Kirgizistan-Tacikistan Sinirinda Silahli Çatisma Açiklamasi 2 Yarali

Kirgizistan ile Tacikistan sinirinda iki ülkenin sinir muhafizlari arasinda çikan silahli çatismada 2 askerin yaralandigi bildirildi.

Kirgizistan-Tacikistan Sinirinda Silahli Çatisma Açiklamasi 2 Yarali


Tartismali sinir sorunun oldugu Kirgizistan ile Tacikistan sinirinda tansiyon yine yükseldi. Kirgizistan Sinir Muhafiz Hizmeti tarafindan yapilan açiklamada, Kirgizistan askerlerinin Tacikistan sinirindaki Leylek ilçesine bagli Selkana yerlesim biriminde görev yaptigi sirada sinir yakinlarina gelen Tacikistan askerlerinin Kirgiz askerlerine dogru ilerleyerek 20 metre Kirgizistan topraklarina girdigi belirtildi. Tacikistan askerlerinin durma ve geri çekilme emri dinlemeden siniri geçerek Kirgizistan topraklarina ilerlemeye devam ettigi ifade edilen açiklamada, “Tacikistan askerlerinin ülke topraklarina girmesinin engellenmesi amaciyla Kirgizistan muhafizlari uyari atesi açti” denildi. Açiklamada, cevap olarak Tacikistan muhafizlarinin Kirgiz askerlerine karsi ates açmasi üzerine taraflar arasinda silahli çatisma çiktigi aktarildi.

Araliklarla iki çatisma çikti

Yerel saatle 21.17 siralarinda Tacikistan askerlerinin çatisma bölgesine gelen Kirgizistan muhafiz birimi temsilcilerine yeniden ates açtigi kaydedilen açiklamada, “Yaklasik 30 dakika süren ikinci bir çatisma çikti” denildi.

Tacikistan, Kirgizistan’i havan topu ile vurdu

Açiklamada, daha sonra Tacikistan askerlerinin sinirdaki Kirgiz köyü Dostuk’u havan topu ile vurmaya basladigi aktarilarak, Tacikistan muhafizlarina durumun tirmanmasini önlemek ve sivillere ates açmayi durdurma çagrisi yapildi.

Havan topu düzenlenen saldirinin durduruldugu aktarilan açiklamada, sinirdaki durumun gergin olarak degerlendirildigi, iki ülke muhafiz birimleri arasinda görüsmelerin devam ettigi ifade edilerek, çatismalarda her iki ülkeden birer askerin yaralandigi bilgisi paylasildi.

Kirgizistan ile Tacikistan arasindaki sinir sorunu

Kirgizistan’in Tacikistan ile yaklasik 990 kilometre uzunlugunda siniri bulunurken, tartismali sinir hatti nedeniyle iki ülkenin vatandaslari ve sinir muhafizlari arasinda zaman zaman silahli çatismalar yasaniyor. Tacikistan’in kuzeyindeki Sughd bölgesi ile Kirgizistan’in güneyindeki Batken bölgesini ayiran Isfara Nehri’ndeki su kaynaginin kullanimi ile ilgili 29 Nisan 2021’de anlasmazlik yasayan iki ülke halki arasinda çikan tasli kavga çatismaya dönüsmüstü. Çatismalarda Kirgiz tarafindan 36 kisi hayatini kaybetmis, 100’den fazla kisi de yaralanmisti. Tacikistan tarafindan ise 19 kisi hayatini kaybetmis, 88 kisi yaralanmisti.

Iki ülke yetkilileri yaptiklari görüsmeler sonucu imzaladiklari protokolle yakin bir zamanda sinir sorununu çözmekte anlasmis, Kirgizistan 21 Mayis 2021’den itibaren sinir sorunu çözülene kadar Tacikistan ile olan siniri kapatma karari almisti.

Iki ülke sinirinda tansiyon, 4 Haziran 2021’de Tacikistan askerlerinin tartismali sinir kesimine konteyner yerlestirmesiyle yeniden yükselmis, gerginlik ise iki ülke Ulusal Güvenlik Komite Baskanlari’nin imzaladigi protokol ile hafiflemisti.

Tacikistan askerleri 27 Ocak’ta Kirgizistan’in Batken bölgesiyle Tacikistan’in Sughd bölgesini ayiran Kirgiz köylerinden Tört Köçö yolu kapatmasi sonrasi çikan çatismada 2 sivil hayatini kaybetmis, 21 kisi de yaralanmisti.

Kirgizistan sinir muhafizlarinin geçtigimiz sene 9 Temmuz’da Batken bölgesinde yer alan Leylek ilçesinde Tacikistan siniri boyunca görev yaptiklari sirada Tacikistan askerlerinin saldirisina ugramis, 1 Kirgizistan askeri hayatini kaybetmis, 1’i de yaralanmisti.
Kaynak: İHA