Efteni Gölü Karlarin Erimesi Ve Yagislar Sonrasi Tasti

Düzce’de kuslarin göç yolu üzerindeki önemli bir sulak alan olan ve ismini Bizans prensesinden alan Efteni Gölü, daglarda eriyen karlar sebebi ile tasarak Kültür Parki sular altinda birakti.

Efteni Gölü Karlarin Erimesi Ve Yagislar Sonrasi Tasti
Dogal güzelligi ve bulundugu konum ile 150’den fazla göçmen kusa ev sahipligi yapan Efteni Gölü, daglarda eriyen kar ve yagis sonrasi tasti. Gölyaka ilçesinde bulunan Kültür Parka kadar tasan Efteni Gölü’nün çevresindeki araziler sular altinda kaldi.

Gölyaka kültür parkina kadar ulasan tasmanin insanlarda magduriyet yasadigini belirten bölge halki Abdullah Sahin, “Bu bölge sürekli tasmalarla risk altinda olan bir bölge. Su anda suyun çok gerilere kadar çekildigini görüyoruz. Burada bütün insanlar magduriyet yasadilar. Evleri olanlar var, çiftlikleri olanlar var veya hayvanlarin otlama alanlari sikintili durumda su anda bunlari yasiyoruz. Bizim gölümüz tarihlere baktigimizda 700 hektarlik bir alani kapliyor. Bu bizim için müthis bir olay aslinda. Abant’i iki kati büyüklügünde kaplayan gölümüz aradan geçen yillar sonrasinda erozyon sonucu kum ve çakillar ile bu gölü 20 hektara kadar düsürmüsüz. Yani göl kurumak ile yüz yüze. Yaz aylarinda gölde su ölçümleri yaptigimizda 80 santim su derinligi oldugunu gördük. Biz diyoruz ki iklim kosullari dünya genelinde hizla degisiyor ve dünya genelinde de su kitliklari var. Su savaslari olacak diyoruz. Ama ne yazik ki biz bununla ilgili hiçbir önlem almiyoruz” seklinde konustu.



“Melen dolunca, tasma buralara geliyor”

Efteni Gölünü besleyen 3 derenin oldugunu belirten Sahin, “Melen deresinde su debisi azaliyor zemin doldugu için 3 tane irmak ve dere Efteni Gölüne geliyor. Baskin bir su oldugu için gölünde toparlama alani olmadigi için bütün yük Melen deresine biniyor. Melen deresi de suyu alamadigi için çevredeki tarim arazilerine ve burada görmüs oldugumuz güzel parka ne yazik ki yayilmak zorunda kaliyor. Bazi bölgelerde 500-600 metre civarinda suyun yayildigini görüyoruz. Kültür parkta da 200 metreye yakin bir alani su anda sular altinda oldugunu görebiliyorsunuz” ifadelerini kullandi.

Adini Bizans prensesi Eftalya’dan alan Efteni Gölü, dogal güzelligi ve bulundugu konum ile 150’den fazla göçmen kusa ev sahipligi yapiyor. Kent merkezine 25 kilometre uzaklikta bulunan Efteni Gölü, daglarda eriyen karlar sonrasinda tasmasi havadan dron ile görüntülendi. Bir çok bölgenin sular altinda kaldigi görülürken vatandaslarda park bölgesinde sularin olustugu bölgelerde incelemeler yapti.
Kaynak: İHA