Kobani Finansörü 91 Süpheli Hakkinda Adli Islem Baslatildi

Ankara Cumhuriyet Bassavciligi koordinesinde yürütülen sorusturma kapsaminda 06-08 Ekim Kobani Olaylarinin mali yapilanmasinda yer aldiklari belirlenen 91 süpheli hakkinda adli islem baslatildi. Hakkinda adli islem baslatilarak gözalti karari verilenler arasinda HDP’li eski Belediye Baskan vekilleri, eski Belediye Baskan Yardimcilari, eski parti sayman ve yardimcilari ile eski Belediye Meclis üyeleri de bulunuyor.

Kobani Finansörü 91 Süpheli Hakkinda Adli Islem Baslatildi
Ankara Emniyet Müdürlügünce Ankara Merkezli 13 ilde yürütülen sorusturma kapsaminda; gizli tanik beyanlari ve HTS kayitlarindan yola çikilarak 91 süphelinin 06-08 Ekim 2014 tarihinde baslatilan Kobani olaylariyla baglantili olduklari tespit edildi.

91 süpheliye 6 ayri suçtan adli islem baslatildi

Kimlik tespiti yapilmasinin ardindan MASAK Baskanligi tarafindan yapilan 91 süpheli hakkinda; 6415 Terörizmin Finansmaninin Önlenmesi Hakkindaki Kanuna Muhalefet Etmek, 5549 Sayili Suç Gelirlerinin Aklanmasinin Önlenmesi Hakkinda Kanuna Muhalefet Etmek, TCK 282 Suçtan Kaynaklanan Malvarligi Degerlerini Aklama Suçuna Istirak Etmek, Terör Örgütü Yöneticisi Olmak, Terör Örgütü Üyesi Olmak, Terör Örgütü Propagandasi Yapmak suçlarindan adli islem baslatildi.

10 yillik mali veriler incelendi

MASAK Baskanliginca incelenen 10 yillik mali veriler isiginda, süphelilerin HTS Baz hareketleri, otel ve yurt disi giris çikis bilgileri ile terör örgütüne müzahir açik kaynak paylasimlari üzerine Ankara Emniyet Müdürlügü Terörle Mücadele Sube Müdürlügü ve Istihbarat Sube Müdürlügü tarafindan olusturulan uzman ekiplerce titizlikle yapilan çalismalarda milyonlarca satir veri ve video/fotograf incelendi ve delillendirme çalismalari yapildi. Ayrica süpheli isimlerinin ölü olarak ele geçirilen örgüt mensuplarindan elde edilen dokümanlarda geçtigi belirlendi.

Karayilan talimatiyla Kobani Olaylari finanse edildi

Süphelilerin, PKK/KCK silahli terör örgütünün ekonomik yapilanmasinda yer aldiklari, örgüt adina kara para akladiklari ve PKK Terör Örgütü Mali Alan Yöneticisi Murat Karayilan’in talimatlariyla hareket ettikleri belirlendi. Hakkinda gözalti karari verilenler arasinda, HDP’li eski Belediye Baskan vekilleri, eski Belediye Baskan Yardimcilari, eski Parti sayman ve yardimcilari ile eski Belediye Meclis üyeleri de bulunuyor. Ayrica sorusturma kapsamindaki süphelilerden, silahli egitim almis örgüt mensuplari ve örgütsel faaliyetleri sonrasi yurtdisina çikan örgüt mensuplarinin da bulundugu tespit edildi.

Belediye gelirleri PKK’ya aktarildi, terörist yakinlara maddi yardim yapildi

MASAK’in geçmise dönük mali veriler incelendiginde 70 milyon lira örgüt parasinin HDP’li belediyeler, ihaleler, sirketler, kripto para, altin ve gümüs kullanilarak aklanarak gayrimenkuller alindigi, kira gelirlerinin ise örgüt mensuplarina aktarildigi tespit edildi. 500’e yakin sözde “Deger Ailesi” olarak tabir edilen PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü kirsal alaninda faaliyet gösterirken etkisiz hale getirilen terörist yakinlari ve cezaevinde bulunan örgüt mensuplarina sistematik biçimde maddi yardim yapildigi görüldü.

Süphelilerin, Habur sinir kapisindan örgüt mensuplari ile dosyada adi geçen diger süphelilerle birlikte çok sayida giris-çikislarinin oldugu, bu çikislarda örgüt kamplarina giderek örgütsel egitimler ve talimat aldiklari belirlendi.

Operasyon kapsaminda su ana kadar 46 kisinin gözaltina alindigi ögrenildi.
Kaynak: İHA