglayici çalismalarin plastik sektörünün gelecek vizyonu açisindan oldukça önemli oldugunu söyledi.



Gaziantep plastik endüstrisinde neler yapilmasi gerektigini anlatan Menceloglu, Plastik sektöründe trendler, dünyadaki gelisim, plastik endüstrisi sürdürülebilirlik döngüsel ekonomi, nano teknoloji ve sektördeki firsatlar, geri dönüsüm, ileri dönüsüm, ürün gelistirme faaliyetleri, Avrupa Birligi Yesil Mutabakat ve plastik sektörü ile ilgisi konularinda açiklamalarda bulundu.

Prof. Menceloglu, atiklarin geri dönüsümü ile ilgili; depolymerizasyon, oksidatif kismi parçalama, katalitik parçalama, ester degisim-glikoliz, pyrolysis, inert atmosfer parçalama, enzimatik parçalama, süperkritik su ile hidrotermal parçalama, mikrodalga prosesi, biyo esasli çözücüler, iyonik sivilar konularinda da bilgilendirme yapti.

Karisimlarla elde edilebilecek katma degerli ürünlerden de bahseden Prof. Menceloglu gelisim ve rekabet gücünün artirilmasi için AR-GE yapmanin, Dünya’daki trend ve gelisimlerin takip edilmesinin önemine vurgu yapti.

Toplantiya moderatörlük yapan GSO Teknik Danismanlik ve KOBI Gelistirme Müdürü Veysel Çelebi de, plastik sektörünün Gaziantep Imalat sanayisinde ana sektörler arasinda yer aldigini, basta polietilen ve polipropilen olmak üzere plastik granül hammaddelerinin yogun kullanildigini, istihdam ve ihracat ile plastik sektörünün ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkisinin yüksek oldugunu kaydetti.

Plastik sektörde faaliyet gösteren firmalarin AR-GE ve inovasyon yapmasi gerektiginin altini çizen Çelebi, “Dünya’daki trend ve gelismeleri takip ederek, yesil mutabakat gelismelerini de firsata çevirerek, katma degerli ürünler üretip rekabet güçlerini artirmalari gerekiyor. Bu noktada Gaziantep Sanayi Odasi olarak plastik sektörünün gelismesi için çalismalar devam edecek” diye konustu.

Toplantiya Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmalarin yani sira Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, Genel Sekreter Yusuf Ziya Yildirim ve Tibbi Biyokimya Anabilim Dali Baskani Prof.Dr. E.Ilker Saygili da katildi.

Katilimcilardan gelen sorularin cevaplanmasinin ardindan toplanti sona erdi.
Kaynak: İHA