Büyüksehir, Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Ormani Kurdu

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, Deutsche Gesellschaft Für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gmbh ve Doga Koruma Merkezi Vakfi is birliginde Gaziantep’te Yerel Yabani Türlerin Sürdürülebilir Olarak Çogaltilmasi Projesi çerçevesinde Sahinbey ilçesine bagli Cevizli Köyü’nde (Lohan) aromatik ve tibbi bitki fidanlari toprakla bulustu.

Büyüksehir, Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Ormani Kurdu
300 bin metrekarelik alanda kurulan ormanla toplamda 50 çiftçi kadinin projeden yararlanmasi çerçevesinde dogal bitki florasini koruyarak top kekik, zahter, aliç, sumak, badem ve zeytin fidanlarinlan olusan toplamda 520 bin fidan dikilecek. Projeden yararlanan çiftçilere Büyüksehir Belediyesi’ne bagli Gastronomi ve Tarimsal Egitim Merkezi’nde dikilecek fidanlarin üretimiyle ilgili egitimler verilip görevlendirmeler yapilacak.

Tarimda katma degeri yüksek ürünlerin üretiminin tesvik edilmesi, sürdürülebilir tarimin yayginlasmasi için çalisma yürüten Büyüksehir Belediyesi, yeni proje çerçevesinde çiftçinin birim alandaki kazancinin artmasini hedefliyor. Gaziantep’te yerel yabani türlerin sürdürülebilir olarak çogaltilmasi ve çiftçinin kendi kendine yeterliligini saglamayi hedefleyen projede ilk fidanlar düzenlenen törenle toprakla bulustu.

Ilgili is birligini çerçevesinde yeni protokol ise Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin ve Doga Koruma Merkezi Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Ugur Zeydanli arasinda imzalandi.

Üretilen ürünleri kadin kooperatifleri kullanacak

Çiftçilerin ürettigi ürünler hasat sonrasinda Büyüksehir Belediyesi destegi ile kurulmus kadin kooperatifleri tarafindan satin alinacak. Satin alinan tibbi aromatik bitkiler kadin kooperatifleri bünyesinde tibbi aromatik bitki yaglari gibi farkli üretim formatlari ile katma degerli ürünlere dönüstürülerek piyasada satisa sunulacak.

“Bu cografyayi iyi yöneterek gelecege tasimamiz lazim”

Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, törende yaptigi konusmada, bu dönemde Tarimsal Hizmetler ve Gida Daire Baskanligi’nin hem teorik hem de pratigi çalistigini ifade ederek, “Bu çalismalari daha da güçlendiriyoruz. Ilçe bazli destekler yapiyoruz. Her ilçenin ürününe yatirim yapiyoruz. Burada yetisen zahter, kekik, sumak, aliç tamamen sifa. Bagisiklik sisteminin güçlenmesi için bu ürünler gerekiyor. Gelecegin dünyasi için sifali ve aromatik bitkiler daha da önemli hale dönüsecek. Burasi merkez, ana damar. Bu cografyayi iyi yöneterek gelecege tasimamiz lazim. Ortaklarimizla birlikte çalisirken kurumsal kapasitelerimizi gelistirerek ortak yol aldik. Biz akilli sehrin altyapisini tamamlayarak akilli tarim ve akilli gidayi artik kurmaliyiz. Dijitalleserek verimliligi arttirmaliyiz” dedi.

“Kadinlarimizin bereketli elleri bu topraklara degecek ve kadin güçlenince aile de güçlenecek”

Konusmasinin devaminda projeye deginen Baskan Sahin, “50 kardesimiz bu projeden istifade edecek. Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyoruz, ‘Nadasa birakilacak bir karis topragimiz yok’ dedi.

Bu topraklarin hepsi milli servet, milletin mali. Emanet eder, teslim edilince verim ciddi derecede artiyor. Kadinlarimizin bereketli elleri degecek ve kadin güçlenince aile de güçlenecek, herkes mutlu oluyor” seklinde konustu.

“Torunlarimiz için bize emanet olan bu evreni korumak zorundayiz”

Sahin, doganin insan olarak bozulan yerlerinin onarilmasi gerektigini anlatarak, “Sunu gördük ki çiçegi, agaci, kurdu, kusu korumazsak, çocuklarimizi koruyamiyoruz. Bu mesele sorumluluk. Bunu yapmak zorundayiz. Gezegenimiz, ortak evimiz. Gelecek nesiller, torunlarimiz için bize emanet olan bu evreni korumak zorundayiz. Bunun için tedbir aliyoruz. Sehir özel bir sehir. 2014 yilinda Iklim Master Plani yaptik. Topragi korumak is için neler yapilmasi gerektigini konustuk. Bize düsen gerekeni yapmak. Sehri kirletenleri tespit ederek aritma ve kirligin kaynagini kesmek için çalismalar yaptik, yenilenebilir enerjiye yatirim yaptik” ifadelerini kullandi.

“Böyle çalismalarin Gaziantep’ten tüm Türkiye’ye yayilmasini diliyorum”

MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Tasdogan konusmasinin basinda projede emegi geçenlere tesekkür ederek, “Güzel bir proje. Katkisi olan ve isi organize eden Büyüksehir Belediyesi ve çalisanlariyla, proje ortaklarina tesekkür ediyorum. Tibbi bitkiler, insan ve hayvan sagligi için kullaniliyor, aromatik bitkilerin ise kokusundan yararlaniliyor. Hem insan hem hayvanlara sifa dagitacak bitkileri yeniden burada canlandirma projesini önemsiyoruz. Önümüzdeki on yil içinde bu bitkiler daha da önem kazanacak. Gelismis ülkelere baktigimizda bitkisel ilaçlar daha çok tercih ediliyor. Böyle çalismalarin Gaziantep’ten TÜM Türkiye’ye yayilmasini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

“Bu proje hem Türkiye hem de dünya için bir model ve örnek olacak”

Yönetim Kurulu Baskani Ugur Zeydanli, vakfin Türkiye’de Türkiye’nin birçok yerinde farkli kurumlarla proje yaptigini, bu projenin ise farkli odlugunu aktararak, “Bu tip projeleri yapmak ve basarili olmak için bir finansa ve destege ihtiyaç oluyor ama en önemlisi projenin sahiplenilmesi. Gaziantep’te bunun çok iyi yakalanildigini düsünüyorum. Çok basarili bir basari olacak. Bu proje hem Türkiye hem de dünya için bir model ve örnek olacak. Çünkü Birlesmis Milletler bu on yili ‘Ekosistem Onarim On Yili’ ilan etti. Biz insanlarin verdigi tahribati iyilestirmek ve bu sayede insanin refahini saglayacak altyapiyi tamir edip çalisir hale gelmesi için çalisma var. Hem dogayi tamir edip hem de kalkinma için gerekli ürünleri üretip insani ve dogayi var edecek sistem kurmaya çalisiyoruz. Bu tip gelir geitirci ürünleri ve dogayi koruyacak çok az örnek var” seklinde konustu.

Cevizli Köyünde dogup büyüyen Büyüksehir Belediyesi Baskan Vekili Mehmet Berk ise bölgenin Türkiye’nin zahter ve kizilcik membasi oldugunu ve korunmasi için projenin tam oldugunu söyledi.



Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Fatih Yayla, alanin yapisi ve niye seçildigi hakkinda bilgi verdi, hedef bitkileri anlatti, yaptiklari arastirmalarin sonuçlarini aktardi.

Cevizli Mahalle Muhtari Rüstem Turgut ise köye yapilan bu katkilardan dolayi minnettar oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA