Bilgisayar Mühendisinin Manda Tutkusu

Tokatli bilgisayar mühendisi ne mesleginden nede dede meslegi mandaciliktan vazgeçmedi.

Bilgisayar Mühendisinin Manda Tutkusu
Tokat’in Erbaa ilçesine bagli Kizilçubuk köyünde yasayan Selahattin Ates (73) ile Sadiye Ates (68) çiftinin, Istanbul’da yasayan bilisayar mühendisi olan ogullari Saygin Ates (47), ne çagin meslegi olan bilgisayar mühendisliginde nede binlerce yildir revaçta olan hayvanciliktan vazgeçmiyor.

Köyde dogup büyüyen Ates, Istanbul Üniversitesini kazanarak bilgisayar mühendisi oldu. Istanbul’a yerleserek dijital dönüsüm ileri analitik teknolojileri konusunda çalismalar yürüten evli ve 1 çocuk babasi Ates, köyü ile olan bagini hiç kesmedi. Her firsatta Istanbul’dan köyüne giderek mandalari ilgilenen Ates, hayvanciliga olan ilgisi nedeni ile Açik Ögretim Fakültesinde Tarim Teknolojisi bölümünden de mezun oldu. Yaklasik 3 yil önce babasi yasliligi bahane gösterip mandalari satmak istedi. Ates, ailesinin sürdürdügü ata mesleginin son bulmamasi için kollari sivadi. Köyündeki ahiri büyüterek modernize eden Ates, baba ve annesine yardim edecek personeller istihdam etti. Kiz kardesi Hanife Sahin’in de destegi ile manda sütünden ürünlerin üretimine agirlik verdi. 26 olan manda sayisini 3 yilda 80’e çikartmayi basardi.

Her beyaz yakalinin ‘bir çiftligim olsun’ hayalini gerçeklestirdi

Ates, büyüksehirlerde yasayan birçok insanin köy hayati, çiftlik kurmaya özlem duydugunu belirterek “Aslinda her beyaz yakalinin ‘bir çiftligim olsun’ hayali var. Bizimde yillardir arkadaslarla böyle aklimiz fikir vardi. Pandemi dolayisi ile bu fikir daha olgunlasti. Babamlar köyde yasiyor. Her beyaz yakali böyle bir hayal kurarken, bende böyle bir imkanimi degerlendirdim. Babamin yaslanip ‘Biz bu hayvanlari satacagiz’ dediginde bende ‘hayir satmayin’ burayi büyütelim çevremize örnek olalim dedim. Sonrasinda ahirimizi yenileyerek modern bir ahir yaptik. Burada mandaciligi hayvanciligi daha ilerilere götürmek istedik. Böylece fikrimiz büyüyerek bugünlere geldik. Bu isi daha da büyütmek istiyorum. Bu is yaptikça sevmeye basliyorsunuz. Sevdikçe de daha da büyütmek istiyorsunuz” dedi.

Köyünün manda yetistiriciligi için oldukça uygun bir yer oldugunu belirten Ates, dedesinden kalan mandaciligi yasatmaktan mutlu oldugunu kaydetti.

Manda sütü ve ürünlerinin oldukça faydali ürünler oldugunu belirten Ates, son günlerde manda yogurduna ilginin arttigini kaydetti.

Kaynak: İHA