Yabanci Uyruklu Vatandaslar Türkçeyi Samsun'da Ögreniyor

Samsun Ilkadim Halk Egitim Merkezinde açilan Türkçe kursu ile egitmenler; Afgan, Irak, Iran ve Suriye uyruklu vatandaslara Türkçe konusmayi ögretiyor. Ayrica verilen Sosyal Uyum ve Yasam Egitimi ile yabancilarin sosyal, ekonomik ve kültürel hayata kolay adapte olmasi amaçlaniyor.

Yabanci Uyruklu Vatandaslar Türkçeyi Samsun'da Ögreniyor
Irak, Afganistan, Misir, Tayland, Suriye gibi dünyanin farkli ülkelerinden Samsun’a yerlesmis yabanci uyruklu vatandaslar aylar süren egitimle ile Türkçe konusmayi ögreniyor. Ilkadim Halk Egitim Merkezi bünyesinde ocak ayinda açilan kursta yüzlerce yabanci uyruklu vatandas ana dili gibi Türkçe konusmayi ögrendi. Yas gözetmeksizin herkesin katilabildigi kurslar ücretsiz olarak veriliyor. Bir yandan Türkçe egitimi görev yabanci uyruklu vatandaslar bir yandan ise sosyal hayata uyum için egitim aliyor. Türkiye’nin kültürel yapisi, gelenek ve görenekler, hak ve yükümlülükler, sosyal hayata iliskin bilgilendirme, saglik sisteminden yararlanma, kira sözlesmesi, acil numaralar gibi faydali bilgiler yabancilara anlatiliyor.

"Türkçeyi ögrendiler, insanlarla iletisimleri çok güzel"

Kurslar hakkinda bilgi veren Egitmen Aylin Selçik, "Ilkadim Halk Egitim Merkezi’nde Türkçe dersleri veriyoruz. Baska bir salonda da sosyal uyum egitimi projemiz var. Yabanci ögrencilere yönelik egitimimiz ocak ayinda basladi.

3 aylik egitimden sonra A2 seviyesine geçiyoruz. Talep çok fazla ve Türkçeyi güzel ögreniyorlar. Kurumuzda çok fazla yabancilar için Türkçe egitimi veren ögreticilerimiz var. Birçok farkli ülkelerden yabanci ögrencilerimiz var. Afganistan, Suriye, Irak ve Iranli ögrencilerimiz var. Hepsine Türkçe egitimi veriyoruz. Temelden baslayarak A1, A2, B1 seklinde derslerimiz devam ediyor. Türkçeyi çok güzel bir sekilde ögrendiler. Insanlarla artik iletisimleri çok güzel. Sosyal uyum içerisinde orada yabancilarin Türklerle nasil uyum içinde yasamalari gerektigini anlatiyoruz. Aslinda onlarin saglik hizmetinden, egitim hizmetinden nasil faydalanabileceklerini anlatiyoruz. Bu faydali bilgileri onlara verdigimiz zaman disarida çok rahat yasayabiliyorlar. Ögrenciden çok ögreticinin bu bilgilere inanmasi gerekiyor ki saglikli bir sekilde aktarabilsin" dedi.



"Halk Egitim bize çok yardimci oldu"

2 ayda Türkçe ögrendigini söyleyen Irakli Hayat Almidawi, "Ben burada Ilkadim Halk Egitim Merkezinde Türkçe ögrendim. Su anda ben B1 kursundayim. Zorlandigim çok fazla harf var. A, E, I, Ü gibi harfleri söylerken zorlaniyoruz. Ders çalismamiz gerekiyor. Halk egitim bize çok yardimci oldu. Dersler çok güzel geçiyor. Benim Türkçe ögrenmen 2 ayimi aldi. Bizler çok memnun kaldik" diye konustu.

Afgan Ziba Nebati ise “Kurslar çok güzel. Ben yeni basladim. Çok yardimci oldular. Harfleri çok bilmiyorum. Bu yüzden çok zorlaniyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA