Baskan Tarhan Açiklamasi 'Mezitli'yi Türkiye'ye Tanittik, Dünyaya Tanitiyoruz'

MERSIN – Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan, 8 yillik görev süresinde birçok basariya imza attiklarini ve Türkiye’ye örnek bir belediye olduklarini söyledi. Seçim vaatlerini fazlasiyla yerine getirdigini belirten Tarhan, “Mezitli’yi Türkiye’ye tanittik, dünyaya tanitiyoruz. Mezitli, bir cazibe merkezi oldu. Su anda satilan evlerin yüzde 80’ini yabancilar satin aliyor” dedi.

Baskan Tarhan Açiklamasi 'Mezitli'yi Türkiye'ye Tanittik, Dünyaya Tanitiyoruz'
İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediye Baskani Neset Tarhan, göreve geldigi günden bu yana geçen 8 yilini, düzenledigi basin toplantisinda degerlendirdi. Basin mensuplariyla Mezitli Belediyesi Tirat Mutfak Atölyesinde gerçeklestirilen iftar yemeginde bir araya gelen Baskan Tarhan, 8 yillik hizmetinin özetini yaparken, bundan sonraki hedeflerini de anlatti. Toplantiya, meclis üyeleri ile baskan yardimcilari ve birim müdürleri de katildi.



“”Türkiye’de örnek bir belediye olduk”

Iftar öncesinde konusan Tarhan, dünyadaki bazi kaygi verici siyasi gelismelerin, degisimlerin, savaslarin, pandemi ve teknolojideki gelismelerin, günümüzde siyaset biçimini de belediye yönetim tarzini da degistirmeyi zorunlu kildigini söyledi.

Sekiz yil önce Mezitli’nin pusulasinin ‘kültür ve turizm kenti’ olacagini, halkinin mutlu olacagi hedefi ve Mezitli’ye deger katma sabriyla göreve talip oldugunu animsatan Tarhan, “2014’te yüzde 43 oy almistik. Ikinci kez aday oldugumuzda 2019’da bu oran yüzde 57’ye çikmisti. Cumhur Ittifaki vardi karsimizda. Baskan olduk ve ‘halkin baskani’ ve belediyenin ‘halkin belediyesi olacagi’ iddiasini gerçeklestirdik. Herkese esit mesafede, siyasi düsünce ayrimi yapmadan hizmet yapildigi zaman farkli siyasi partiye mensup vatandaslardan da oy alinabilecegini kanitladik, gösterdik. Bu olgu, belediye meclisimize de yansidi; kararlari oy birligiyle alarak Türkiye’de örnek bir belediye olduk” dedi.

Yönetimde katilimciligi içsellestirdiklerini, seffafligi örnek uygulama haline getirdiklerini belirten Tarhan, 8 yildir kentin çesitli yerlerine yerlestirdikleri belediyenin gelir-gider tablosunu buna örnek verdi. Halkin, baskani ve belediyeyi sorgulamasi, hesap sormasi gerektiginin altini çizen Tarhan, katilimciligi Türkiye’de ilk kez farkli bir boyutta ele aldiklarini ifade ederek, birçok projeyi gönüllülerle gerçeklestirdiklerini vurguladi. Tarhan, sadece pazar yeri atiklarini ayristirmak, buradaki organik atiklar ile sitelerden budama sonucu alinan dal atiklarini ögüterek, karisim sonucu kompost üretiminde bulunan 300’e yakin gönüllünün geceleri yaptigi özverili çalismalarin Türkiye’ye örnek oldugunu, birçok belediyenin bunu örnek aldigini söyledi.

Gönüllü ordusunu hizla artiracaklarini kaydeden Tarhan, vatandasi belediye çalismalarina dahil etmedikçe basarili olunamayacaginin altini çizdi.

“Otizm Köyünü temmuz sonunda bitirecegiz”

Birinci 5 yillik dönemde kadinlari öncelediklerini ve 9 kadin üretici pazarinda 900’ü askin kadinin destan yazdigini belirten Tarhan, bu kadinlarin Çin ve Fransa’da birincilik kazandiklarini, birçok belediyeye örnek olduklarini söyledi.

Ikinci önceliklerinin de down sendormlu çocuklar oldugunu belirten Tarhan, bu konuda da farkindalik olusturduklarini ifade etti.

Ikinci 5 yillik dönemde ise çocuklara odaklarinin altini çizen Tarhan, “Öncelikle 3 hayirseverin destegi ile yapilan ve belediyemizce isletilen 3 anaokulu İçel’e degil, Türkiye’ye örnek oldu. Bu dönem otizmli çocuklarimiza odaklandik. Otizmli bir çocuk ve annesini konu alan bir kisa film hazirlattik ve film uluslararasi bir yarismada ikincilik ödülü aldi. ‘Otizm Köyü’ yapiyoruz çok güzel bir lokalde. Ihaleye çiktik, temmuz ayinin sonunda tahmin ediyorum Otizm Köyü’nü bitirecegiz. Bu projenin de yine Türkiye’ye örnek olacagina inaniyorum” diye konustu.

Tarhan, Üniversite Caddesi üzerinde bir kiz yurdu projesi hazirladiklarini ve önümüzdeki egitim dönemine yetistirmeyi amaçladiklarini da açikladi.

Spor alaninda hayata geçirecekleri projeleri de anlatan Tarhan, bunlarin ihalelerini yaptiklarini ve kisa sürede tamamlayacaklarini kaydetti.



“Su anda satilan evlerin yüzde 80’ini yabancilar aliyor”

Basarili bir belediye olduklarini vurgulayan Tarhan, “Artik Mezitli’yi Türkiye taniyor, dünyaya tanitmaya basladik. Ilkelerimiz var; çaliskaniz ve kararliyiz. Planli ve tasarruflu çalisma prensibimizden hiçbir zaman taviz vermedik. İçel’de imar planlarini tamamlayan ilk ilçe olduk. Tabii ki bunun faydasini gördük. Yatirimlar artti, insaat sektörü çok canli. Mezitli bir cazibe merkezi oldu. Son 2 yildir yabanci ülkelerin insanlarinin da oturmak için, ev almak için tercih ettigi bir yer oldu. Özellikle Tece bölgesinde Rusya, Moldovya, Kazakistan, Belarus ve birçok Avrupa ülkesinden insanlar çok sayida ev aliyorlar. Su anda satilan evlerin yüzde 80’ini de yabancilar aliyor. En son geçen hafta kadin ve çocuklardan olusan 450 kisilik Ukraynali grubu geldi. Ukraynali vatandaslarin evlerinde ikamet ediyorlar, hiçbir sey bilmiyorlar. Üç aylik bir müsaadeleri var. ‘Üç aydan sonra ne olacak’ diyorlar. Yiyecekleri, saglik güvenceleri yok. Ama belediyeye ‘yardimci olun’ deniyor” ifadelerini kullandi.

“Su anda Mezitli’deki nüfusun yaklasik yüzde 40’i yabancilardan olusuyor”

Mezitli’nin nüfusunun son verilere göre 220 bin oldugunu, Türkiye ve İçel’e göre 3-4 fazla nüfus artisi bulundugunu belirten Tarhan, “Sikayet etmiyoruz; bu nüfus hareketi, saglikli bir nüfus hareketi. Ilçeye deger kattigimiz için evlerin, arsalarin, is yerlerinin fiyatlari oldukça artti. Biz, Iller Bankasindan 220 bin nüfusa göre pay aliyoruz ama 40 bini kayitli, bir o kadar da kayitsiz olmak üzere 80 bin Suriyeli var Mezitli’de. Su anda Mezitli’deki nüfusun yaklasik yüzde 40’i yabancilardan olusuyor. Ama devletten 220 bin nüfusa göre pay alip hizmet ediyoruz. Bu olumsuzluga karsin belediye isçilerine en yüksek ücret veren belediyelerin basinda geliyoruz. Türkiye’nin en modern ödüllü belediye binasini yaparken, Kültür Merkezimizi bitirirken, diger birçok yatirimi gerçeklestirirken son 4 yildir borçlanmayan ülkemizdeki ender belediyelerden birisiyiz” seklinde konustu.

Bu yil iddiali ve kararli olduklari bir konunu ise sahil oldugunu ifade eden Tarhan, “Geçtigimiz yaz ortasinda bazi bölümlerini hazineden büyük ugraslar sonucu kiraladigimiz sahili bu ay sonunda modern bir hale getirecegiz. Tece bölgesindeki sahilin aydinlatmasi tamamlandi. Sahilin tamami da bu süreçte modern bir sekilde aydinlatilmis olacak. 24 saat güven içerisinde, herkesin, özellikle kadinlarimizin her saat gezebilecekleri bir yer olacak sahil. Zaten buranin özelliklerinden birisi güvenli bir kent olmasi” dedi.

Dünya Saglik Örgütüne üye olmak çok zor olduguna dikkat çeken Tarhan, 8 yillik ugraslari sonucunda, Dünya Saglik Örgütüne üye olan Türkiye’deki ender belediyelerden biri olduklarini vurguladi.

Iddiali olduklari bir diger konunu da imar olduguna isaret eden Tarhan, 8 yilda 1 metrekare dahi yesil alanin ya da belediye hizmet alaninin imara açilmadiginin, hiçbir parselde plan degisikliginin yapilmadiginin altini çizdi.

’Tek merkezli Mezitli’yi 3 merkezli Mezitli yapacagiz’ sözünü animsatan Tarhan, “Birincisi, Mezitli Belediyesi yeni hizmet binasi yanindaki yeni kaymakamlik binasi ve hemen belediyemizin dogusunda bu yil baslamasini umdugumuz 40 dekara yakin Kent Meydani ile dogu Mezitli, ikincisi halihazirdaki kent merkezi, 3’üncüsü ise yeni gelisen ve Tece bölgesini içeren bati Mezitli. Bu biraz kendiliginden oldu. Gerçekten bu turizm olayinin bu kadar hizli olacagini zannetmiyorduk ama su anda artik yaptigimiz her çalismada orayi turizm bölgesinin baslangiç noktasi olarak düsünüyoruz. Bazi isleri yaparken merkezi hükümetten destek aldi. Merkezi hükümet ile yaptigimiz görüsmeler sonucu; Kuyuluktaki Orman Bakanligina ait piknik alanini kiralayarak ve belediyemizce isletilerek modern bir hale getirdik. Yenimahalle’de eski stadyum diye bilinen alana verdigimiz belediyemiz hisseleri ile Gençlik Spor Bakanliginca 2 yilda tamamlanacak modern bir spor kompleksinin insaatina baslandi. Tece’de hazineden TOKI’ye devredilen sahildeki 70 dekarlik alan spor ve tenis alani olarak planlandi. Projesi tamamlandi. Kisa erimde ihalesinin yapimi konusunda israrli girisimlerimiz devam edecek” diye konustu.



“Yapamadiklarimiz da var elbette”

Tarhan, tüm bu olumlu gelismelere karsin yapamadiklari hizmetler de oldugunu söyledi.

Hazine arazilerinin belediye verilmesi için 8 yildir ugrastigini vurgulayan Tarhan, “Bize tahsis edin veya kiralayin’ diyoruz ama olmuyor. Üç kez valimizle görüstüm, o da Çevre Müdürlügüyle görüstü. Maalesef bir tek parselde olumlu sonuç alamadik; ya ‘hayir’ diyorlar ya ‘ret’ diyorlar ya da hiç cevap vermiyorlar taleplerimize. Örnegin bazi hazine arazilerini özellikle günes enerji sistemi için istiyoruz. Oysa bu konuda destek olunsa buralardan elde edilecek enerji ile bölgedeki üreticiye ucuz elektrik verilmesi saglanacaktir. Bu arada kirsal alanda yasayan nüfusun her yil azaldiginin altini çizmek isterim. Üretici desteklenmez ise eski köy statüsündeki mahallelerimizde yasayan üreticiler kentte göç etmek zorunda kalacaklar. Bunda basarili olamadik. Mezitli Devlet Hastanesi için Kuyuluk bölgesinde imar plani, projesi yapildi. Simdi ihalesini bekliyoruz. Bir baska konu, yillardir kullanilmayan Içleri Bakanligi Egitim Tesisleri gözümüzün önünde çürüdü artik. Kaç yildir bos duruyor orasi. Bu tesis bizim paramizla, sizin paranizla da yapildi. Nasil olur da kalir orasi? Ne yaparsaniz yapin, okul mu yaparsiniz, Hastane mi yaparsiniz, bir spor kulübüne tesis mi yaparsiniz. Maalesef bu yapi için girisimlerimden sonuç alamadim. Öte yandan, Rusya, Ukrayna ve çevre ülkelerden Mezitli’ye gelenlerin talepleri var; Rusya’dan Adana’ya charter uçak seferleri olmasi. Bu da İçel ve Mezitli turizmine büyük katki saglayacaktir. Bu 4 konuda destek istiyorum, milletvekillerini göreve çagiriyorum. Basin mensuplarindan da destek bekliyorum” ifadelerini kullandi.

Tarhan, seçim vaatlerini fazlasiyla yerine getirdigini vurgulayarak, belediyeye ve baskana halkin güveninin, basarilarinin temelini olusturdugunu söyledi.

Kaynak: İHA