Danistay, Ilçe Milli Egitim Müdürü Kadrosu Atamalarinda Sinavin Kaldirilmasi Kararini Durdurdu

Türk Egitim Sen, ilçe milli egitim müdürü kadrolarina yapilacak atamalarda sinav sartinin kaldirilmasi uygulamasina yönelik kararin Danistay tarafindan durduruldugunu duyurdu.

Danistay, Ilçe Milli Egitim Müdürü Kadrosu Atamalarinda Sinavin Kaldirilmasi Kararini Durdurdu
Türk Egitim Sen, ilçe milli egitim müdürü kadrolarina yapilacak atamalarda sinav sartinin kaldirilmasi uygulamasina yönelik olarak Danistay nezdinde dava açmisti. Danistay 2. Dairesi, yönetmeligin 23. maddesinde “yazili veya yazili ve sözlü sinavi kazanarak atanmis olmalari sartiyla” ibaresine yer verilmemesine dair islemin yürürlügünü durdurdu. Türk Egitim Sen tarafindan yapilan açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Bilindigi üzere Milli Egitim Bakanligi Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Degisikligi ve Yer Degistirme Suretiyle Atanmasi Hakkinda Yönetmelikte yapilan degisiklikle ilçe milli egitim müdürü atamalarinda sinav sartini kaldirmisti. Milli Egitim. Bakanligi’nin ilçe milli egitim müdürü atamalarinda sinav sartini kaldirarak ilçe milli egitim müdürü atamalarinda kariyer ve liyakat ilkesinden uzaklasmasi egitim camiasinda büyük tepkiyle karsilanmisti.

Türk Egitim Sen olarak ilçe milli egitim müdürü kadrolarina yapilacak atamalarda sinav sartinin kaldirilmasi uygulamasina Danistay nezdinde açmis oldugumuz dava da Danistay 2. Dairesi yönetmeligin 23. Maddesinde ‘yazili veya yazili ve sözlü sinavi kazanarak atanmis olmalari sartiyla’ ibaresine yer verilmemesine dair islemin yürürlügünü durdurdu.

Danistay 2. Dairesi’nin 2021/18678 E. sayili ve 23/03/2022 tarihli yürütmeyi durdurma kararinda; ‘is bu dava konusu 05/11/2021 günlü Yönetmelik degisikligi ile anilan maddedeki ‘yazili veya yazili ve sözlü sinavi kazanarak atanmis olmalari sartiyla’ ibaresine yer verilmemek suretiyle, egitim kurumu müdürlügü ve sube müdürü kadrosuna sinavsiz olarak atananlarin ilçe milli egitim müdürü olarak atanmalarina imkan saglanmistir. 657 sayili Kanun’un 3. maddesinde tanimlanan kariyer ve liyakat ilkelerinin temelinde, objektif kurallar çerçevesinde isin ehline verilmesi ve hak etme kavrami yatmakta olup, kamu hizmetlerinin etkin ve verimli bir sekilde gerçeklestirilmesinin tek güvencesinin de, hizmetin yetismis, ehil kamu görevlilerince yerine getirilmesiyle saglanabilecegi tabiidir. Genel Yönetmeligin 1. maddesinde de; bu Yönetmeligin amacinin, liyakat ve kariyer ilkeleri dogrultusunda, hizmet gerekleri ve personel planlamasi esas alinarak personelin görevde yükselme ve unvan degisikliklerine iliskin usul ve esaslari belirlemek oldugu belirtilmistir. Bu durumda; Genel Yönetmelikte yapilan degisiklikler ve bu degisiklikler hakkinda verilen yargi kararlari da dikkate alindiginda, ilçe milli egitim müdürü kadrosuna atanacaklarda aranan sinav sartinin kaldirilmasi suretiyle bu kadrolara objektif kurallar çerçevesinde atama yapilmasini engelleyen dava konusu eksik düzenlemede; 657 sayili Kanun’un temel ilkeleri olarak belirlenmis kariyer ve liyakat ilkeleri ile Genel Yönetmeligin amacina uygun olmamasi nedeniyle, kamu yarari ve hizmet gerekleri ile üst hukuk normlarina uygunluk görülmemistir. Öte yandan, dava konusu düzenlemenin hukuka aykiriliginin saptanmasina ragmen icrailiginin devam etmesi, tüm islem ve eylemlerinin hukuka uygun oldugu karinesine dayanan hukuk devleti ilkesine aykiri bir durum olusturacak, ilgililer nezdinde güven zedelenmesine yol açacak ve telafisi güç zarara neden olacaktir’ denilerek, dava konusu ibareye yer verilmemesine iliskin esik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasina, karar verilmistir. Danistay 2. Dairesinin vermis oldugu bu karar ile ilçe milli egitim müdürü kadrolarina yapilacak atamalarda bugünden itibaren yazili veya yazili ve sözlü sinav yapilarak atama islemi yapilacaktir.”
Kaynak: İHA