Araban Ovasi'nda Süne Ile Biyolojik Mücadele Baslatildi

Gaziantep’in Araban ilçesinde Türkiye’nin en kaliteli makarnalik sert bugdayinin yetistigi Araban Ovasi’nda süne ile biyolojik mücadele baslatildi.

Araban Ovasi'nda Süne Ile Biyolojik Mücadele Baslatildi
Türkiye’nin en kaliteli makarnalik sert bugdayinin yetistigi Araban Ovasi’ndaki bugday ve arpa ekili alanlarda süne ile biyolojik mücadele baslatildi. Gaziantep Il Tarim ve Orman Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Subesi ile Araban Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nde görevli teknik personellerce bugday ve arpa ekili alanlarda süne ile mücadele için Trissolcus salinimini yapilmis olup, tarlalara faydali böcek yumurtalari asildi.

Araban Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nden konu ile ilgili yapilan yazili açiklamada, "Bölgelerimizde süne mücadelesinde yumurta parazitoitlerinin etkili olmasi ve süne popülasyonunu baski altina almasi nedeniyle kimyasal mücadele uygulanmamaktadir. Sürdürülebilir süne mücadelesi için yumurta parazitoitlerinin çogaltilarak bugday alanlarina salimi dogada var olan popülasyonun desteklenmesinde önemlidir. Dogada var olan ve destek amaçli yapilan salim çalismalarinda bu dogal düsmanlarin neslini devam ettirmek için beslenebilmesi ve inaktif oldugu dönemle parazitoitin bulundugu yerlerde agaçlik alanlarin olmasi ve besin kaynaklarinin bulunmasi parazitoit popülasyonun artmasina neden olur. Böylece süne ile biyolojik mücadelenin sürdürülebilirligi saglanabilir. Dogal düsmanlar çok hassas etmenler olup kimyasal ilaçlardan ve olumsuz çevre kosullarindan etkilenirler. Bu nedenle bu etmenlerin dogada varliklarini sürdürebilmeleri için korunmalari gerekmektedir. Parazitoitlerin bulundugu yerlerde ilaçlamanin yapilmamasi veya seçici ilaçlarin kullanilmasi etmenleri korumak adina oldukça önemlidir. Ilçe Müdürlügü teknik elemanlari ile birlikte yumurta parazitoiti Trissolcus salim çalismalari yapilmaktadir. Salim çalismalarinda üreticilere dogal düsmanlarin faydalari, korunmasi gibi teknik konularda bilgi verildi" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA